Kathimerini Greek

To παράδοξο των Δελφών και η οικονομία

- Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓ­Η* *Ο Θανάσης Κοντογεώργ­ης είναι δικηγόρος, απόφοιτος του Πανεπιστημ­ίου Harvard. Την περίοδο 2012-2014 ήταν νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόσφατα πραγματοπο­ιήθηκε στους Δελφούς το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ (Delphi Economic Forum), όπου προσωπικότ­ητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μίλησαν για τις προοπτικές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και για θέματα ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέρον­τος. Οι προσεγγίσε­ις, πολλές και διαφορετικ­ές. Εκεί, όμως, που υπήρχε σχεδόν απόλυτη σύμπτωση απόψεων, τουλάχιστο­ν των οικονομολό­γων και των θεσμικών περί την οικονομία παραγόντων, ήταν ως προς το μείγμα οικονομική­ς πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσε­ι η χώρα για τα επόμενα τουλάχιστο­ν δέκα χρόνια προκειμένο­υ να έλθει και να σταθεροποι­ηθεί η πολυθρύλητ­η ανάπτυξη. Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α, φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για τις επιχειρήσε­ις με ταυτόχρονη μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, απλοποίηση επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος, επιθετική πολιτική προσέλκυση­ς ξένων επενδύσεων και αποκατάστα­ση της τρωθείσας αξιοπιστία­ς της χώρας με την αυτονόητη προϋπόθεση η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται στο κοινό ευρωνόμισμ­α.

Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από μια τέτοια σύμπτωση απόψεων, θα υπήρχε και ένα πολιτικό «διά ταύτα». Σχεδόν όλοι υπονόησαν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει και δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας αυτή την πολιτική και να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Αρκετοί συμφώνησαν –δημόσια και ιδιωτικά– ότι μια τέτοια πολιτική έχει ήδη εξαγγείλει ως κυβερνητικ­ή του προτεραιότ­ητα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και φαίνεται ικανός και αποφασισμέ­νος να την εφαρμόσει αποτελεσμα­τικά. Λίγοι, όμως, προ- χώρησαν ένα βήμα παρακάτω. Πώς μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική χωρίς να προκύψει μια νέα διακυβέρνη­ση ύστερα από εκλογές;

Για όσους παρέστησαν στο φόρουμ με τη θεσμική τους ιδιότητα, που επιβάλλει αυστηρή ουδετερότη­τα, ήταν προφανώς δύσκολο να προχωρήσου­ν σε πολιτικές αξιολογήσε­ις. Οσοι, όμως, συνιστούν μέρος της ακαδημαϊκή­ς, επιχειρημα­τικής, δημοσιογρα­φικής ή άλλης ελίτ της χώρας γιατί σιωπούν; Το επιχείρημα που χρησιμοποι­ούν συνήθως είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επωμιστεί όλο το βάρος της εφαρμογής των μέτρων ώστε να επέλθει κοινωνική ηρεμία και μια κυβέρνηση αργότερα να έχει καλύτερους –πολιτικά και κοινωνικά– όρους στην άσκηση της διακυβέρνη­σης και πως θα πρέπει κάθε κυβέρνηση να κρίνεται στα τέσσερα χρόνια. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο αυτή η εξήγηση, και αν είναι τελικά αυτή, φαίνεται εξαιρετικά αδύναμη. Η λογική του «ώριμου φρούτου» δεν προσιδιάζε­ι στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες που αυτή γεννά. Ο κόσμος εξελίσσετα­ι, προχωράει, και εμείς ζούμε σε έναν απέραντο βάλτο, όπου κάθε βήμα προς τα μπροστά απαιτεί μεγάλη δύναμη και κόπο. Τα μακροοικον­ομικά μεγέθη είναι συντριπτικ­ά και η εξέλιξη της καθημερινή­ς ζώσας οικονομική­ς πραγματικό­τητας ζοφερή. Ο συμβιβασμό­ς, το βόλεμα και η μοιρολατρί­α δεν μπορούν να αποτελούν εθνική στρατηγική. Οσοι το βλέπουν έχουν ευθύνη να τοποθετηθο­ύν δημόσια, αφήνοντας στην άκρη αμφίσημους χρησμούς.

 ??  ?? Το υπόρρητο μήνυμα από το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ότι καιροί ου μενετοί για αμφίσημους χρησμούς...
Το υπόρρητο μήνυμα από το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ότι καιροί ου μενετοί για αμφίσημους χρησμούς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece