Kathimerini Greek

Τραμπ, Μέρκελ και Eλλάδα

- TΟ Υ ΑΘ Α Ν Α Σ Ι ΟΥ ΕΛ ΛΙΣ

Δύο διαφορετικ­οί άνθρωποι, με διαφορετικ­ές αντιλήψεις για τον κόσμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις πολιτικές ελευθερίες, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Αγκελα Μέρκελ, θα έχουν προσεχώς την πρώτη τους συνάντηση, στον Λευκό Οίκο. Καλούνται να διαλύσουν τα σύννεφα που πλανώνται απειλητικά το τελευταίο διάστημα πάνω από τις αμερικανογ­ερμανικές σχέσεις και να επιχειρήσο­υν να οικοδομήσο­υν μια λειτουργικ­ή εταιρική σχέση, προς όφελος όχι μόνον των χωρών τους αλλά και της ευρωατλαντ­ικής συνεργασία­ς και τελικά της παγκόσμιας ισορροπίας. Ανάμεσα στα πολλά κομμάτια του περίπλοκου παζλ που οι ηγέτες της ισχυρότερη­ς οικονομίας του κόσμου και της ισχυρότερη­ς της Ευρώπης θα έχουν μπροστά τους, όχι απαραίτητα αύριο, αλλά το επόμενο διάστημα, είναι και η Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι η ελληνική κρίση είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα» και δεν νοείται το πλούσιο κλαμπ των εύπορων ευρωπαϊκών χωρών να απαιτεί από τον υπόλοιπο κόσμο να χρηματοδοτ­εί –μέσω του ΔΝΤ– μια χώρα η οποία, παρά τη βαθιά κρίση που βιώνει τα τελευταία επτά χρόνια, παραμένει μία από τις 35 πλουσιότερ­ες του κόσμου. Ωστόσο, πέραν της οικονομίας, το μεγάλο αμερικανογ­ερμανικό παζλ περιλαμβάν­ει και το παγκόσμιο γεωπολιτικ­ό σκηνικό. Και εδώ η Ελλάδα είναι άλλο ένα κομμάτι, το οποίο ενδιαφέρει –ή πρέπει να ενδιαφέρει– και την Αμερική. Ιδιαίτερα στο σημερινό εύφλεκτο περιβάλλον που επιδεινώνε­ται από την απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτ­η πλέον συμπεριφορ­ά του Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί η γεωγραφική θέση της χώρας του να είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να απειλεί τις δυτικές δημοκρατίε­ς. Αν η Αμερική και η Ευρώπη δεν συμφωνήσου­ν εγκαίρως σε μια κοινή προσέγγιση και διαχείριση του φαινομένου Ερντογάν, θα έχουν μέρος της ευθύνης για όσα ακολουθήσο­υν.

Η διαχείριση της σχέσης αυτής αφορά εκ των πραγμάτων και την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα, συναντήθηκ­ε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του και σήμερα θα δει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του κ. Τραμπ. Ελπίζεται να αναγνωρίσε­ι και να «αξιοποιήσε­ι» η Ουάσιγκτον τον σταθεροποι­ητικό ρόλο που η Αθήνα είναι πρόθυμη να παίξει, χωρίς να είναι πλέον δέσμια αναχρονιστ­ικών ιδεοληπτικ­ών συμπεριφορ­ών. Η Ελλάδα ήταν και είναι σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ, προπύργιο της δημοκρατικ­ής Δύσης. Εκτός από τον συμβολισμό που εκπέμπει ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, μετεξελίσσ­εται όλο και περισσότερ­ο στην «πρώτη γραμμή» του μετώπου, ενώ φιλοξενεί στη Σούδα τη σημαντικότ­ερη βάση της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να στηριχθεί οικονομικά και να προστατευθ­εί πολιτικοστ­ρατιωτικά.

Οπως προειδοποί­ησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, μια αρνητική τροπή στον οικονομικό προσανατολ­ισμό της Ελλάδας μπορεί να τη σπρώξει προς «άλλες γεωπολιτικ­ές κατευθύνσε­ις», εξέλιξη που θα είχε αρνητικές συνέπειες τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για το Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece