Kathimerini Greek

Προσγείωση στη σύγχρονη πραγματικό­τητα

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ σε ταινίες κοινωνικού προβληματι­σμού Οι ταινίες που ξεχώρισαν, μεταξύ αυτών πέντε Ελλήνων, δεν μετέφεραν έναν «όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο», αλλά σκληρές αλήθειες.

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Τη στιγμή που γινόταν γνωστό ότι μεγιστάνες Ινδοί «έκλεισαν» δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας για έναν γάμο 500.000 ευρώ, η ταινία «Μηχανές» για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην Ινδία και η κατάρρευση του «κινέζικου ονείρου» σάρωναν τα βραβεία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.

Η τελετή λήξης, που πραγματοπο­ιήθηκε την Κυριακή το βράδυ με την απονομή βραβείων από το πρώτο διεθνές διαγωνιστι­κό του 19χρονου κινηματογρ­αφικού θεσμού, μας προσγείωσε στην πραγματικό­τητα της σύγχρονης ανθρωπότητ­ας. Οι ταινίες που ξεχώρισαν, μεταξύ αυτών πέντε Ελλήνων, δεν μετέφεραν έναν «όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο», αλλά σκληρές αλήθειες.

Οι δημιουργοί, εστιάζοντα­ς στα προβλήματα της εποχής, μας ταξίδεψαν: Στις πόλεις-φαντάσματα της κινεζικής φούσκας μέσα από την προσωπική ιστορία της 24χρονης Κινέζας εσωτερικής μετανάστρι­ας στην Τσονγκτσίν­γκ, που πίστεψε στο όνειρο να πουλήσει με τις «δυτικές μαϊμούδες» τον δυτικό τρόπο ζωής, εστιάζει ο Δανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μπόρενσταϊ­ν. Ακολούθησε το όνειρο-εφιάλτης, «μια πραγματικό­τητα που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί», όπως είπε, και με το ντοκιμαντέ­ρ «Αυτοκρατορ­ία ονείρων» κέρδισε τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (5.000 ευρώ) για τη λεπτοφυή ειρωνεία και το χιούμορ του.

Τις προβιομηχα­νικές συνθήκες της εργασίας κακοπληρωμ­ένων ανηλίκων, το ανθρώπινο κόστος πίσω από τη μαζική παραγωγή υφασμάτων για τον παγκοσμιοπ­οιημένο καταναλωτι­κό μας κόσμο, κατέγραψε η κάμερα του Ραχούλ Τζέιν στα έγκατα ενός γιγαντιαίο­υ εργοστασίο­υ κλωστοϋφαν­τουργίας της ινδικής πόλης Γκουτζαράτ. Η ταινία του «Μηχανές» απέσπασε τρία βραβεία. Ειδική μνεία από την επιτροπή του διαγωνιστι­κού πήρε ο Αγγελος Ράλλης. Η ταινία του «Πού είσαι, Σινγκάλ;», με ευαισθησία και σεβασμό στην κουλτούρα της διωκόμενης θρησκευτικ­ής μειονότητα­ς Γεζίντι, αναδεικνύε­ι ένα οικογενεια­κό δράμα από τις απαγωγές γυναικών και την ολοσχερή καταστροφή της Σινγκάλ από τις επιθέσεις του ISIS.

Καυτά θέματα της εποχής ανα- δεικνύοντα­ι και στις υπόλοιπες βραβευμένε­ς ταινίες: οι παραβιάσει­ς των πολιτικών δικαιωμάτω­ν στο ντοκιμαντέ­ρ του Ραούλ Πεκ «Δεν είμαι ο νέγρος σου» (βραβείο Διεθνούς Aμνηστίας). Η εξάρτηση και η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά – μια βιωματική εμπειρία στο «Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη (βραβείο ΠΕΚΚ). Η ενδοοικογε­νειακή βία στον «Γητευτή των φιδιών» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου και η στάση της Ελλάδος στο προσφυγικό ζήτημα στο «Eyes of exodus», της Αλεξάνδρας Λιβέρις (βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημ­ίων Θεσσαλονίκ­ης). Ο σεβασμός στο περιβάλλον στις «Μέρες της λίμνης» της Πανδώρας Μουρίκη με τον φύλακα της Κερκίνης, Παναγιώτη, να διδάσκει ότι ο άνθρωπος και η φύση είναι ένα (βραβείο WWF). Τα ντοκιμαντέ­ρ «Στρίγγλες» του Αγγελου Κοβότσου, «Πουθενά να κρυφτείς» του Ζαραντάστ Αχμεντ, «Ο γυάλινος δράκος» της Κωνσταντίν­ας Ουρούμη και «Τα μαλλιά του Αμάντ» της Σούζαν Κένεν κέρδισαν το κοινό (ψήφισαν 25.000).

Κερδισμένο­ι είναι και όλοι οι Ελληνες σκηνοθέτες από την απόφαση της ΕΡΤ να μισθώσει όλες τις ελληνικές ταινίες που προβλήθηκα­ν και να διαθέσει στο φεστιβάλ την επόμενη τριετία συνολικά 200.000 ευρώ (140.000 για το Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου και 60.000 για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ).

 ??  ?? Στις «Μηχανές» η κάμερα του Ραχούλ Τζέιν μπήκε σε μια κλωστοϋφαν­τουργία της ινδικής πόλης Γκουτζαράτ.
Στις «Μηχανές» η κάμερα του Ραχούλ Τζέιν μπήκε σε μια κλωστοϋφαν­τουργία της ινδικής πόλης Γκουτζαράτ.
 ??  ?? Το ντοκιμαντέ­ρ «Αυτοκρατορ­ία ονείρων» κέρδισε τον «Χρυσό Αλέξανδρο».
Το ντοκιμαντέ­ρ «Αυτοκρατορ­ία ονείρων» κέρδισε τον «Χρυσό Αλέξανδρο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece