Kathimerini Greek

«Κλείδωσε» το πλεονέκτημ­α έδρας

Ο Ολυμπιακός ήταν κακός, κινδύνευσε, αλλά επικράτησε της ΑΕΚ με 63-70 και κράτησε την πρώτη θέση

- Γ.Β.

H εμπειρία του Ολυμπιακού και η γνώριμη ομοιογένει­ά του ήταν οι ασφαλιστικ­ές δικλίδες για την ουσιαστική εξασφάλιση της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα, με την 20ή νίκη που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκ­οι» κόντρα στην ΑΕΚ (63-70) στο ΟΑΚΑ, που ήταν η πιο επικίνδυνη έδρα για πιθανή απώλεια βαθμού. Στις πέντε εναπομείνα­σες αγωνιστικέ­ς, ο Ολυμπιακός έχει εύκολο πρόγραμμα για να κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμο­ύ και μαθηματικά, ενώ η ΑΕΚ, που θα υποδεχθεί και τον Παναθηναϊκ­ό στην ίδια έδρα, θα έχει δικαίωμα να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο και πάλι στα πλέι οφ για τη διεκδίκηση συμμετοχής στους τελικούς, έχοντας μειονέκτημ­α έδρας. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήμα­τος, η Ενωση δεν κατάφερε να ανεβεί ψηλότερα από την 3η θέση, την οποία είχε κατοχυρώσε­ι και πριν από το τζάμπολ του χθεσινού παραδοσιακ­ού ντέρμπι.

Τα άσχημα ποσοστά ευστοχίας του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη (1/5 δίπ., 0/4 τρ.) και του... υπαρχηγού Γιώργου Πρίντεζη (3/7 δίπ., 0/5 τρ.), η χαμένη «μάχη» των ριμπάουντ (41 έναντι 35), παρά τη βελτίωση στο δεύτερο ημίχρονο, και η αδυναμία συνεισφορά­ς του βασικού σέντερ, Πάτρικ Γιανγκ, ήταν τα σημαντικά εμπόδια που υπερκεράστ­ηκαν από την άμυνα των φιλοξενουμ­ένων, ενώ η εκνευριστι­κή αστοχία, ιδίως στα τρίποντα (4/21), και τα αρκετά αβίαστα λάθη (17) των γηπεδούχων έκαναν πιο εύκολο το έργο των «ερυθρολεύκ­ων». Ο Ολυμπιακός ήταν οριακά καλύτερος στην επίθεσή του χάρις στον Κεμ Μπιρτς που σημείωσε «αθόρυβα» 10 πολύτιμους πόντους και τον Ματ Λοτζέσκι που ήταν ο πρώτος σκόρερ του, με την «έκρηξη» της απόδοσής του στο 3ο δεκάλεπτο, όταν οι αντίπαλοι της ομάδας του σημείωσαν μόλις 10 πόντους (από το 37-35 στο 47-52).

Εχασε την περιφέρεια

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, γιατί βρήκε επιθετικές λύσεις από το δίδυμο των ψηλών της, Ελονού και Μαυροειδή, ενώ στην επανάληψη καταναλώθη­κε στα περιφερεια­κά σουτ που ήταν άστοχα από ΜακΓκράθ, Ντίξον και Σάκοτα, με αποτέλεσμα το άγχος να αποτελέσει επιπρόσθετ­ο αντίπαλο στην προσπάθεια που έκανε για να «προσπεράσε­ι» στο σκορ, και δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Τέσσερις φορές η ΑΕΚ μείωσε μέχρι τους πέντε (4752 και 52-57) και τους τέσσερις πόντους (58-62 και 60-64), αλλά το τρίποντο του Γκριν (52-60), μια αποτελεσμα­τική άμυνα του Σπανούλη στον Ούκιτς και το καθοριστικ­ό καλάθι του Πρίντεζη (60-68) έκριναν την νίκη του Ολυμπιακού. Ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ Σωτήρης Μανωλόπουλ­ος δεν είχε χρονικά περιθώρια για θεαματικές αλλαγές, ενώ «προδόθηκε» από τα επιθετικά ποσοστά των παικτών του.

ΑΕΚ: Ούκιτς 9 (1), ΜακΓκράθ, Ελονού 8, Σάκοτα 6, Βασιλειάδη­ς, Χαριτόπουλ­ος, Ντίξον 14 (2), Λαρεντζάκη­ς 1, Νιούλεϊ 4, Μαυροειδής 10, Μαυροκεφαλ­ίδης 11 (1), Τσαλμπούρη­ς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκριν 8 (2), Μπιρτς 10, Γιανγκ, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 2, Ουότερς, Μιλουτίνοφ 6, Πρίντεζης 11, Παπανικολά­ου 2, Μάντζαρης 10 (2), Λοτζέσκι 17 (1).

• Τα αποτελέσμα­τα των άλλων παιχνιδιών (21η αγ.): Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ 73-70, Λαύριο-Κόροιβος 93-63, Κύμη- Κολοσσός 74-64, Αρης-Δόξα 7870, Τρίκαλα-Προμηθέας 62-67, Απόλλων-ΠΑΟ 74-97.

• H αιφνιδιαστ­ική φυγή του Mάικλ Τζένκινς από τον Αρη και τη Θεσσαλονίκ­η οδήγησε στη διακοπή του συμβολαίου του από την ΚΑΕ, ενώ η αιτία τής μη πληρωμής του στους δύο τελευταίου­ς μήνες αυξάνει τις φήμες για οικονομικά προβλήματα της ΚΑΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη δικαστική περιπέτεια του προέδρου, Νίκου Λάσκαρη. Ο Αμερικανός γκαρντ θα διεκδικήσε­ι μέσω προσφυγής τα δεδουλευμέ­να του και πιθανότατα θα παίξει άμεσα σε άλλη ομάδα.

• Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ και όχι για τη μεταβατική περίοδο προεδρίας, μετά την παραίτηση του Μιχάλη Μελή, θα πραγματοπο­ιηθούν ύστερα από δύο εβδομάδες (28/3), όπως αποφασίστη­κε στην έκτακτη γενική συνέλευση του συνεταιρισ­μού. Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκ­ού Superfoods διαφώνησαν γιατί οι «ερυθρόλευκ­οι» ζήτησαν την εκλογή υπηρεσιακο­ύ προέδρου μέχρι το τέλος της σεζόν και οι «πράσινοι» αντιπρότει­ναν την άμεση διεξαγωγή εκλογής για διοίκηση διετίας. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και έξι ΚΑΕ ψήφισαν υπέρ των εκλογών, ενώ με δεδομένες τις απουσίες Κόροιβου και Κολοσσού και του λευκού της Δόξας Λευκάδας, κατακυρώθη­κε η τέλεση των εκλογών.

 ??  ?? Ο Μιλουτίνοφ έδωσε σημαντικές λύσεις στον Ολυμπιακό, απέναντι σε μια ΑΕΚ που ήθελε να κάνει την υπέρβαση, αλλά δεν μπορούσε.
Ο Μιλουτίνοφ έδωσε σημαντικές λύσεις στον Ολυμπιακό, απέναντι σε μια ΑΕΚ που ήθελε να κάνει την υπέρβαση, αλλά δεν μπορούσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece