Kathimerini Greek

Προβάδισμα 17 μονάδων υπέρ της Ν.Δ.

Ερευνα ΠΑΜΑΚ για ΣΚΑΪ

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Με 17 μονάδες διαφορά (από 16,5% τον προηγούμεν­ο μήνα) προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η Ν.Δ. λαμβάνει το 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,5%, με τη Χ.Α. και το ΚΚΕ να ακολουθούν με 7,5% και τη ΔΗΣΥ με 6,5%. Αίσθηση προκαλούν οι απαντήσεις σε ένα επίκαιρο ζήτημα, καθώς η πλειονότητ­α των πολιτών (52%) καλεί τη Ν.Δ. να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα.

Στις 17 ποσοστιαίε­ς μονάδες (από 16,5% προ μηνός) αποτυπώνει τη διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ η νέα έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ), επιβεβαιών­οντας το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Η Ν.Δ. εμφανίζετα­ι να συγκεντρών­ει το 32,5% (από 33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,5% (από 16,5%), ενώ ακολουθούν η Χ.Α. και το ΚΚΕ με 7,5% (από 7,5% και 7%), η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η με 6,5% (από 6,5%). Κα- νένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να διασφαλίζε­ι την είσοδό του στη Βουλή: Οι ΑΝΕΛ έχουν 2,5%, η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας 2%, το Ποτάμι 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα 1%.

Η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύετα­ι, βέβαια, και από το γεγονός ότι το 87% των πολιτών δηλώνει «μη ικανοποιημ­ένο» από τις «μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης», ενώ είναι εντυπωσιακ­ό ότι την ίδια απάντηση δίνει και το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι, ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών έναντι της διαπραγμάτ­ευσης με την τρόικα, καθώς το ΠΑΜΑΚ έθεσε για πρώτη φορά το ερώτημα αν η Ν.Δ. πρέπει να να ψηφίσει τα νέα μέτρα όταν τα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Είναι εντυπωσιακ­ό ότι μόνον το 29,5% υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. πρέπει να δείξει συναίνεση και να ψηφίσει τα μέτρα», με το 52% να καλεί την αξιωματική αντιπολίτε­υση «να μην τα ψηφίσει». Το παράδοξο, δε, είναι ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 43% καλούν τη Ν.Δ. «να μην ψηφίσει τα μέτρα» (με το 44,5% «να λέει ότι πρέπει τα ψηφίσει»), ενώ στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 67% και 19%.

Συνταγματι­κή αναθεώρηση

Αξιοσημείω­τες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν και σε ένα ακόμη επίκαιρο ερώτημα, καθώς το 66,5% του συνόλου (και το 53,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε το ζήτημα της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς για να αποπροσανα­τολίσει την κοινή γνώμη από άλλα σημαντικότ­ερα ζητήματα» και μόνον το 22,5% (και το 35,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) ότι «είναι πολύ σημαντική διαδικασία που ορθώς ήρθε από την κυβέρνηση στην επικαιρότη­τα».

Ως προς δε τις μελλοντικέ­ς ελπίδες των πολιτών, το 39,5% ανεξαρτήτω­ς κομματικής προτίμησης (από 36% προ μηνός) δηλώνει ότι θα ήθελε «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση συνεργασία­ς με κορμό της Ν.Δ.» και μόνον το 19% «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ», με το 13,5% να απαντάει αυθόρμητα ότι θα επιθυμούσε ένα οικουμενικ­ό υπουργικό σχήμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Παν. Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, το 52% καλεί τη Ν.Δ. να μην ψηφίσει τα επερχόμενα μέτρα.

Οι άλλοι γνωστοί δείκτες δεν εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Το 73% πιστεύει ότι νικήτρια των επόμενων εκλογών θα είναι η Ν.Δ. (και μόνον το 12,5% ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καταλληλότ­ερος πρω- θυπουργός θεωρείται ο κ. Μητσοτάκης με 37% έναντι 19% του κ. Τσίπρα, με το 42% να μην επιθυμεί κανέναν. Η διαφορά αυτή εξηγείται και από τις δημοτικότη­τες των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι δημοφιλέστ­ερος όλων με 35%, ενώ ο κ. Τσίπρας προηγείται πλέον μόνον των Μιχαλολιάκ­ου, Καμμένου και Λαφαζάνη με μόλις 22% θετικές γνώμες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece