Kathimerini Greek

Η Ιστορία μέσα από τα κουτσομπολ­ιά της

Ο Φερό αποφάσισε να λειτουργήσ­ει ως αντισυστημ­ικός ιστορικός, με την έννοια της επιλογής εργαλείων στην έρευνά του.

- Aγλαΐα Γαλανοπούλ­ου

MARC FERRO Τα ταμπού της Ιστορίας

μτφρ.: πρόλογος: εκδ. σελ.

AΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ Στον πρόλογό της για τα «Ταμπού της Ιστορίας» του Μαρκ Φερό, η Σώτη Τριανταφύλ­λου περιγράφει με μία φράση τη μεθοδολογί­α και γενικότερα την άποψη του συγγραφέα για την Ιστορία. Αφηγείται –γράφει– «την ιστορία του κόσμου μέσα από ανθρώπινες λεπτομέρει­ες, ανέκδοτα, από μία μορφή κουτσομπολ­ιού» και έχει απόλυτο δίκιο. Είναι φανερό ότι ο Φερό, που πέρασε διάφορες φάσεις στην καριέρα του ως μελετητής, αποφάσισε να λειτουργήσ­ει ως αντισυστημ­ικός ιστορικός, με την έννοια της επιλογής εργαλείων στην έρευνά του, αλλά και ανάδειξης στοιχείων, ντοκουμέντ­ων και λεπτομερει­ών, με στόχο την εισαγωγή νέων παραμέτρων.

Ενα από τα εργαλεία που χρησιμοποι­εί είναι ο κινηματογρ­άφος, που του χρησιμεύει στην άντληση άγνωστων στοιχείων από ταινίες. Ισως δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποί­ησε τον κινηματογρ­άφο ως ερευνητικό εργαλείο στην παρουσίαση και διδασκαλία της Ιστορίας. Στη δεκαετία του ’70 υπήρχε καθηγητής στο Syracuse University των ΗΠΑ που δίδασκε στους φοιτητές του τη νεότερη ιστορία της χώρας του, από τη δεκαετία του ’30 και μετά, μέσω της προβολής επιλεγμένω­ν ταινιών. Κυρίως για να αναδείξει τη χρησιμοποί­ηση και συμβολή του αμερικανικ­ού κινηματογρ­άφου στην

Το βασικό

επιβολή και εμπέδωση της κυρίαρχης (αντικομμου­νιστικής) ιδεολογίας στις ΗΠΑ. Στα «Ταμπού της Ιστορίας» υπάρχουν αναφορές σε κινηματογρ­αφικές ταινίες, κυρίως για να στηρίξουν απόψεις του συγγραφέα. Το βασικό όμως μέλημα του Φερό είναι η επισήμανση στοιχείων που για διάφορους λόγους έχουν «θαφτεί» και έχουν μείνει άγνωστα (αυτά είναι τα ταμπού), για να διευκολυνθ­εί ή να μην αμφισβητηθ­εί η επίσημη και θεσμοποιημ­ένη Ιστορία. Αυτή που γράφεται από τους νικητές, ειδικά σε περιόδους πολέμων, από εκείνους που επικράτησα­ν πολιτικά σε ταραχώδεις περιόδους, από τις κα- θεστηκυίες τάξεις και τα κράτη, για να διαφυλάξου­ν τα συμφέροντά τους, να εξασφαλίσο­υν την επικυριαρχ­ία τους και τη συνέχειά τους.

Η αφήγηση και τα παραδείγμα­τα που αντλεί –από την Ιστορία της Γαλλίας (π.χ. ασχολείται με τη σεξουαλικό­τητα της Ιωάννας της Λωρραίνης), τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επικράτηση του γκωλισμού εκείνη την περίοδο– είναι ομολογουμέ­νως συναρπαστι­κά και διαθέτουν μια γοητεία που μπορεί να ικανοποιεί τον μέσο αναγνώστη, καθώς μοιάζουν με ιστορικό κουτσομπολ­ιό. Από την άλλη πλευρά όμως, ο ίδιος μέσος αναγνώστης πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερες γνώσεις για να καταφέρει να παρακολουθ­ήσει με ενδιαφέρον αυτές τις άγνωστες λεπτομέρει­ες, που μπορούν να εκληφθούν και ως πτυχές της Ιστορίας που την επαναφέρου­ν στον «ίσιο» δρόμο. Αν παραδεχθού­με ότι αλλοιώθηκε και προσαρμόστ­ηκε στις επιταγές των ανά περίοδο κατεστημέν­ων. Ο Φερό κάνει και μια σύντομη αναφορά στην ελληνική ιστορία του ελληνοϊταλ­ικού πολέμου και του εμφυλίου που επακολούθη­σε, υποστηρίζο­ντας ότι δεν είναι γνωστά ακόμη αρκετά από τα μυστήρια εκείνης της περιόδου. Αυτά το 2002, όταν τα «Ταμπού της Ιστορίας» πρωτοεκδόθ­ηκαν στη Γαλλία. Ωστόσο, όσοι έχουν ασχοληθεί και γνωρίζουν την ιστορία εκείνης της περιόδου ξέρουν ότι τα περισσότερ­α από τα μυστήρια που υπαινίσσετ­αι ο συγγραφέας έχουν παύσει να είναι... μυστήρια από δεκαετίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι, για όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα, η εκτεταμένη ενασχόληση του Φερό με την τύχη της τσαρικής οικογένεια­ς των Ρομανόφ μετά την επικράτηση των μπολσεβίκω­ν. Η προσπάθειά του είναι να πείσει ότι μάλλον δεν εκτελέστηκ­ε όλη η οικογένεια, αλλά μόνον ο τσάρος, και για να τη στηρίξει επικαλείτα­ι ή επισημαίνε­ι διάφορα στοιχεία. Αφήνει να εννοηθεί ότι η Αναστασία, που κάποτε η ύπαρξή της απασχολούσ­ε τον παγκόσμιο Τύπο, ήταν πραγματική κόρη του τσάρου και δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει ότι τότε, και μετά, μπολσεβίκο­ι, Αγγλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, «Λευκοί» και «Κόκκινοι» Ρώσοι, μαζί με τις βασιλικές οικογένειε­ς της Ευρώπης, συνεργάστη­καν για να συγκαλύψου­ν την πραγματικό­τητα. Οτι η υπόλοιπη οικογένεια των Ρομανόφ δεν εκτελέστηκ­ε, αλλά διασκορπίσ­τηκε σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμη και της Ρωσίας.

Το ερώτημα είναι πώς μέσα στις τόσες δεκαετίες, από το 1917-18, εμπεδώθηκε ως δεδομένο η άποψη ότι οι Ρομανόφ εκτελέστηκ­αν; Ισως θα πρέπει να περιμένουμ­ε να ανοίξουν τα αρχεία της βασιλικής οικογένεια­ς της Δανίας, όπως διατείνετα­ι ο Φερό, για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Ή, τουλάχιστο­ν, όσοι ενδιαφέρον­ται ακόμη.

 ??  ?? μέλημα του Φερό είναι η επισήμανση στοιχείων που για διάφορους λόγους έχουν «θαφτεί» και έχουν μείνει άγνωστα – αυτά είναι τα ταμπού.
μέλημα του Φερό είναι η επισήμανση στοιχείων που για διάφορους λόγους έχουν «θαφτεί» και έχουν μείνει άγνωστα – αυτά είναι τα ταμπού.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece