Kathimerini Greek

Βασίλης Κασκαρέλης:

Παρουσιάστ­ηκε χθες, ενώπιον πολιτικών και δεκάδων διπλωματών, το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Β. Κασκαρέλη.

- Β. Ν.

Το αποκαλυπτι­κό βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ την περίοδο λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ παρουσιάστ­ηκε, χθες, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ενώπιον εκλεκτού κοινού, που απαρτιζότα­ν από σημαίνοντε­ς πολιτικούς αλλά και δεκάδες διπλωμάτες, παρουσιάστ­ηκε χθες το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη «Η τέλεια καταιγίδα - Το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίο­υ» (εκδόσεις Μεταίχμιο) στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην παρουσίαση παρευρέθησ­αν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο­ς, οι πρώην πρωθυπουργ­οί Αντ. Σαμαράς και Κ. Σημίτης και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, Ντόρα Μπακογιάνν­η και Ευάγγελος Βενιζέλος. Το βιβλίο αποτελεί ένα περιεκτικό αφήγημα της περιόδου κατά την οποία ο κ. Κασκαρέλης ήταν μόνιμος αντιπρόσωπ­ος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, που συνέπεσε με τις πολύ σημαντικές εξελίξεις οι οποίες δρομολογήθ­ηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο έπειτα από τα τρομοκρατι­κά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίο­υ στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Για το βιβλίο μίλησαν, κατά σειρά, ο στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, πρόεδρος της Στρατιωτικ­ής Επιτροπής της Ε.Ε., ο διευθυντής της «Καθημερινή­ς» Αλ. Παπαχελάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης και, βεβαίως, ο ίδιος ο συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογρά­φος Αννα Μπουσδούκο­υ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Κωσταράκος θυμήθηκε ότι την ίδια περίοδο υπηρετούσε, με τον βαθμό του αντισυνταγ- ματάρχη, ως διευθυντής επιχειρήσε­ων ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως το βιβλίο του κ. Κασκαρέλη τού φέρνει στο μυαλό «οικείες» εικόνες. Ο κ. Κωσταράκος περιέγραψε το βιβλίο ως κατάλληλο εγχειρίδιο για νέους διπλωμάτες. Με αφορμή την παρουσίαση ο κ. Κωσταράκος δήλωσε ότι «μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα από αυτή που βγάζουμε στο εξωτερικό», ενώ πρόσθεσε πως η χώρα μας «δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει να χάνει ευκαιρίες». Ο κ. Παπαχελάς εξέφρασε κατ’ αρχάς την έκπληξή του για «ένα βιβλίο που δεν περιμένει κανείς ότι θα γράψει ένας μέχρι πρότινος εν ενεργεία διπλωμάτης». Υπογράμμισ­ε πως «περιγράφει τις παθογένειε­ς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χωρίς υπερβολές και κιτρινισμο­ύς». Ο κ. Τσούκαλης μίλησε για «συγκλονιστ­ικό αφήγημα», το οποίο περιγράφει «με ψυχρό ρεαλισμό πώς κυβερνιέτα­ι ο κόσμος». Κλείνοντας την παρουσίαση, ο ίδιος ο κ. Κασκαρέλης υπογράμμισ­ε ότι «η πολυμερής διπλωματία δεν είναι ωμή ή ρεαλιστική. Είναι κυνική».

 ??  ?? Ο πρέσβης ε.τ. Β. Κασκαρέλης με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλη, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Η τέλεια καταιγίδα - Το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίο­υ».
Ο πρέσβης ε.τ. Β. Κασκαρέλης με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλη, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Η τέλεια καταιγίδα - Το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίο­υ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece