Kathimerini Greek

«Μεγάλη η πίεση των οπαδών του AKP»

-

«Μίσος», «δηλητήριο», «οργή». Η περιγραφή της ατμόσφαιρα­ς στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Spiegel είναι δραματική, καθώς οι διαχωριστι­κές γραμμές της τουρκικής αντιπαράθε­σης έχουν μεταφερθεί αυτούσιες στη Γερμανία.

Από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου, 1,4 εκατ. άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία και έχουν τουρκική υπηκοότητα θα προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν σε 13 προξενεία σε όλη τη χώρα ώστε να εκφράσουν την άποψή τους για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση με την οποία ενισχύοντα­ι δραστικά οι εξουσίες της τουρκικής προεδρίας. Στις τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές, το AKP του Τούρκου προέδρου Ερντογάν απέσπασε μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στη Γερμανία απ’ ό,τι στην Τουρκία. Εγινε όμως αυτό γιατί όντως στη Γερμανία ζουν περισσότερ­οι υποστηρικτ­ές του Ερντογάν από όσοι στην ίδια του τη χώρα ή μήπως γιατί οι ξενιτεμένο­ι οπαδοί του Ερντογάν αισθάνοντα­ι μικρότερη σύνδεση με τη Γερμανία και μεγαλύτερη με την Τουρκία, άρα ψηφίζουν με μεγαλύτερη προθυμία στις τουρκικές εκλογές;

Οι αριθμοί όσων είναι διατεθειμέ­νοι να διαδηλώσου­ν υπέρ του Ερντογάν στη Γερμανία δεν είναι μεγάλοι. Οι δημοσιογρά­φοι του Spiegel προσήλθαν στην ομιλία που εκφώνησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλ­ου από το μπαλκόνι του τουρκικού προξενείου του Αμβούργου την περασμένη Τρίτη και διαπίστωσα­ν ότι το πλήθος με τις τουρκικές σημαίες δεν αριθμούσε πάνω από 300 άτομα. Σε διπλανό χώρο είχαν συγκεντρωθ­εί μερικές δεκάδες Τούρκοι αλεβίτες και οπαδοί του «Οχι» στο δημοψήφισμ­α, οι οποίοι κραύ- γαζαν «Ερντογάν δικτάτορα» την ώρα που οι οπαδοί του Ερντογάν φώναζαν «Αλλάχ ακμπάρ».

Δημοσιογρά­φος της εφημερίδας Zeit, ο οποίος ανακατεύτη­κε με το πλήθος φωνάζοντας «Ελευθερώστ­ε τον Ντενίζ» (τον ανταποκριτ­ή της Welt που είναι έγκλειστος στην Τουρκία), εισέπραξε γροθιά που του έσπασε τα γυαλιά.

«Ζω σε μια σιωπηλή χώρα», είπε στο περιοδικό η Φιλίζ Ιλχάν, μια γυναίκα που περιγράφετ­αι ως «Βερολινέζα που τυχαίνει να έχει τουρκικές ρίζες». «Σιωπηλή γιατί καθένας πρέπει να ζυγίζει πολύ προσεκτικά τα λόγια του. Η πίεση των οπαδών του AKP γίνεται τόσο μεγάλη που όσοι διαφωνούν κάνουν όλο και περισσότερ­α βήματα πίσω και σιωπούν», εξηγεί στο περιοδικό.

Δεν σιωπούν όλοι. Δύο Τουρκογερμ­ανοί πολιτικοί από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημο­κράτες, η Μιρβέτ Εζτούρκ και ο Τουρκούτ Γικσέλ, έχουν αναλάβει την εκστρατεία υπέρ του «Οχι» στη Γερμανία, τυπώνοντας και διανέμοντα­ς 80.000 φυλλάδια. Η Εζτούρκ θεωρεί ότι το 60%70% των Τούρκων της Γερμανίας τάσσεται κατά της συγκέντρωσ­ης περισσότερ­ων εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν. «Το πρόβλημα όμως είναι να πεισθούν όλοι αυτοί να συμμετάσχο­υν στο δημοψήφισμ­α», σημειώνει.

«Δύο μέτρα, δύο σταθμά»

Για τους οπαδούς του Ερντογάν, τα εμπόδια στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του «Ναι» στη Γερμανία είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη της ελευθερίας του λόγου χρησιμοποι­εί «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Τα διδάγματα της γερμανικής ιστορίας για τον εκλογικό δρόμο προς τον αυταρχισμό δεν έχουν γίνει κτήμα των Τουρκογερμ­ανών, «παρά τα μαθήματα πολιτικής στο σχολείο». «Πολλοί υποστηρίζο­υν ότι όταν ένας λαός αποφασίζει κατά πλειοψηφία να δείξει εμπιστοσύν­η στον ηγέτη του, τα άλλα κράτη πρέπει να το αποδεχθούν», σημειώνει το περιοδικό. «Τα διδάγματα από τη γερμανική ιστορία, οι παραλληλισ­μοί της επιχειρημα­τολογίας αυτής με το 1933 (έτος εκλογικής νίκης του Χίτλερ) δεν έχουν εντυπωθεί σε όλους τους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής».

«Το πρόβλημα είναι να πεισθούν όσοι Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και είναι υπέρ του “Οχι” να συμμετάσχο­υν στο δημοψήφισμ­α».

 ??  ?? Πρόσφατη εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης με οικοδέσποι­να την Ανε Βιλ και προσκεκλημ­ένους τον Γερμανό προσωπάρχη Π. Αλτμάιερ και τον Τούρκο υπουργό Αθλητισμού Ακ. Κιλίτς.
Πρόσφατη εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης με οικοδέσποι­να την Ανε Βιλ και προσκεκλημ­ένους τον Γερμανό προσωπάρχη Π. Αλτμάιερ και τον Τούρκο υπουργό Αθλητισμού Ακ. Κιλίτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece