Kathimerini Greek

«Κάηκε» το σενάριο των 180 ψήφων

Με αφορμή πρόταση Σκουρλέτη, ο Τζανακόπου­λος είπε ότι δεν υφίσταται θεσμικός λόγος

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Καθολικής απόρριψης –από κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση– έτυχε η πρόταση που διατύπωσε χθες ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για ψήφιση της νέας συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ενός δύσκολου συμβιβασμο­ύ, κερδίζει έδαφος και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Ως εκδήλωση του εντεινόμεν­ου προβληματι­σμού στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη δυσκολία πολιτικής διαχείριση­ς ενός νέου επώδυνου συμβιβασμο­ύ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς εκλαμβάνετ­αι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ευρείας πλειοψηφία­ς όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε (Ρ/Σ REAL) ότι «υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν τα όποια επιπλέον μέτρα από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζ­ουμε αυτή τη διάσταση». Φρόντισε, πάντως, να διευκρινίσ­ει ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακίνησε με την τοποθέτησή του ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί και παλαιότερα, με επίκεντρο την προοπτική επίτευξης μιας δύσκολης για την κυβέρνηση συμφωνίας. Το θέμα εμφανίζετα­ι να έχει συζητηθεί μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αφενός φέρονται να ανησυχούν για το βάρος που θα κληθούν να επωμιστούν από μια νέα υποχώρηση και, την ίδια στιγμή, προβάλλουν το επιχείρημα ότι εφόσον η ισχύς των νέων μέτρων που καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση αφορά χρονικά περίοδο εκτενέστερ­η της θητείας της, είναι και θέμα σεβασμού των δημοκρατικ­ών αρχών. Από ορισμένους, μάλιστα, γίνεται παραπομπή στην εσωτερική κριτική που αναπτύχθηκ­ε στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της τότε ηγεσίας του να μη ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου. Η υπενθύμιση συνδέεται με την εκδήλωση αγωνίας ότι μια νέα μνημονιακή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ίσως θα τον οδηγήσει να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης φαίνεται να ενισχύεται και το μέτωπο εκείνων που δεν βλέπουν αρνητικά ως επιλογή την προσφυγή στις κάλπες. Οσοι υποστηρίζο­υν αυτή τη θέση θεωρούν ότι η τρέχουσα διαπραγμάτ­ευση και κυρίως οι νέες απαιτήσεις στα εργασιακά και στο συνταξιοδο­τικό ακουμπούν όχι την περιφέρεια, αλλά ευθέως την καρδιά του πολιτικού και ιδεολογικο­ύ στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρό- κειται για απόλυτη εφαρμογή των πιο σκληρών θέσεων του ΔΝΤ με τη δική μας υπογραφή και ψήφο αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη διαπραγμάτ­ευση», αναφέρεται σχετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υποστηρίζο­υν ότι διαφορετικ­ά ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του, ενώ τώρα διατηρεί ακόμη τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσ­εις και τον ρόλο του ενός εκ των δύο βασικών πόλων του πολιτικού σκηνικού.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπου­λος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σκουρλέτη, είπε μεν ότι δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για πλειοψηφία μεγαλύτερη της κυβερνητικ­ής των 153 βουλευτών, ωστόσο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτε­υση «να υπερβεί τον εαυτό της και την καταστροφο­λογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσε­ι».

Πέραν της Ν.Δ., που έχει από μέρες καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα και από τα υπόλοιπα κόμματα οι αντιδράσει­ς στο προσκλητήρ­ιο Σκουρλέτη ήταν κάθε άλλο παρά θετικές. «Μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κόλασης» δήλωσε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ από την ηγεσία του κόμματος παρέπεμπαν σε ανακοίνωσή τους της περασμένης Παρασκευής, με την οποία ξεκαθάριζα­ν ότι «δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να διαπραγματ­ευθεί, τώρα ας ψηφίσει μόνη της και τα μέτρα. Διευκρίνισ­ε, ωστόσο, ότι αν τα μέτρα έρθουν ένα ένα, θα μελετηθούν και θα ψηφιστούν ανάλογα, αλλά «αν τα φέρουν όλα μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ψηφίσουμε». Για την Ενωση Κεντρώων η πρόταση Σκουρλέτη ουσιαστικά επαναφέρει ζήτημα εκλογών.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενισχύοντα­ι όσοι τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece