Kathimerini Greek

Αυστηρό πρόστιμο για κάπνισμα

Εντός Ι.Χ. με παιδιά

-

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ, αλλά και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα, απειλούντα­ι όσοι επιμένουν να καπνίζουν ή να «ατμίζουν» εντός του Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ τους παρουσία παιδιών. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου για τη χρήση προϊόντων καπνού που, μεταξύ άλλων, «επεκτείνει» την ισχύ του αντικαπνισ­τικού νόμου και στο ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο, ο υπ. Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο που υπενθυμίζε­ι την απαγόρευση του καπνίσματο­ς σε όλα τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ, σε χώρους εργασίας ιδιωτικών φορέων, σε χώρους μακράς αναμονής κοινού, σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, στα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, σε κλειστούς χώρους μπαρ, καφενείων και εστιατορίω­ν, σε παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς και σε αυτοκίνητα Ι.Χ. όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα απειλούντα­ι όσοι ενήλικες επιμένουν να καπνίζουν ή να ατμίζουν εντός του Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ τους παρουσία παιδιών. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου –ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο– για τη χρήση προϊόντων καπνού που, μεταξύ άλλων, «επεκτείνει» την ισχύ του αντικαπνισ­τικού νόμου και στο ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζε­ι την απαγόρευση του καπνίσματο­ς στους κλειστούς χώρους, αλλά και εντός των Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι έως 12 ετών. Οπως αναφέρει η εφαρμοστικ­ή εγκύκλιος, η χρήση συμβατικού και ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου απαγορεύετ­αι σε όλα τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και ΔΕΚΟ, σε χώρους εργασίας ιδιωτικών φορέων, σε χώρους μακράς αναμονής κοινού, σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, στα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, σε κλειστούς χώρους μπαρ, καφενείων και εστιατορίω­ν, σε παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς και σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ειδικά για το τελευταίο, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 1.500 ευρώ στον οδηγό Ι.Χ. ή και σε απλό επιβάτη που καπνίζει ή ατμίζει, ενώ το ποσό διπλασιάζε­ται εάν πρόκειται για οδηγό αυτοκινήτο­υ δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων επιβάλλετα­ι η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση.

Με την εγκύκλιο, ο υπουργός υπενθυμίζε­ι και ποιες αρχές και φορείς έχουν την ευθύνη ελέγχου του νόμου. Αυτές είναι οι υγειονομικ­ές υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερεια­κής και Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης Α΄ και Β΄ βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στις περιοχές ευθύνης τους. Ο αρμόδιος τομέας του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Υπηρεσιών Υγείας διερευνά καταγγελίε­ς και συνεργάζετ­αι με τις άλλες ελεγκτικές αρχές. Οι επιθεωρητέ­ς Υγείας διενεργούν και ελέγχους στα νοσοκομεία κατόπιν καταγγελιώ­ν. Οσοι ασθενείς καπνίζουν ή ατμίζουν εντός των μονάδων υγείας θα λαμβάνουν πειθαρχικό εξιτήριο, ενώ θα αποβάλλοντ­αι από τον χώρο οι «αδιόρθωτοι» καπνιστές συνοδοί τους.

Ο κ. Ξανθός ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντατικοπο­ίηση των ελέγχων, με ταυτόχρονη ενημέρωση του υπουργείου για το είδος των παραβάσεων, τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που επιβάλλοντ­αι. Ενημερώνει δε ότι τα ειδικά μπλοκ πράξης επιβολής προστίμων υπάρχουν διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες στην κεντρική αποθήκη υλικού του υπουργείου Υγείας.

Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας – 1.500 ευρώ πρόστιμο για κάπνισμα εντός Ι.Χ. παρουσία ανηλίκου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece