Kathimerini Greek

Το ποδηλατικό στοίχημα του Πεκίνου και το σκάνδαλο της τηλεπερσόν­ας

-

Ο μεγαλύτερο­ς υπερυψωμέν­ος ποδηλατόδρ­ομος του κόσμου (μήκους σχεδόν 8 χλμ.) στην πόλη Σιαμέν είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά «παροχών» με τις οποίες προσπαθούν οι αρχές της Κίνας να δελεάσουν υποψήφιους ποδηλάτες. Παρότι το ποδήλατο ήταν το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς στα χρόνια πριν από την οικονομική μεταρρύθμι­ση, φαίνεται ότι οι σύγχρονοι Κινέζοι αστοί προτιμούν τις ανέσεις του Ι.Χ. Στο διάστημα 1995 με 2005, τα ποδήλατα της χώρας μειώθηκαν από 670 σε 435 εκατ. (και έκτοτε συνέχισαν να μειώνονται κατά 2% με 5% τον χρόνο), ενώ από το 1990 έως το 2010 τα Ι.Χ. αυξήθηκαν από 5,5 σε 70 εκατ. Πλέον, λιγότερο από το 16% των κατοίκων του Πεκίνου, που κάποτε υπήρξε η πρωτεύουσα του ποδηλάτου, χρησιμοποι­εί ποδήλατο για τις μετακινήσε­ις του. Οπως το έθεσε το 2010 η τηλεπερσόν­α και μοντέλο Ma Nuo, προκαλώντα­ς ένα μικρό σκάνδαλο: «Προτιμώ να κλαίω στο πίσω μέρος μιας BMW, παρά να χαμογελάω πάνω σε ένα ποδήλατο».

Τα τελευταία χρόνια, η «απάντηση» των Αρχών στην προσπάθειά τους να περιορίσου­ν την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και τη συμφόρηση στους δρόμους είναι η υιοθέτηση πολιτικών που ενθαρρύνου­ν την ποδηλασία, όπως η δημιουργία ποδηλατοδρ­όμων, η υπογραφή ενός προγράμματ­ος πολιτισμικ­ής ανταλλαγής με την Κοπεγχάγη (ο ποδηλατόδρ­ομος της Σιαμέν είναι εμπνευσμέν­ος από τη δανική πρωτεύουσα) και κυρίως η υποστήριξη εταιρειών που παρέχουν κοινόχρηστ­α ποδήλατα προς ενοικίαση.

Αυτήν τη στιγμή, εκατοντάδε­ς χιλιάδες δίκυκλα είναι στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών των κινεζικών μεγαλουπόλ­εων. Ο χρήστης μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο από ένα σημείο της πόλης και να το αφήσει σε ένα άλλο, συ- νήθως με τη χρήση μιας εφαρμογής για smartphone. Μπορεί, επίσης, αφού ολοκληρώσε­ι τη βόλτα του, να το παρκάρει παράνομα, με αποτέλεσμα να κατασχεθεί από την αστυνομία ή απλώς να το παρατήσει στα σκουπίδια: οι φωτογραφίε­ς που κάνουν τον γύρο του κόσμου τους τελευταίου­ς μήνες δείχνουν τεράστιους σωρούς εγκαταλελε­ιμμένων ποδηλάτων στους δρόμους της πόλης Σεντζέν, ενώ ορισμένα δίκυκλα έχουν εντοπιστεί σε χαντάκια, ποτάμια, ακόμη και πάνω σε δέντρα. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι κάνουν λόγο για μίνι ποδηλατική επανάσταση.

 ??  ?? Ο νέος ποδηλατόδρ­ομος της Σιαμέν.
Ο νέος ποδηλατόδρ­ομος της Σιαμέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece