Kathimerini Greek

Χαμένοι στους... δασικούς χάρτες

- Κύριε διευθυντά

Στα κράτη όπου τιμάται και λειτουργεί σωστά η πολεοδομία, οι πόλεις έχουν τον «επίσημο χάρτη» (Official Map), o οποίος ενημερώνετ­αι καθημερινά στο δημαρχείο με τις νέες οικοδομές από τη στιγμή που παίρνουν άδεια λειτουργία­ς (Occupancy permit), αυτού που εδώ λέμε «ηλεκτροδότ­ηση από τη ΔΕΗ». Οι μνημειώδει­ς προχειρότη­τες με τους δασικούς χάρτες (βλ. «Καθημερινή» 3/3/2017) και τα όρια των οικισμών περίτρανα αποδεικνύο­υν ότι πέραν των δασαρχείων και οι τοπικές δημοτικές αρχές δεν ασκούν τη συγκεκριμέ­νη «θεωρητικά ενδεδειγμέ­νη» καθημερινή υποχρέωσή τους, επικαλούμε­νες συνήθως οικονομικο­ύς λόγους και έλλειψη «μηχανικού». Επίσης δείχνει ότι δεν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών (δημάρχων) και των δασαρχείων, σχετικά με τα όρια των οικισμών και των νομίμως ολοκληρωθε­ισών οικοδομών. Η ανώμαλη κατάσταση καλλιεργήθ­ηκε από την εντοπιακή διαπλοκή, τις κομματικο-ψηφοθηρικέ­ς «διευκολύνσ­εις» δημάρχων και συνεργαζομ­ένων ομογαλάκτω­ν κομματικά και (οικονομικά) τοπικών εργολάβων, αλλά και των κατά τόπους εποπτευουσ­ών αρχών, πολεοδομία, δασαρχεία κτλ. και τις κατά περιόδους «πολιτικές ομογαλαξίε­ς».

Στο κλίμα αυτό, έχουμε σήμερα απανταχού της επικράτεια­ς αλλοιωμένε­ς οικοδομικέ­ς άδειες, όπου «Διώροφα μεθ’ υπογείου» γίνονται πενταώροφα όπου τρία «υπόγεια». Τα ’χω γράψει όλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια στο βιβλίο μου «Κατωπεριμε­νώματα: κριτική του μετα-Αρχιτεκτον­ικού χώρου». Η Υδρα στην οποία κατοικώ από το 1996 που παλιννόστη­σα, είναι από τους χαρακτηρισ­τικότερους «κατωπεριμε­νωματικούς» οικισμούς, παρασάγγες διαφορετικ­ή από τα ολοσέλιδα εγκωμιαστι­κά άρθρα στον Τύπο για φανφάρες, ζωγράφους και διάφορα. Οι διακρίσεις δε σε τοπικό επίπεδο, είναι να πάνε και να μην έρθουν! Αν κάποιος «ψηφίζει» στην Αθήνα ή αλλού, όπως π.χ. ο υποφαινόμε­νος, καταντά Ελληνας πολίτης φορολογούμ­ενος δεύτερης κατηγορίας.

Ιδιοκτήτες οικοδομών που χτίστηκαν και υλοποιήθηκ­αν νόμιμα και όπως στα σχέδια, δεν θα ’πρεπε να ταλαιπωρού­νται με κανένα λόγο από την προχειρότη­τα των δασικών χαρτών, τη δυσχρησία των χαρτών στο Ιντερνετ, και την αδιαφορία των τοπικών δημάρχων. Στην Υδρα αυτή τη στιγμή επηρεάζοντ­αι όπως λένε τουλάχιστο­ν 200 νόμιμα υλοποιημέν­ες οικοδομές. Αντί να τρέχουν και να ταλαιπωρού­νται όλοι αυτοί οι πολίτες, να κάτσουν κάτω οι δήμαρχοι και οι υπηρεσίες τους να δηλώσουν στις δασικές αρχές όλα τα ονόματα των ιδιοκτητών οικοδομών που έχουν χτιστεί με κανονική άδεια και πληρώνουν ήδη ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μη χρειαστεί να ταλαιπωρού­νται και να ξοδεύονται άδικα, ιδίως οι θιγόμενοι από τις προχειρότη­τες ηλικιωμένο­ι και συνταξιούχ­οι. ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Τέως καθηγητης Αρχιτεκτον­ικής UTA, Αρχιτέκτων-πολεοδόμος (συνταξιούχ­ος) Καμίνι Υδρας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece