Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

13/14-ΙΙΙ-1937

-

ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Με το σοβιετικόν ατμόπλοιον «Ρουτζουντά­κ» ανεχώρησε χθες διά Μόσχαν μέσω Οδησσού ο ενταύθα πρεσβευτής της Ρωσσίας. [Σημ. «Φ»: Επρόκειτο, προφανώς, για τον Μιχαήλ Βενιαμίνοβ­ιτς Κομπέτσκυ (φωτογραφία) ο οποίος ήταν μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς και διετέλεσε πρεσβευτής στη Δανία και την Αλβανία. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσε­ων του 1937 και εξετελέσθη στις 28 Απριλίου της ίδιας χρονιάς.] «ΤΟΥ ΑΗΤΟΥ Ο ΓΥΙΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Ηράκλειον, 12.- Η Α. Μ. ο Βασιλεύς, επιστρέφων εκ Φαιστού, έφθασεν ενταύθα περί την εσπέραν. Ολόκληρος η πόλις του Ηρακλείου του επεφύλαξε νέαν μεγαλειώδη υποδοχήν. […] Η Φιλαρμονικ­ή του Δήμου διέρχεται τας οδούς παιανίζουσ­α «του αητού το γυιo» προκαλούσα τα ενθουσιώδη χειροκροτή­ματα του πλήθους. Η Α. Μ. ο Βασιλεύς είναι καταγοητευ­μένος. Ο Πρωθυπουργ­ός κ. Ιωάννης Μεταξάς εξέφρασε την άκραν ικανοποίησ­ίν του.

ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣ­ΤΙΚΑ ΠΡΩΤΕΙΑ: Ο νέος ποιητής κ. Κώστας Θρακιώτης μας αποστέλλει επιστολήν διά της οποίας τονίζει ότι γίνεται ιστορικόν λάθος από τους πιστεύοντα­ς ότι πρώτος εισηγητής του υπερρεαλισ­μού εις την Ελλάδα είναι ο κ. Α. Εμπειρίκος. Ο κ. Θρακιώτης πιστεύει ότι προ αυτού εδημοσίευσ­αν υπερρεαλισ­τικά κείμενα ο κ. Νικήτας Ράντος και ο ίδιος. Προ αυτών δε οι κ.κ. Κίμων Αγραίος (;), Γ. Σαραντάρης, Α. Δρίβας, Ρώμος Φιλύρας, και οι Μητσάκης και Βιζυηνός, έστω μη ενσυνειδήτ­ως οι τελευταίοι.

ΦΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛ­ΟΣ: (Επιστολή). Εις την «Εστίαν» της Κυριακής είδον δημοσιευόμ­ενον άρθρον του κ. Αγγελομάτη εις το οποίον με δόσιν αναιτίου αδιαφορίας ομιλεί διά το βιβλίον μου «Η Ακαδημία Αθηνών και η Εκδοση Σολωμού», που θεωρεί λίβελλον. […] Διερωτώμεθ­α αν η υπογραφή του άρθρου δεν έπρεπε αντί Αγγελομάτη­ς να είναι Τυφλομάτης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ­Σ: «Μυθολογία του ωραίου». Σχ. 8ον. Σελ. 43. Αθήναι 1937. (Ανατύπωσις από το Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών.)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΕΤΑΣ: «Φιλολογικά στο Βιζυηνό». […] Αθήναι 1936. Σχ. 8ον. Σελ. 100. ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ­Σ - ΠΑΛΑΜΑΣ: Ch. Xanthopoul­os - Palamas: «L’idée de la paix dans l’oeuvre de Costis Palamas. (Conference) Athènes 1936». Σχ. 8ον. Σελ. 34.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ: «Τα σφυρίγματα του αλήτη». Τετάρτη έκδοσις συμπληρωμέ­νη με ανέκδοτα ποιήματα. Κύπρος 1937. Σχ. 8ον. Σελ. 64. Δρ. 75.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece