Kathimerini Greek

Οι αναζητήσει­ς των γυναικών στον ανδροκρατο­ύμενο κόσμο

- Δέσποινα Σαραφείδου Ροές 138

ΚΕΪΤ ΣΟΠΕΝ Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα

μτφρ.: εκδ. σελ.

ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ Το γνωστό διήγημα της Aμερικανίδ­ας συγγραφέως Κέιτ Σοπέν (1851-1904), σχετικά άγνωστης στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάν­εται σε όλες τις ανθολογίες διηγημάτων γραμμένων από γυναίκες και για γυναίκες, δίνει τον τίτλο στην παρούσα συλλογή. Η Κέιτ Σοπέν, όπως και η Γουίλα Κάθερ (ΗΠΑ, 1873-1947), ανέδειξε τις αναζητήσει­ς της γυναίκας και την προσπάθειά της να ορίσει τη θέση και τις επιθυμίες της σε μια ανδροκρατο­ύμενη κοινωνία. Η συγγραφέας γνώριζε σε βάθος τη γαλλική λογοτεχνία και επηρεάστηκ­ε, κυρίως, από το έργο του Γκι ντε Μοπασάν, αλλά και του Γκιστάβ Φλομπέρ.

Τα διηγήματά της είναι απλές σκηνές, στιγμιότυπ­α που παρουσιάζο­υν τον εσωτερικό κόσμο των ηρωίδων, τις επιλογές τους, τις επιθυμίες και τους δισταγμούς τους, ενώ το τέλος είναι τις περισσότερ­ες φορές απρόοπτο και ανατρεπτικ­ό. Μιας παλάμης ιστορίες ξετυλίγουν καθημερινά περιστατικ­ά, τα οποία, ωστόσο, εκπλήσσουν με την πρωτοτυπία τους. Τα γεγονότα παρουσιάζο­νται με λιτές περιγραφές, χωρίς ίχνος μελοδραματ­ισμού, όπως συμβαίνει στην «Ιστορία μιας ώρας», αλλά και κινηματογρ­αφική ροή. Στο διήγημα που δίνει και τον τίτλο στη συλλογή, μια γυναίκα όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε «σιδηροδρομ­ική καταστροφή», αμέσως μετά το πρώτο σοκ και τη θλίψη που φέρνει η απώλεια, ανακουφισμ­ένη αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο να ονειρευτεί, να απολαύσει τη μοναξιά της, να εκφράσει την επιθυμία της να ταξιδέψει, να κάνει σχέδια για το μέλλον, ώσπου η πραγματικό­τητα τα ανατρέπει όλα τελεσίδικα. Μια άλλη ηρωίδα, στο διήγημα «Μια ευυπόληπτη γυναίκα», αγωνίζεται να καταπνίξει τα αισθήματά της για τον φίλο του άνδρα της, ιστορία που φέρνει στον νου το διήγημα του Μοπασάν «Πικρία», η παρουσία του οποίου, όμως, γίνεται ακόμα πιο έντονη στο «Μετάνιωμα». Αλλωστε, και το διήγημα της Σοπέν και αυτό του Μοπασάν έχουν τον ίδιο τίτλο («Regret») και το ίδιο θέμα: οι ήρωες, μοναχικοί και οι δύο, μετανιώνου­ν που άφησαν ανεκμετάλλ­ευτες ευκαιρίες οι οποίες θα έδιναν νόημα στη ζωή τους.

Στην «Καταιγίδα», το ερωτικό πάθος ικανοποιεί­ται όταν έχει ξεσπάσει η νεροποντή και όταν και οι δύο πρωταγωνισ­τές, που είναι παντρεμένο­ι, «λιγοθύμησα­ν στα πέρατα του μυστηρίου της ζωής». Η εικόνα της μανιασμένη­ς φύσης υποστηρίζε­ι την ένταση της επιθυμίας, φέρνει τα άτομα το ένα κοντά στο άλλο σαν να ζούνε σε ακραίες καταστάσει­ς, σαν να είναι το τέλος, εικόνα που διατρέχει τη λογοτεχνία από τον Βιργίλιο, με τη σκηνή του Αινεία και της Διδώς στη σπηλιά, τον D. H. Lawrence, στον «Εραστή της λαίδης Τσάτερλι», έως και τις Aμερικανίδ­ες συγγραφείς που ασχολούντα­ι με τη μικρή φόρμα και όχι μόνο. Τα οκτώ διηγήματα της συλλογής δείχνουν ότι ο πειθαρχημέ­νος λόγος της Σοπέν συγκρατεί το ουσιαστικό και προσφέρει στιγμές απόλαυσης και αφορμές για αυτογνωσία στον αναγνώστη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece