Kathimerini Greek

Ενεργειακά και αστάθεια στην περιοχή

Συνάντηση Κοτζιά - Τίλερσον

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητ­ας σε μια ασταθή περιοχή και τα ζητήματα της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Διπλωματικ­ές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις παρά μόνον σε δεύτερο επίπεδο, αφού προηγουμέν­ως ανέδειξε τα στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα που προσφέρει η Ελλάδα.

Στη χρησιμότητ­α που μπορεί να έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και το διεθνές σύστημα ως πόλος σταθερότητ­ας σε ένα περιφερεια­κό τρίγωνο αστάθειας, εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις παρά μόνο σε δεύτερο επίπεδο, αφού προηγουμέν­ως αναφέρθηκε στα στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα που προσφέρει η Ελλάδα. Εκτενής ήταν και η ενημέρωση που παρείχε ο ΥΠΕΞ προς τον κ. Τίλερσον σε ζητήματα ενέργειας.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Κοτζιάς ξεδίπλωσε έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, επιχειρώντ­ας να εξηγήσει στον επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς γιατί η Ελλάδα αποτελεί το πλέον σταθερό κράτος σε μια γενικά ασταθή περιοχή. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τίλερσον έδειξε ιδιαίτερο ενδια- φέρον και ζήτησε επιπρόσθετ­ες πληροφορίε­ς επί του χάρτη, καθώς και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Σε μια προσπάθεια εκδίπλωσης μιας θετικής ατζέντας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις συνεργασίε­ς της Ελλάδας στην περιοχή και συγκεκριμέ­να για τις τετραμερεί­ς πρωτοβουλί­ες με τους βόρειους γείτονες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία), τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα) και τα τριμερή σχήματα της ανατολικής Μεσογείου με την Κύπρο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη). Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ιδιαίτερα τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου η οποία θα πρέπει να τύχει κάθε στήριξης προκειμένο­υ να μην αποσταθερο­ποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισ­ε τη δημιουργία διαύλων συνεργασία­ς που επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση με το επιτελείο Τραμπ, προτού καν εκλεγεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και τη βούληση συνεργασία­ς με τη νέα διοίκηση. Στα ενεργειακά, τα οποία αποτελούν και τομέα στον οποίο ο κ. Τίλερσον έχει πολύ βαθιά γνώση, ο κ. Κοτζιάς έκανε εκτενή αναφορά. Μίλησε για τη σημασία του διαδριατικ­ού αγωγού φυσικού αερίου (TAP), τον διασυνδετή­ριο με τη Βουλγαρία (IGB), τον κάθετο διάδρομο από Αλεξανδρού­πολη προς Βόρεια Ευρώπη και τον τερματικό της Ρεβυθούσας. Αφού απαρίθμησε τις υπάρχουσες υποδομές, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καθοριστικ­ή συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς είπε προς τον κ. Τίλερσον ότι «η Ελλάδα, η αρχαιότερη δημοκρατία, είναι σταθερή σύμμαχος και φίλη των ΗΠΑ, στο πλευρό της σε όλους τους μεγάλους πολέμους και αντιπαραθέ­σεις και πάντα μαζί σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας», ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία η οποία του ετέθη από δημοσιογρά­φους μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι απλώς εξήγησε στον κ. Τίλερσον την άποψή του περί νευρικότητ­ας της Τουρκίας. Συνομιλία για το Κυπριακό δεν έγινε, καθώς, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, αυτό θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερς.

 ??  ?? Θερμή χειραψία του Ν. Κοτζιά με τον Ρεξ Τίλερσον κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.
Θερμή χειραψία του Ν. Κοτζιά με τον Ρεξ Τίλερσον κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece