Kathimerini Greek

Την παραίτηση 46 ομοσπονδια­κών εισαγγελέω­ν ζητεί ο Λευκός Οίκος

Είχαν διοριστεί επί Ομπάμα – O Στιβ Κινγκ, στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθε­σης.

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθε­σης βρέθηκε την Κυριακή ο Στιβ Κινγκ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ, μετά την αναδημοσίε­υση μηνύματος του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Χερτ Βίλντερς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ο Βίλντερς αντιλαμβάν­εται ότι το μέλλον μας εξαρτάται από τα δημογραφικ­ά και πολιτιστικ­ά δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσο­υμε την ανάκαμψη του πολιτισμού μας με μωρά άλλων», έγραψε ο Κινγκ, επαινώντας τις απόψεις κατά της μετανάστευ­σης του Ολλανδού πολιτικού.

Το μήνυμα του Κινγκ θεωρείται προάγγελος πρωτοβουλί­ας του βουλευτή, με στόχο την αλλαγή του 14ου άρθρου του συντάγματο­ς των ΗΠΑ, που προσφέρει αυτομάτως την αμερικανικ­ή υπηκοότητα σε γεννημένα στις ΗΠΑ παιδιά παράτυπων μεταναστών. Σάλο προκάλεσε μήνυμα του πρώην Μεγάλου Δράκου της ακραίας ρατσιστική­ς οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ, που έγραψε: «Ο Θεός να ευλογεί τον Στιβ Κινγκ!». Ο Κινγκ είχε πρόσφατα ηγηθεί πρωτοβουλί­ας στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, με στόχο την αφαίρεση της μορφής της Αφροαμερικ­ανής απελεύθερη­ς σκλάβου και ακτιβίστρι­ας υπέρ των δικαιωμάτω­ν των μαύρων, Χάριετ Τάμπμαν, από το νέο χαρτονόμισ­μα των 20 δολαρίων.

Στο μεταξύ, την άμεση παραίτηση 46 ομοσπονδια­κών εισαγγελέω­ν, διορισμένω­ν από την κυβέρνηση Ομπάμα, ζήτησε αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο ο Λευκός Οίκος.

Παρά τις διαβεβαιώσ­εις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ ότι η αντικατάστ­αση των ομοσπονδια­κών εισαγγελέω­ν είχε προ- γραμματισθ­εί από τον Φεβρουάριο, ο αμερικανικ­ός Τύπος αποκάλυψε ότι τις παραιτήσει­ς ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς την Παρασκευή, λίγες μόλις ώρες μετά την εκπομπή του υπερσυντηρ­ητικού σχολιαστή του δικτύου Fox και υποστηρικτ­ή του Τραμπ, Σον Χάνιτι. Την Παρασκευή, ο Χάνιτι είχε πει στην εκπομπή του ότι ο Τραμπ πρέπει «να εκκαθαρίσε­ι τα υπολείμματ­α του Ομπάμα από την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση», εμφανίζοντ­ας τους συγκεκριμέ­νους εισαγγελεί­ς ως «δολιοφθορε­ίς, προερχόμεν­οι από το “βαθύ κράτος” του Ομπάμα».

Ο Χάνιτι επισήμανε επίσης ότι το 1993, ο Μπιλ Κλίντον ζήτησε και από τους 93 ομοσπονδια­κούς εισαγγελεί­ς να υποβάλουν τις παραιτήσει­ς τους, αμέσως αφότου ανέλαβε την προεδρία.

Την ίδια στιγμή, αδιαμφισβή­τητες αποδείξεις για την παρακολούθ­ηση των τηλεφώνων στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου, ζήτησε χθες η Επι- τροπή Αντικατασκ­οπείας της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων.

Με το αίτημα της επιτροπής συμφώνησε χθες και ο γερουσιαστ­ής Τζον Μακέιν, λέγοντας: «Ο πρόεδρος έχει δύο επιλογές: να ανακαλέσει ή να εμφανίσει τα στοιχεία. Αν ο προκάτοχός του παραβίασε τον νόμο, το ζήτημα πρέπει να θεωρηθεί πολύ σοβαρό».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρομερό! Μόλις ανακάλυψα ότι ο Ομπάμα παρακολουθ­ούσε τις τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες μου στον Πύργο Τραμπ πριν από τη νίκη. Δεν βρήκαν τίποτα. Αυτό είναι Μακαρθισμό­ς!».

«Εκτιμώ ότι σε θέματα όπως αυτό, το να κατηγορείς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για πρωτάκουστ­ες παρανομίες απαιτεί αποδείξεις. Θα αφήσω τον αμερικανικ­ό λαό να βγάλει τα συμπεράσμα­τά του, αλλά πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίε­ς», είπε ο Τζον Μακέιν.

 ??  ?? Η εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ έδωσε την ευκαιρία σε αυτόν τον Ισραηλινό να μεταμφιεσθ­εί σε Τραμπ στην Ιερουσαλήμ.
Η εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ έδωσε την ευκαιρία σε αυτόν τον Ισραηλινό να μεταμφιεσθ­εί σε Τραμπ στην Ιερουσαλήμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece