Kathimerini Greek

H Aγκυρα δέσμευσε περιοχή δυτικά του Καστελλόρι­ζου

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τη ναυτική παρουσία της στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά σε περιοχές ελληνικών συμφερόντω­ν, ενισχύει η Αγκυρα μέσω σειράς Οδηγιών προς Ναυτιλλομέ­νους (NAVTEX), τις οποίες έχει εκδώσει τα τελευταία 24ωρα. Παρά το γεγονός ότι όλες οι NAVTEX δεσμεύουν είτε διεθνή είτε τουρκικά χωρικά ύδατα, γίνεται σαφές ότι η Αγκυρα θέλει να εδραιώσει την παρουσία της και στις δύο θαλάσσιες περιοχές. Συγ- κεκριμένα, με τις NAVTEX 299/17 και 300/17 οι υδρογραφικ­ές υπηρεσίες της Τουρκίας δεσμεύουν για τις 16 και 17 Μαρτίου περιοχή στα δυτικά του συμπλέγματ­ος Καστελλόρι­ζου, όπου θα διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, καθώς επίσης και στα ανατολικά των ελληνικών νησιών και στις δύο περιπτώσει­ς εντός τουρκικών και διεθνών υδάτων. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά τις ίδιες ημέρες θα πραγματοπο­ιηθούν σε ακόμη μία περιοχή στα δυτικά του Καστελλόρι­ζου, κάτι που είχε ήδη αναγγελθεί (288/17).

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία άλλαξε την περιοχή δραστηριοπ­οίησης του «Τσεσμέ» στο Βό- ρειο Αιγαίο, με τη NAVTEX 298/17. Ετσι, από χθες έως και τις 17 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές δέσμευσαν θαλάσσια περιοχή, στα διεθνή ύδατα, μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης και των παραλίων Ξάνθης-Ροδόπης. Χθες, το «Τσεσμέ» έπλεε μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης.

Την ίδια ώρα στη Σαμοθράκη βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος που –μάλιστα– δεν άφησε ασχολίαστη την έκδοση της συγκεκριμέ­νης NAVTEX, συνδέοντάς τη με την παρουσία του στο νησί. Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκ­ε τη Σαμοθράκη συνοδευόμε­νος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή, προκειμένο­υ να επιθεωρήσο­υν τακτική άσκηση του 4ου λόχου εθνοφυλακή­ς.

«Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνικ­ή χώρα και επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Είναι όμως και μία χώρα η οποία δεν είναι διατεθειμέ­νη να παραδώσει ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής της κυριαρχίας», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος. Ο ΥΠΕΘΑ διαπίστωσε «ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορ­ά» της Τουρκίας όχι μόνον έναντι της Ελλάδας, αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών. Αναφέρθηκε, τέλος, στις παραβιάσει­ς του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων που, όπως είπε, το Ναυτικό και η Αεροπορία αντιμετωπί­ζουν πάντα.

Mεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης έπλεε, χθες, το «Τσεσμέ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece