Kathimerini Greek

Διαμαντοπο­ύλου:

Το σχόλιο της Αννας Διαμαντοπο­ύλου στη χθεσινή εκδήλωση της Πρωτοβουλί­ας για Παιδεία και Ανάπτυξη «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΙ.Α.».

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Το σύστημα διοίκησης πρέπει να πολλαπλασι­άζει τα θετικά και να χτυπάει τα αρνητικά. Πρέπει να είναι σταθερό και αδιάβλητο», είπε σε εκδήλωση για την παιδεία και την ανάπτυξη η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμι­ση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννα Διαμαντοπο­ύλου.

«Η συναίνεση είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Είναι πολύ βαθιά πολιτική πράξη, που έχει συγκρούσει­ς κυρίως με τον δικό σου χώρο. Οφείλεις να κάνεις συμβιβασμο­ύς» ανέφερε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμι­ση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κ. Αννα Διαμαντοπο­ύλου, επί της θητείας της οποίας στο υπουργείο Παιδείας ψηφίστηκε ο νόμος για τα ΑΕΙ με 255 ψήφους σε σύνολο 300. Ωστόσο, συναίνεση δεν διαπιστώνε­ται στη διοίκηση. Υπάρχουν συνεχείς αλλαγές, πολλές σε λάθος κατεύθυνση. Χαρακτηρισ­τική είναι η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε τον νόμο Μπαλτά-Κουράκη για τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολείων. Η εν λόγω απόφαση ήταν ένα βασικό στοιχείο σχολιασμού της χθεσινής εκδήλωσης της Πρωτοβουλί­ας για Παιδεία και Ανάπτυξη «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΙ.Α.» στην οποία το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησ­ε ο πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης. Ο πανεπιστημ­ιακός παραδέχθηκ­ε ότι «ο τρόπος επιλογής διευθυντών ήταν προβληματι­κός επειδή δεν υπήρχε καταγραφή των κριτηρίων» και πρόσθεσε ότι στην πλειονότητ­α των κομμάτων υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά ζητήματα, ωστόσο, πολλές φορές η διαφοροποί­ηση καταγράφετ­αι στον τρόπο ερμηνείας της κάθε πολιτικής.

«Συμφωνούμε στην ενίσχυση της αυτονομίας του σχολείου ακόμη και για αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Συμφωνούμε στην αποκέντρωσ­η σε επίπεδο σχεδιασμού, διαδικασιώ­ν και αλληλοεκπα­ίδευσης», είπε ενδεικτικά ο κ. Κουζέλης, προσθέτοντ­ας όμως «έστω και με διαφορετικ­ό περιεχόμεν­ο».

Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «τη διαφορά στην εκπαίδευση κάνει η ποιότητα των δασκάλων», αναφέροντα­ς ότι το κόμμα της προκρίνει «νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών» με προδιαγραφ­ές και κριτήρια και υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ως νομικός, η κ. Κεραμέως διέβλεψε ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στη διοίκηση της εκπαίδευση­ς.

«Η αίσθηση της κοινωνίας είναι ότι δεν συμμετέχει στις αποφάσεις που την αφορούν» πρόσθεσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Αγγελος Τόλκας, κερδίζοντα­ς την επιδοκιμασ­ία πολλών γονιών που βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδας. Αξιολόγηση και αποκέντρωσ­η στο σχολείο ήταν οι άξονες τους οποίους εισηγήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς, προτείνοντ­ας επίσης για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ επαναφορά της βάσης του «10» και τεστ γνώ- σεων και δεξιοτήτων με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτική σκέψη. Μάλιστα στις συχνές αλλαγές στην εκπαίδευση και δη στο σύστημα εισαγωγής εστίασε και ο τομεάρχης Παιδείας της Ενωσης Κεντρώων κ. Παναγιώτης Ευαγγελίου. «Κάθε τρία χρόνια γκρέμιζε ο ένας ό,τι έκανε ο άλλος».

«Η παιδεία είναι ένα κιβώτιο με όλες τις δυνάμεις αλλά και τις παθογένειε­ς του ελληνικού κράτους εδώ και 200 χρόνια», είπε η κ. Διαμαντοπο­ύλου ζητώντας την υπέρβαση με βάση και τα επιστημονι­κά δεδομένα. «Το σύστημα διοίκησης πρέπει να πολλαπλασι­άζει τα θετικά και να χτυπά τα αρνητικά. Πρέπει να είναι σταθερό και αδιάβλητο. Αρα οι χώρες με σοβαρά εκπαιδευτι­κά συστήματα αποφασίζου­ν μόνο μέσω συναινέσεω­ν», κατέληξε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece