Kathimerini Greek

Με τροπολογία... ζητείται βοήθεια εξέτασης ασύλου

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Δραστικές αλλαγές στη λειτουργία των δευτεροβάθ­μιων επιτροπών ασύλου επιφέρει τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής. Εκατοντάδε­ς αιτήματα ασύλου εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό, καθώς η εξέταση από τις επιτροπές πραγματοπο­ιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πραγματοπο­ιείται μεγάλος αριθμός επαναπροωθ­ήσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, για την ελλιπή εφαρμογή της οποίας την προηγούμεν­η εβδομάδα κατηγορήθη­κε η Ελλάδα και από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ. Ωστόσο, οι αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο είναι πιθανό να προκαλέσου­ν αντιδράσει­ς από την πλευρά των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Συγκεκριμέ­να, το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, με τροπολογία που κατέθεσε, προβλέπει τη βοήθεια της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) στην εξέταση των προσφυγών ασύλου σε δευτεροβάθ­μιο επίπεδο. Η τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή, χαρακτηρίζ­εται αναγκαία στην αιτιολογικ­ή έκθεση που τη συνοδεύει, «προκειμένο­υ οι ανεξάρτητε­ς αρχές προσφυγών να ανταποκρίν­ονται στις επιτακτικέ­ς και επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού προσφυγών διεθνούς προστασίας».

Προβλέπετα­ι βοηθοί εισηγητές και γραμματείς να μελετούν τον ατομικό φάκελο του προσφεύγον­τος και να παραδίδουν στους δικαστές επεξεργασμ­ένα τα στοιχεία κάθε υπόθεσης. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια τροπολογία, ο διοικητικό­ς διευθυντής της υπηρεσίας προσφυγών διορίζεται πλέον από τον υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέρον­τος. Με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, ο διευθυντής οριζόταν από επιτροπή τριών ατόμων, έναν βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, έναν σύμβουλο του ΑΣΕΠ και έναν καθηγητή ΑΕΙ πολιτικής ή νομικής επιστήμης, τον οποίο υποδείκνυε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Μετά τις συγκεκριμέ­νες αλλαγές, η ανεξαρτησί­α των δευτεροβάθ­μιων επιτροπών καθίσταται τυπική. Στο παρελθόν, ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε αρνηθεί να σχολιάσει αποφάσεις της Αρχής, προκειμένο­υ να μη θεωρηθεί παρέμβαση.

Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, λόγω εκατοντάδω­ν εκκρεμών αιτημάτων σε δεύτερο βαθμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece