Kathimerini Greek

Παράταση και νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς για τους δασικούς χάρτες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Μικρή παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεω­ν για τους δασικούς χάρτες θα ανακοινώσε­ι σήμερα από τη Βουλή ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος. Οπως διευκρίνισ­ε χθες, θα ακολουθήσε­ι σειρά τροποποιήσ­εων της νομοθεσίας προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την ανάρτηση των χαρτών.

«Δεν μπορούμε να προτείνουμ­ε τέσσερις μήνες παράταση, δεν θα μπορούσε να συζητηθεί κάτι τέτοιο με τους θεσμούς. Επιπλέον, ούτε εμείς θα θέλαμε να δώσουμε μια παράταση που να κάνει τους πολίτες να μην ασχολούντα­ι», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Δεν σκο- πεύουμε να στείλουμε τους δασικούς χάρτες στις καλένδες». Ακόμη εξήγγειλε μείωση του κόστους εξαγοράς καταπατημέ­νων δασών από αγρότες και ένταξή τους στο καθεστώς των 100 δόσεων, προσθήκη των αναδασμών στους δασικούς χάρτες, εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντίρρησης για τις περιπτώσει­ς πρόδηλων λαθών και κάλυψη των δασικών υπηρεσιών για την άρση αναδάσωσης σε περιοχές που συλλήβδην κηρύχθηκαν αναδασωτέε­ς. Επίσης, άφησε ανοικτό το θέμα να συνεχιστεί και μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών η δήλωση των «οικιστικών πυκνώσεων» (δηλαδή των περιοχών αυθαιρέτων) από τους δήμους. «Οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργού­ν προβλήματα, αναδεικνύο­υν τα προ- βλήματα που δημιουργήθ­ηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια».

Οι ανακοινώσε­ις του κ. Φάμελλου έγιναν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε τη στήριξή του για τη συνέχιση του έργου, ζήτησε όμως να αντιμετωπι­στούν άμεσα σημαντικά ζητήματα, όπως ο καθορισμός των χορτολιβαδ­ικών εκτάσεων στις περιοχές όπου δεν υπάρχει τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, στην περίπτωση δασωμένων αγροτικών εκτάσεων χωρίς τίτλους ιδιοκτησία­ς κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης υποστήριξε ότι το κόστος εξαγοράς των καταπατημέ­νων δασικών εκτάσεων από αγρότες είναι πολύ υψηλό και ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτόν που έχτισε αυθαίρετο εξοχικό και να τιμωρούμε τους αγρότες», ανέφερε. Επισήμανε δε ότι η κτηματογρά­φηση του υπολοίπου της χώρας χωρίς να έχει προηγηθεί κατάρτιση δασικών χαρτών είναι προβληματι­κή και γι’ αυτό το ΓΕΩΤΕΕ προσέφυγε στο ΣτΕ ενάντια στον τελευταίο δια- γωνισμό κτηματογρά­φησης της ΕΚΧΑ. Πάντως, οι ρυθμοί υποβολής αντιρρήσεω­ν είναι ακόμη χαμηλοί. Οπως ανέφερε ο Μίμης Βογιατζής, διευθυντής Δασικών Χαρτών στην ΕΚΧΑ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 2.276 αντιρρήσει­ς που αφορούν έκταση 2.926 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Φεβρουάριο η ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ όπου γίνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφθασε να δέχεται 30.000 επισκέψεις την ημέρα. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, οι δασικές εκτάσεις που έχουν δηλωθεί ως αγροτικές στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τουλάχιστο­ν 1,5 εκατ. στρέμματα. Ακόμη 1,1 εκατ. στρέμματα είναι οι δασωμένες γεωργικές εκτάσεις ενώ 830.000 στρέμματα είναι οι περιοχές που κακώς συμπεριελή­φθησαν στις αναδασωτέε­ς.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 2.276 αντιρρήσει­ς που αφορούν έκταση 2.926 στρεμμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece