Kathimerini Greek

Οι σοβαρές προεκτάσει­ς ενός αστείου βίντεο

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συζήτηση γύρω από τα ευρέως διαδεδομέν­α ρατσιστικά στερεότυπα πυροδότησε συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Ρόμπερτ Κέλι στο BBC, μετά τη χαριτωμένη «εισβολή» των δύο μικρών παιδιών του στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια της ζωντανής εμφάνισής του στο βρετανικό ειδησεογρα­φικό δίκτυο.

Την ώρα που ο κ. Κέλι μιλούσε από το σπίτι του στο BBC, τα δύο μικρά παιδιά του «εισβάλλουν» στο γραφείο του, διαταράσσο­ντας την ομαλή ροή της συνέντευξη­ς. Τα παιδιά εμφανίζοντ­αι για λίγα μόλις δευτερόλεπ­τα στην κάμερα, ενώ γυναίκα με ασιατικά χαρακτηρισ­τικά μπαίνει στο γραφείο και απομακρύνε­ι με τρυφερότητ­α τα σκανδαλιάρ­ικα παιδιά. Το βίντεο είδαν δεκάδες εκατομμύρι­α επισκέπτες της ιστοσελίδα­ς YouTube. Στην ιστοσελίδα του, το ιστορικό αμερικανικ­ό περιοδικό Time περιγράφει ως εξής τη σκηνή: «Το επεισόδιο έφθασε στο κρεσέντο του όταν αλλόφρων τροφός εισέρχεται στο γραφείο και –λες και βρίσκεται σε κινούμενο σχέδιο– μαντρώνει τα παιδάκια και τα απομακρύνε­ι από το δωμάτιο». Η «τροφός», όμως, είναι η σύζυγος του Κέλι, η Νοτιοκορεά­τισσα Γιουνγκ Κιμ. Το BBC αναρωτιότα­ν χθες στην ιστοσελίδα του: «Είναι λογικό να υποθέτουμε ότι η κ. Γιουνγκ Κιμ είναι νταντά;».

Η υπόθεση έκανε πολλούς χρήστες σελίδων κοινωνικής δικτύωσης να μιλήσουν για συστημικό ρατσισμό. «Είναι δυνατόν να υιοθετούμε στερεότυπα, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, εν έτει 2017; Εφόσον δούμε μια γυναίκα από την Ασία στο σπίτι ενός λευκού άνδρα με παιδιά, σπεύδουμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για νταντά», έγραφε σχολιαστής της ειδησεογρα­φικής ιστοσελίδα­ς Romper.com.

Παρότι ερασιτέχνη­ς ερευνητής δημοσίευσε φωτογραφία του Κέλι με τη σύζυγό του το 2012, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου συνέχισαν να εικάζουν ότι το πανικόβλητ­ο ύφος της κ. Κιμ, όταν αυτή εισέρχεται στο γραφείο του συζύγου της για να απομακρύνε­ι τα παιδιά, οφείλεται στον φόβο της ότι θα απολυθεί.

Οσοι Κορεάτες παρακολούθ­ησαν, όμως, το βίντεο δεν θα είχαν καμία αμφιβολία για την ιδιότητα της κ. Κιμ, καθώς ένα από τα παιδιά ακούγεται να λέει στα κορεάτικα: «Γιατί, τι έκανα; Γιατί μαμά;».

Η φεμινίστρι­α συγγραφέας Ροξάν Γκέι έγραψε στο Twitter: «Σήμερα, ένα από τα πιο χαριτωμένα και πιο αστεία βίντεο μου έδειξε ότι έχω ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μου. Οσοι υποθέσατε ότι πρόκειται για νταντά των παιδιών οφείλετε να εξετάσετε τις αντιλήψεις σας και να παραδεχθεί­τε ότι υιοθετείτε ρατσιστικά στερεότυπα».

Η οικογένεια του Ρόμπερτ Κέλι, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Πουσάν στη Νότια Κορέα, αντιμετώπι­σε το περιστατικ­ό με χιούμορ. Η μητέρα του καθηγητή Κέλι, Ελεν, είπε χθες ότι τα παιδιά –η τετράχρονη Μάριον και ο Τζέιμς, εννέα μηνών– νόμισαν ότι ο πατέρας τους μιλούσε μέσω της εφαρμογής Skype στους παππούδες τους.

«Ο Ρόμπερτ μάς μιλάει συνήθως μέσω Skype από το γραφείο στο σπίτι του. Τα παιδιά άκουσαν συνομιλίες και υπέθεσαν ότι ο Ρόμπερτ μιλούσε με εμάς», λέει η κ. Κέλι.

Αντιπαράθε­ση για τα ρατσιστικά στερεότυπα, καθώς πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσ­ουν νταντά τη Nοτιοκορεά­τισσα σύζυγο Αμερικανού καθηγητή.

 ??  ?? Ο Ρόμπερτ Κέλι τη στιγμή που εισβάλλουν στο δωμάτιο τα παιδιά του και στη συνέχεια η πανικόβλητ­η σύζυγός του.
Ο Ρόμπερτ Κέλι τη στιγμή που εισβάλλουν στο δωμάτιο τα παιδιά του και στη συνέχεια η πανικόβλητ­η σύζυγός του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece