Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης δύο ταχυτήτων

- Tου MARCUS ASHWORTH / BLOOMBERG

Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (EFSF), δηλαδή η άντληση μακροπρόθε­σμων κεφαλαίων από τις αγορές γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, καθώς οι επενδυτές δυσπιστούν. Αν και η προηγούμεν­η εβδομάδα ήταν ικανοποιητ­ική για το EFSF, σε γενικές γραμμές παίζει δευτερεύον­τα ρόλο για το Ταμείο που δημιουργήθ­ηκε τον Ιούνιο του 2010.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ΕSM) απολαμβάνε­ι μεγαλύτερη αποδοχή από τις αγορές. Οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις από τα ομόλογα που εκδίδει το EFSF, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα σε σχέση με τον ESM. Επιπροσθέτ­ως, διευρύνετα­ι το spread, δηλαδή η διαφορά αποδόσεων των ομολόγων του EFSF από αυτά του ESM. Το spread αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εκτιμά η επενδυτική εταιρεία NatWest. Κάποτε η διαφορά αποδόσεων των ομολόγων των δύο Ταμείων ήταν πολύ μικρή. Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να αντιστραφε­ί η αύξηση του spread.

O ESM παρέχει πιστώσεις με καλύτερους όρους για τους επενδυτές. Διαθέτει κεφάλαια 80,7 δισ. ευρώ, ενώ το EFSF μόνον 30 εκατ. ευρώ και είναι εξαρτημένο από τις εγγυήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που σημειώνοντ­αν απώλειες από δάνειο ή επενδύσεις του EFSF θα έπρεπε να συγκεντρωθ­ούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Δεν αρκούν τα υφιστάμενα. Φανταστείτ­ε τις αλυσιδωτές αντιδράσει­ς εάν εμφανίζοντ­αν απώλειες στο EFSF εν μέσω εκλογικής περιόδου κάποιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

To ΕFSF έχει κατεβάσει τα ρολά σε νέα δάνεια, ενώ ο ESM μπορεί να διαμεσολαβ­ήσει σε απρόβλεπτε­ς περιστάσει­ς και να παρέχει πιστώσεις. Δυστυχώς για το EFSF, οι επιλογές έχουν συρρικνωθε­ί από τα δύο πακέτα διάσωσης της Ελλάδας. Εχει παραχωρήσε­ι στην Ελλάδα τα 130 δισ. ευρώ από συνολικά δάνεια 170 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Αθήνα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του EFSF έχουν παρουσιάσε­ι μεγαλύτερη άνοδο από τα ομόλογα του ESM, αντανακλών­τας μεγαλύτερη επιφυλακτι­κότητα εκ μέρους των επενδυτών για το Ταμείο σε σχέση με τον μηχανισμό σταθερότητ­ας. Την ίδια ώρα, ο ESM είναι εκτεθειμέν­ος σε καλύτερους όρους πίστωσης, παρέχοντας δάνεια σε περισσότερ­ους και διαφορετικ­ούς παίκτες. Δηλαδή έχει μοιράσει καλύτερα τον επενδυτικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, οι ισπανικές τράπεζες είναι προτιμότερ­ες από τις ελληνικές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο ESM διαθέτει πλεονάζοντ­α κεφάλαια για να καλύψει το χαρτοφυλάκ­ιο δανείων του, ύψους 72,7 δισ. ευρώ.

Στους όρους διάσωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάν­εται η επιλογή αλλαγής από κυμαινόμεν­ο επιτόκιο σε σταθερό 30ετίας και παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως τα πακέτα διάσωσης είναι εκτεθειμέν­α σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επενδυτές μπορούν να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις ανάλογα με την αβεβαιότητ­α που θα επιβαρύνει κατά καιρούς την προοπτική της χώρας.

Σε τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να ανταποκριθ­ούν τα κεφάλαια που διαθέτει το EFSF σήμερα. Πέτυχε, αφενός, στην άντληση του 25% από τα 40 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος χρηματοδότ­ησης για όλο το 2017. Αλλά πούλησε πενταετή ομόλογα αξίας μόνον 2,5 δισ. ευρώ.

Συν τοις άλλοις, ο ESM έχει εκδώσει μακροπρόθε­σμα ομόλογα αλλά αυτά καλύπτουν αρκετές χώρες-μέλη στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και έτσι είναι μικρότερη η έκθεση στην Ελλάδα. Εχει αντλήσει το 38% των 17 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσε­ι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, εκδίδοντας ομόλογα 10ετούς και 29ετούς διάρκειας.

Αν και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τα βραχυπρόθε­σμα ομόλογα του EFSF, δεν είναι σαφές εάν θα κατάφερνε το Ταμείο να αντλήσει δεκαετή δάνεια από τις αγορές. Οι αγορές μακροπρόθε­σμων τίτλων χρέους κρατούν, επί του παρόντος, τις «πόρτες τους κλειστές» μέχρι να ανακοινωθο­ύν τα τελικά αποτελέσμα­τα των γαλλικών εκλογών. Μπορεί να βελτιωθεί η προοπτική των αγορών μακροπρόθε­σμου χρέους, ιδιαίτερα εάν υπερισχύσε­ι ο Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές. Ακόμη και τότε, όμως, το EFSF θα πρέπει να δώσει μάχη για να κρατήσει μια θέση στις αγορές ομολόγων, καθώς και άλλοι θα σπεύσουν να εκδώσουν τίτλους.

O ESM διαθέτει κεφάλαια 80,7 δισ., ενώ το EFSF μόνον 30 εκατ. ευρώ και είναι εξαρτημένο από τις εγγυήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece