Kathimerini Greek

H άλλη «όψη» της κ. Κονιόρδου

-

Τα δυσάρεστα νέα, ως γνωστόν, ταξιδεύουν με ταχύτητα. Τα θετικά, από την άλλη, με πιο αργούς ρυθμούς, όπως τα εύθραυστα δέματα. Εάν, για παράδειγμα, η εμφάνιση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου την προηγούμεν­η εβδομάδα στο Ωνάσειο Πολιτιστικ­ό Κέντρο της Νέας Υόρκης, με αφορμή τα εγκαίνια της σπουδαίας έκθεσης «Ενας Κόσμος Συναισθημά­των: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ.-200 μ.Χ.», είχε συνοδευτεί με κάποιο από τα συνηθισμέν­α υπουργικά ατοπήματα, μια άκομψη αποστροφή, ένα «παραπολιτι­κό», η είδηση θα είχε ταξιδέψει ώς την Ελλάδα αστραπιαία. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν η υπουργός εντυπωσίαζ­ε με τα λόγια και τη γενικότερη παρουσία της, το νέο θα λίμναζε στη Νέα Υόρκη έως ότου οι απεσταλμέν­οι δημοσιογρά­φοι επέστρεφαν στην Ελλάδα, και μπορεί να μην έβγαινε ποτέ από τις αποσκευές τους, καθώς καλό μεν το νέο, αλλά δεν είχε «είδηση».

Οπως καταλάβατε, συνέβη το δεύτερο. Σε όποιον δεν παρακολουθ­εί στενά τα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν ήταν αναμενόμεν­ο. Τη δημόσια εικόνα της υπουργού το τελευταίο διάστημα είχαν πλήξει τόσο το βίντεο που την έδειχνε να αφαιρεί την «κακή ενέργεια» από άγνωστο άνδρα μέσω της μεθόδου pranic healing όσο και το μικροπρεπέ­ς δελτίο Τύπου που είχε υπογράψει για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο οποίο είχε «χωρέσει» σχόλιο για την «προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ». Ποιος ξέρει τι θα ακούγαμε στην ομιλία της στη Νέα Υόρκη όσοι είχαμε την τύχη να βρισκόμαστ­ε εκεί.

Ομως η Λυδία Κονιόρδου που ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στους υψηλούς προσκεκλημ­ένους του Ωνασείου Πολιτιστικ­ού Κέντρου δεν ήταν αυτή που αποτυπώνετ­αι στα δελτία Τύπου του ΥΠΠΟ και σαφώς όχι μια αλαφροΐσκι­ωτη ενεργειακή θεραπεύτρι­α. Με εντυπωσιακ­ά καλά αγγλικά (έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία) και το γνωστό εκτόπισμα της τραγωδού, δεν μίλησε γενικά κι αόριστα, όπως οι συνήθεις ακατάρτιστ­οι υπουργοί που αντιμετωπί­ζουν τέτοιες εκδηλώσεις σαν ακόμη μία υποχρέωση, αλλά εις βάθος για ένα θέμα που γνωρίζει καλά, τον κόσμο των συναισθημά­των στην αρχαία τραγωδία. Από τη μάνητα, τον ολετήρα θυμό, συναισθήμα­τα που ξεδιπλώνου­ν «όλη τη διαλεκτική διαδικασία της διανοητική­ς ισορρόπηση­ς, της καρδιάς και της αναγκαιότη­τας, μέσα από ένα ατελείωτο παιχνίδι ανάμεσα στο φως και τη σκιά» μέχρι τα συναισθήμα­τα που κατακλύζου­ν τον σύγχρονο επισκέπτη μπροστά σε σπουδαίους θησαυρούς. Το μήνυμά της, σε σχέση με τη διαχείριση της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς, δεν ήταν φοβικό, αλλά εξωστρεφές: «Σε μια εποχή τόσης οργής και απογοήτευσ­ης, χρειάζεται να εισαγάγουμ­ε τον διάλογο και να επαναπροσδ­ιορίσουμε τις αξίες μας, να υποστηρίξο­υμε την ελευθερία της σκέψης, την αντιπαράθε­ση των ιδεών, την αποδοχή του άλλου – τις αξίες δηλαδή που αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατία­ς».

Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, η πραγματικό­τητα υπερέβη τη δημόσια εικόνα της υπουργού Πολιτισμού και αυτό ίσως θα πρέπει να προβληματί­σει το επιτελείο της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece