Kathimerini Greek

Η συμφωνία ως μέσο εκβιασμού

- ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Η απειλή του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ ότι η χώρα του θα πρέπει να αναθεωρήσε­ι τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, δείχνει ακριβώς πώς αντιλαμβαν­όταν εξαρχής η Αγκυρα αυτή τη συμφωνία: σαν ένα διαπραγματ­ευτικό χαρτί και στις πιο δύσκολες συγκυρίες σαν ένα μέσο πίεσης, ενίοτε εκβιασμού. Οι ευθύνες της Ε.Ε. γι’ αυτήν την εντύπωση που εμπεδώθηκε στην Τουρκία είναι τεράστιες. Αμέσως μετά την υπογραφή της, η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία φάνηκαν στο όνομα της ρεαλπολιτί­κ να αποσιωπούν τις ηθικές επιφυλάξει­ς που διατύπωναν ανθρωπιστι­κές οργανώσεις κατά πόσον η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα». Η καγκελάριο­ς δέχθηκε επανειλημμ­ένως πυρά από τη γερμανική αντιπολίτε­υση ότι ενισχύει τον Ερντογάν, ποζάροντας δίπλα του στον χρυσοποίκι­λτο θρόνο το 2015 μέχρι την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία λίγους μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Με μια δύσκολη προεκλογικ­ή εκστρατεία μπροστά της, η Μέρκελ εμφανίστηκ­ε άλλωστε έτοιμη να καταπιεί όλες τις προσβολές που εκτοξεύθηκ­αν πρόσφατα εναντίον της χώρας της από επίσημα τουρκικά χείλη. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκα­ν αρκετές μέρες για να αντιδράσει, έστω υποτονικά, στους παραλληλισ­μούς του Ερντογάν με τις μεθόδους των ναζί. Η δυναμικότε­ρη απάντηση ήρθε αφότου είχε προηγηθεί η σύγκρουση με την Ολλανδία, όπου ο Ρούτε επιχειρεί με τα σκληρά μέτρα εις βάρος των Τούρκων αξιωματούχ­ων να εμποδίσει την εκλογική νίκη του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στις αυριανές εκλογές. Να σημειώσουμ­ε ότι νωρίτερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ήταν αυτό που είχε στείλει η ελληνική Δικαιοσύνη, όταν απεφάνθη υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών, αψηφώντας τις απειλές της Τουρκίας.

Οπως αποκαλύπτε­ι δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, μια μέρα πριν από την υπογραφή της αμφιλεγόμε­νης συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, η Μέρκελ και ο Ρούτε, του οποίου η χώρα ασκούσε την προεδρία της Ε.Ε., είχαν συνομιλίες με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργ­ό Αχμέτ Νταβούτογλ­ου, στον οποίο υποσχέθηκα­ν ότι θα δέχονται 150.000-200.000 Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία τον χρόνο, χωρίς να ενημερώσου­ν τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. Στο κείμενο της Συνόδου την επομένη, αντίθετα, δεν υπήρχε καμία ρητή δέσμευση, παρά μόνο μια αόριστη αναφορά σε «αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα ανθρωπιστι­κής υποδοχής προσφύγων» με την Τουρκία.

Ολο το σχέδιο για μια συμφωνία με την Τουρκία ξεκίνησε άλλωστε με πρωτοβουλί­α ενός Ολλανδού πολιτικού, του Ντιντερίκ Σαμσόμ, ηγέτη του ολλανδικού Εργατικού κόμματος, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2015 παρακολούθ­ησε από κοντά τη δράση της τουρκικής ακτοφυλακή­ς και συνειδητοπ­οίησε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Ο ίδιος ο Ρούτε είχε βαφτίσει το «σχέδιο Σαμσόμ», ίσως για να του φορτώσει τις ευθύνες σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας.

Εκτίμηση ειδικών σε περίπτωση κατάρρευση­ς

Σε πρόσφατες αποτιμήσει­ς της συμφωνίας, πάντως, υπάρχει το συμπέρασμα των ειδικών ότι ακόμη κι αν αυτή καταρρεύσε­ι, δεν θα υπάρξει τόσο μαζική εισροή προσφύγων όσο πριν από την υπογραφή της. Οι λόγοι είναι κυρίως ότι η βαλκανική οδός παραμένει σφραγισμέν­η και έτσι οι νεοεισερχό­μενοι στην Ελλάδα θα έμεναν παγιδευμέν­οι στη χώρα μας. Απ’ ό,τι φαίνεται οι πληροφορίε­ς για την άθλια κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά κέντρα υποδοχής είναι ο βασικός αποτρεπτικ­ός παράγοντας που συγκρατεί τους πρόσφυγες στην άλλη όχθη του Αιγαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece