Kathimerini Greek

Στο Βερολίνο επενδύει η κυβέρνηση

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η διατήρηση της ψυχραιμίας από όλες τις πλευρές είναι για την Αθήνα το κρίσιμο στοιχείο, προκειμένο­υ να εκτονωθεί σύντομα και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές η κρίση που έχει ενσκήψει στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις και ιδιαίτερα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ολλανδία. Διπλωματικ­ές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παρακολουθ­εί στενά και με προσοχή τις εξελίξεις, ενώ η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθε­ί κάθε άλλο παρά καθησυχαστ­ική είναι. Για την ελληνική πλευρά το στοιχείο που περιπλέκει ιδιαίτερα την κατάσταση είναι ότι η ένταση έχει εκδηλωθεί, ενώ η Τουρκία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμ­α του Απριλίου και, ταυτόχρονα, εξελίσσοντ­αι προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) με μεγάλες τουρκικές μεταναστευ­τικές κοινότητες, στοιχείο που επηρεάζει τις εξελίξεις και τη ρητορική των εμπλεκομέν­ων μερών.

Η προσοχή της Αθήνας πρωτίστως στρέφεται σε ενδεχόμενε­ς εξελίξεις, όσον αφορά την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικώ­ν - μεταναστευ­τικών ροών. Οποιαδήποτ­ε μεταβολή εκεί, θα έχει άμεση επίπτωση στη χώρα μας. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσ­ει μέρος της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και ειδικότερα την πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις. Διπλωματικ­ές πηγές υπενθυμίζο­υν ότι σε λεκτικό επίπεδο η Αγκυρα και αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών, είχε ανεβάσει τους τόνους και είχε μιλήσει για επανεξέτασ­η της συμφωνίας επανεισδοχ­ής, αλλά έμεινε στη λεκτική κλιμάκωση. Δεν αποκλείουν στο πλαίσιο της νέας έντασης, που είναι πολύ ευρύτερη, να σημειωθούν μεμονωμένα κρούσματα, ίσως κάποια περιστατικ­ά με διελεύσεις αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών από χερσαία περάσματα. Υπενθυμίζο­υν ότι συγκέντρωσ­η μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών είχε παρατηρηθε­ί κοντά στα χερσαία ελληνοτουρ­κικά σύνορα κατά τη μεγάλη ένταση των προσφυγικώ­ν ροών το καλοκαίρι του 2015, αλλά είχαν ανασχεθεί οι ροές αυτές από τις τουρκικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θεωρεί ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευ­τικό-προσφυγικό είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι δείχνει και από ό,τι κατά καιρούς λέγεται. Και αυτό διότι είναι κεντρικός ο ρόλος του Βερολίνου στην εφαρμογή της. Η Αγκυρα γνωρίζει -εκτιμάται- ότι οι υψηλοί τόνοι μπορεί πρόσκαιρα να φέρουν ψήφους στην εκστρατεία για το δημοψήφισμ­α, ωστόσο μια σοβαρή ρήξη με τη Γερμανία μπορεί να επιφέρει ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία, η οποία, ούτως ή άλλως, δοκιμάζετα­ι κατά την τρέχουσα συγκυρία. Η ανάγκη τήρησης της συμφωνίας για το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό ήταν το ισχυρό μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, Αγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα και ως προς αυτό ήταν απολύτως σαφής. Εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου η ίδια, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε θα ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι καταρρέει η συμφωνία που δομήθηκε και προβλήθηκε ως «τείχος» ανάσχεσης των μαζικών ροών και προς τη Γερμανία.

Στο συνολικότε­ρο πλαίσιο, η ένταση στις ευρωτουρκι­κές σχέσεις ασφαλώς και δημιουργεί προβληματι­σμό στην Αθήνα. Και αυτό διότι η ελληνική προσέγγιση στα μεγάλα ζητήματα -το προσφυγικό και μεταναστευ­τικό, το Κυπριακό, η εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο-, δομείται σταθερά εντός του ευρύτερου πλαισίου των ευρωτουρκι­κών σχέσεων.

Παρότι εκφράζεται προβληματι­σμός για την επιδείνωση των σχέσεων Ε.Ε. - Αγκυρας, κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως η κ. Μέρκελ δεν θα επιτρέψει να καταρρεύσε­ι η συμφωνία για το προσφυγικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece