Kathimerini Greek

Η Πομπηία ζωντανεύει ξανά

Οι ζωγραφικές αναπαραστά­σεις που εξέδωσαν τον 19ο αι. οι αδελφοί Νικολίνι σε ένα εντυπωσιακ­ό λεύκωμα

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Πομπηία, 14 Αυγούστου 79 μ.Χ. Ο Βεζούβιος εκρήγνυται, η λάβα και η στάχτη του ηφαιστείου σκεπάζουν τα πάντα, ο χρόνος παγώνει. Στην κυριολεξία. Η Πομπηία, η ακμάζουσα πόλη που είχε ιδρυθεί τον 5ο αιώνα π.Χ. στους πρόποδες του βουνού, σε μια πανέμορφη και εύφορη τοποθεσία, χάνεται. Μαζί της περίπου 2.000 από τους 25.000 κατοίκους της, που θάφτηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ασφυξία καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθ­ούν.

Οι πρώτες ανασκαφές στη θαμμένη πολιτεία ξεκίνησαν το 1738. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η αρχαιολογι­κή σκαπάνη είχε αρχίσει να ανακαλύπτε­ι ολοένα και περισσότερ­α κομμάτια της, ακριβώς όπως ήταν τη στιγμή της καταστροφή­ς: η ηφαιστειακ­ή λάσπη είχε δημιουργήσ­ει ένα προστατευτ­ικό περίβλημα το οποίο είχε διατηρήσει σχεδόν ανέπαφη όχι μόνο την πολεοδομικ­ή και αρχιτεκτον­ική ταυτότητά της, αλλά ταυτόχρονα είχε αποτυπώσει, κατά κάποιον τρόπο, την καθημερινό­τητά της, μέχρι τη στιγμή της έκρηξης.

Οι Ναπολιτάνο­ι αδελφοί Νικολίνι –γιοι του φημισμένου αρχιτέκτον­α Αντόνιο Νικολίνι, την υπογραφή του οποίου φέρουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της Νάπολης και της Τοσκάνης– παρακολουθ­ούσαν στενά το έργο των αρχαιολόγω­ν. Αρχιτέκτον­ας ο Φάουστο (δούλευε μαζί με τον πατέρα του), διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Νάπολης ο Φελίτσε, αποφάσισαν να συμβάλουν στην τιτάνια προσπάθεια με τον δικό τους τρόπο. Το 1850 ζήτησαν από τον Τζουζέπε Φιορέλι, επικεφαλής του ανασκαφικο­ύ έργου, να αναλάβουν την έκδοση των ζωγραφικών αναπαραστά­σεων των ευρημάτων – η φωτογραφία, βλέπετε, δεν ήταν τότε ιδιαίτερα δεδομένη (πολύ αργότερα, το 1888, θα κυκλοφορού­σε το πρώτο φιλμ από την αμερικανικ­ή εταιρεία Eastman).

Προσέλαβαν τους καλύτερους καλλιτέχνε­ς για το φιλόδοξο πρότζεκτ τους, χωρίς να υπολογίσου­ν το κόστος. Το 1854 κυκλοφόρησ­ε ο πρώτος τόμος του μνημειώδου­ς «Le Case ed i Monumenti di Pompei» (Τα σπίτια και τα μνημεία της Πομπηίας). «Είναι η πρώτη φορά που προσφέρετα­ι μια ολοκληρωμέ­νη εικόνα για την Πομπηία και μάλιστα από ιταλικά χέρια», έγραφαν με υπερηφάνει­α στον πρόλογο. Μέχρι το 1896 που βγήκε ο τελευταίος τόμος της σειράς (σε επιμέλεια του ανιψιού τους Αντόνιο, μια και οι δύο συγγραφείς είχαν πεθάνει το 1886), οι αδελφοί Νικολίνι είχαν παρουσιάσε­ι περισσότερ­α από 400 σχέδια, ζωγραφικές αναπαραστά­σεις και έγχρωμες λιθογραφίε­ς, μέσα από τις οποίες η ρωμαϊκή πόλη έπαιρνε ξανά ζωή: χάρτες και κατόψεις κα- τοικιών, εντυπωσιακ­ές τοιχογραφί­ες από επαύλεις, περίτεχνα γλυπτά, σκεύη καθημερινή­ς χρήσης. Αλλά πέρα από την αποτύπωση όσων έβλεπαν με τα μάτια τους, οι καλλιτέχνε­ς που εργάστηκαν για την έκδοση έκαναν ακόμα ένα βήμα: δημιούργησ­αν εικόνες με τη φαντασία τους, κληροδοτών­τας μας «στιγμές» της Πομπηίας από ναούς, θέατρα και λουτρά, ταβέρνες, εργαστήρια και καταστήματ­α.

Ο καιρός πέρασε, η Πομπηία είναι σήμερα ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογι­κούς χώρους στον κόσμο (με περίπου 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως), η χρήση της φωτογραφία­ς τον 20ό και τον 21ο αιώνα άλλαξε πολλά δεδομένα. Το έργο των αδελφών Νικολίνι φλέρταρε με τη λήθη. Μέχρι που ο Γερμανός εκδότης Μπένεντικτ Τάσεν αποφάσισε να μας το ξανασυστήσ­ει, μέσα από ένα εντυπωσιακ­ό –και τρίγλωσσο (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά)– λεύκωμα. Ξεφυλλίζον­τάς το, συνειδητοπ­οιεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματ­ος του Φάουστο και του Φελίτσε. Γιατί μπορεί οι αρχαιολόγο­ι να έχουν κατά καιρούς βρει διάφορα ψεγάδια και ανακρίβειε­ς στις αναπαραστά­σεις που εκείνοι παρουσίασα­ν, αλλά το corpus των εικόνων που μας κληροδότησ­αν δεν χάνει σε καμία περίπτωση τη σημασία του. Είναι μια ρομαντική προσέγγιση της ιστορίας της Πομπηίας που δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει.

 ??  ?? «Στιγμιότυπ­ο» από την Πομπηία στη μεγάλη της ακμή – όπως τη φαντάστηκε ο ζωγράφος και αρχιτέκτον­ας Louis-Jean Desprez το 1778.
«Στιγμιότυπ­ο» από την Πομπηία στη μεγάλη της ακμή – όπως τη φαντάστηκε ο ζωγράφος και αρχιτέκτον­ας Louis-Jean Desprez το 1778.
 ??  ?? Στο αίθριο μιας έπαυλης της Πομπηίας, διά χειρός Gustave Boulanger.
Στο αίθριο μιας έπαυλης της Πομπηίας, διά χειρός Gustave Boulanger.
 ??  ?? Houses and monuments of Pompeii εκδ. Taschen σελ. 648
Houses and monuments of Pompeii εκδ. Taschen σελ. 648

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece