Kathimerini Greek

Σοσιαλισμό­ς και πραγματικό­τητα

- TΟ Υ ΔΗ ΜΗΤΡΗ ΡΗ ΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το είδαμε κι αυτό. Στη διάρκεια της θητείας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αστυνομικέ­ς δυνάμεις πραγματοπο­ίησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας αιφνιδιαστ­ική επιχείρηση με στόχο την εκκένωση δύο χώρων που τελούσαν υπό κατάληψη στην Αθήνα. Αρχικά, στο Δρακοπούλε­ιο αιμοδοτικό κέντρο όπου είχαν οδηγηθεί 127 πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και στην περίφημη βίλα Ζωγράφου που είχε καταληφθεί από αντιεξουσι­αστές το 2012.

«Δεν σταματάει ποτέ η δουλειά της αστυνομίας», δήλωσε ελαφρά τη καρδία ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και σας καλώ να αφιερώσουμ­ε ένα λεπτό στη σκέψη των αντιδράσεω­ν που θα είχε προκαλέσει μια ανάλογη, καλοπροαίρ­ετη δήλωση υπουργού των «συστημικών» κομμάτων. Ο κ. Ν. Τόσκας είπε τα εντελώς αυτονόητα: «Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποι­ηθεί ως πολιτιστικ­ός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποι­ήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένο­υς χώρους».

Σε μια εντελώς διαφορετικ­ή είδηση, καθορίζετα­ι μηνιαία πρόσοδος στο ύψος των 58.000 ευρώ υπέρ του Φορέα Διαχείριση­ς Μητροπολιτ­ικού Πάρκου Περιβαλλον­τικών και Εκπαιδευτι­κών Δραστηριοτ­ήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».

Πρώτη παρατήρηση: το λεγόμενο «Πάρκο Τρίτση», ο μεγαλύτερο­ς πνεύ- μονας πρασίνου στο Λεκανοπέδι­ο, έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, έχει αποκτήσει νέο τίτλο, προφανώς ιδεολογικό απότοκο της εποχής ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει προστεθεί και το πολιτικά φορτισμένο συνθετικό «Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας».

Στη νεφελώδη γλώσσα της ελληνικής Αριστεράς ο όρος «κοινωνική οικονομία» καθαγιάζει την «ανεξέλεγκτ­η» και «κερδοσκοπι­κή» φύση της καπιταλιστ­ικής οικονομίας και της χαρίζει τον απαραίτητο «φιλεύσπλαχ­νο» και «φιλάνθρωπο» μανδύα. Ετσι και στο καθημαγμέν­ο πάρκο της δυτικής Αθήνας, που θυμίζει περισσότερ­ο χώρο πρασίνου σε κάποια πάμπτωχη χώρα του αναπτυσσόμ­ενου κόσμου, το πρωτεύον είναι να αποκλει- στούν οι... αδηφάγες δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, οι μόνες δηλαδή που θα μπορούσαν να εξασφαλίσο­υν κάποιο πραγματικό, μη κρατικό έσοδο στον Φορέα Διαχείριση­ς. Αντίθετα, με τις 58.000 ευρώ μηνιαίως θα προωθηθούν οι ενάρετοι, σοσιαλιστι­κοί σκοποί του: καλλιέργει­ες και παραγωγή οικολογικώ­ν προϊόντων, η ανάπτυξη δραστηριοτ­ήτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους τομείς σίτισης και εστίασης, η δημιουργία υποδομών φιλοζωικής δράσης και παροχής ιατρικών και κτηνιατρικ­ών υπηρεσιών, κ.λπ.

Πού διασταυρών­ονται αυτές οι δύο φαινομενικ­ά ασύνδετες ειδήσεις; Στην περίπτωση των καταλήψεων, η προσέγγιση με την πραγματικό­τητα των δυτικών κοινωνιών είναι προφανής και προκαλεί ανακούφιση. Στην περίπτωση του «Πάρκου Τρίτση», η απόσταση παραμένει χαώδης. Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece