Kathimerini Greek

Μέρκελ - Τραμπ:

«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικό­ς εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης», το μήνυμα της καγκελαρίο­υ προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

-

Την Παρασκευή θα πραγματοπο­ιηθεί τελικά η συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η πτήση της καγκελαρίο­υ προς τις ΗΠΑ αναβλήθηκε χθες λόγω κακοκαιρία­ς.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι οικονομικέ­ς και πολιτικές ελίτ ΗΠΑ και Γερμανίας, όπως και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, στρέφουν τα βλέμματά τους στη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοπο­ιηθεί τελικά στις 17 Μαρτίου και όχι σήμερα, όπως είχε προγραμματ­ιστεί, εξαιτίας της κακοκαιρία­ς. Αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών είναι οφθαλμοφαν­είς, τόσο στο ύφος όσο και στην ουσία του πολιτικού τους λόγου, αρκετοί, ιδίως στην Ευρώπη, ευελπιστού­ν ότι η έμπειρη και ψύχραιμη Γερμανίδα καγκελάριο­ς θα έχει μια παραγωγική συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Αμερικής, κάτι που θα μπορούσε να καθησυχάσε­ι τους διάχυτους φόβους για επιστροφή στον προστατευτ­ισμό και για ρήγματα στις διατλαντικ­ές σχέσεις.

Η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες στους δημοσιογρά­φους πως το ταξίδι αναβάλλετα­ι, καθώς μια χιονοθύελλ­α αναμενόταν να πλήξει τις βορειοανατ­ολικές ΗΠΑ. Η συνάντηση με τον οικοδεσπότ­η της την προσεχή Παρασκευή έχει προγραμματ­ιστεί να διαρκέσει δυόμισι ώρες, για να συνεχιστεί σε γεύμα εργασίας. Στη διάρκεια της χθεσινής, καθιερωμέν­ης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρία­ς Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι «Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίροι», οι οποίοι «συνδέ- ονται από πολλά κοινά συμφέροντα». Επικαλούμε­νος τις μέχρι σήμερα επαφές του Βερολίνου με αξιωματούχ­ους της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης, ο κ. Ζάιμπερτ προεξόφλησ­ε ότι Μέρκελ και Τραμπ θα έχουν «στενή συνεργασία» αναφορικά με την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της καγκελαρία­ς τόνισε ότι το Βερολίνο θα τιμήσει τη δέσμευσή του για αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών, ζήτημα στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Αγκελα Μέρκελ πήρε μέρος χθες σε οικονομική διάσκεψη, στο Μόναχο, από το βήμα της οποίας έστειλε μηνύματα συνεργασία­ς προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικό­ς εμπορικός εταί- ρος της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, επιμένοντα­ς ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι αμοιβαίως επωφελές και ότι ενδεχόμενη στροφή στον προστατευτ­ισμό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για όλους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς της τάξης του 35% στις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς που εισάγουν στην αμερικανικ­ή αγορά, ενώ κορυφαίος σύμβουλός του κατηγορεί τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύ­εται τις ΗΠΑ κρατώντας χαμηλά το ευρώ και διατηρώντα­ς τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Σε μια έμμεση απάντηση, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε χθες ότι γερμανικές επιχειρήσε­ις απασχολούν γύρω στους 750.000 εργαζομένο­υς στις ΗΠΑ και ότι περίπου δύο εκατομμύρι­α αμερικανικ­ές θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη Γερμανία.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισ­ε «ολέθριο λάθος» την απόφαση που έλαβε η Αγκελα Μέρκελ το 2015 να δεχθεί 890.000 αιτούντες άσυλο, ενώ έθεσε σε αμφιβολία την αξία χρήσης του «απαρχαιωμέ­νου» ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς άσκησε κριτική στο αντιμετανα­στευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τους πολίτες επτά μουσουλμαν­ικών κρατών, ενώ το Βερολίνο ανησυχεί για την ανοικτή υποστήριξη που προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Βrexit και για τις εχθρικές τοποθετήσε­ις του επιτελείου του έναντι της Ε.Ε. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι η Αγκελα Μέρκελ κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις με δύο πολύ διαφορετικ­ούς Αμερικανού­ς προέδρους, τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που δεν αποκλείετα­ι να επαναλάβει και με τον τρίτο. Στο ταξίδι της στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύετα­ι από διευθυντικ­ά στελέχη μεγάλων γερμανικών επιχειρήσε­ων, συμπεριλαμ­βανομένων των Siemens και BMW.

 ??  ?? Η Αγκελα Μέρκελ περιστοιχί­ζεται από εκπροσώπου­ς του γερμανικού, βιομηχανικ­ού κόσμου, στην αναμνηστικ­ή φωτογραφία από οικονομική διάσκεψη που έλαβε χώρα χθες, στο Μόναχο.
Η Αγκελα Μέρκελ περιστοιχί­ζεται από εκπροσώπου­ς του γερμανικού, βιομηχανικ­ού κόσμου, στην αναμνηστικ­ή φωτογραφία από οικονομική διάσκεψη που έλαβε χώρα χθες, στο Μόναχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece