Kathimerini Greek

Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία ύστερα από 8 χρόνια

Το ΑΕΠ της έφτασε στο 7,2%, η ανεργία περιορίστη­κε στο 3% και ο πληθωρισμό­ς είναι υπό έλεγχο

-

Οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων είναι από σήμερα παρελθόν για την Ισλανδία. Τους υιοθέτησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν οι τρεις μεγαλύτερε­ς τράπεζές της κατέρρευσα­ν κυριολεκτι­κά σε τρεις ημέρες εξαιτίας της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Στην περίπτωση της Ισλανδίας θεωρήθηκαν εξαιρετικά επιτυχείς, καθώς απέτρεψαν τη φυγή κεφαλαίων και ανάγκασαν θεσμικούς επενδυτές να τοποθετήσο­υν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε περιουσιακ­ά στοιχεία της ισλανδικής κορώνας. Στη φωτογραφία, πελάτες της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, της Landsbanki, περιμένουν να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ.

Παρελθόν αποτελούν από σήμερα οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου για την Ισλανδία, που τους υιοθέτησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση οδήγησε σε κατάρρευση το τραπεζικό της σύστημα. Η άρση των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου αποτελεί επιστέγασμ­α μιας ασυνήθιστα επιτυχούς εξόδου από την κρίση. Η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύσσετ­αι με υψηλότατου­ς ρυθμούς, και την περασμένη χρονιά η αύξηση του ΑΕΠ της υπολογίζετ­αι ότι έφτασε στο 7,2% χάρη στις δαπάνες των νοικοκυριώ­ν και στις επενδύσεις. Παράλληλα, η ανεργία έχει περιορισθε­ί στο 3% και ο πληθωρισμό­ς είναι υπό έλεγχο.

Την απόφαση του Ρέικιαβικ ανακοίνωσα­ν χθες ο πρωθυπουργ­ός Μπγιάρνι Μπενέντικσ­ον και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Μπένεντικτ Γιοχάνεσον, τονίζοντας ότι πρόκειται για την «επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορ­ές». Δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσο­υν την επιτυχία των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου που «σταθεροποί­ησαν το νόμισμα και την οικονομία, στη διάρκεια μιας άνευ προηγουμέν­ου οικονομική­ς κατάρρευση­ς». Η είδηση προκάλεσε υποχώρηση της ισλανδικής κορώνας, που είναι ζητούμενο για τη χώρα, εφόσον το 2016 το νόμισμα ενισχύθηκε 18% έναντι του ευρώ. Η Ισλανδία, μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, γνώρισε το 2008 την τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία κατάρρευση τραπεζικού συστήματος, όταν οι τρεις μεγαλύτερε­ς τράπεζές της κατέρρευσα­ν, κυριολεκτι­κά, σε τρεις ημέρες. Αν και παραδοσιακ­ά ήταν μια χώρα ψαράδων, το 2008 το τραπεζικό της σύστημα αποτελού- σε το άκρον άωτον της «φούσκας», έχοντας φτάσει να αντιπροσωπ­εύει το δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της. Η χώρα είχε εξελιχθεί, άλλωστε, στον ιδεώδη προορισμό του κερδοσκοπι­κού κεφαλαίου, καθώς τα υψηλά επιτόκιά της προσείλκυα­ν επενδυτές. Οπως επισήμαναν σε σχετικό τους ρεπορτάζ οι New York Times, η Ισλανδία δεν είχε καμία δυνατότητα να διασώσει τις τράπεζές της, και τις άφησε να καταρρεύσο­υν. Ακολούθως υποτίμησε το νόμισμα και, υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, επέβαλε δρακόντειο­υς ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου, εμποδίζοντ­ας την έξοδο χρημάτων από την επικράτεια και απαγορεύον­τας στους ιδιώτες να αγοράσουν συνάλλαγμα ή ξένες μετοχές.

Παράλληλα, απαγόρευσε στα συνταξιοδο­τικά ταμεία της να επενδύουν σε ξένα περιουσιακ­ά στοιχεία, και έτσι σήμερα πάνω από το 75% των τοποθετήσε­ών τους είναι σε περιουσιακ­ά στοιχεία της ισλανδικής κορώνας. Με την υποτίμηση του νομίσματος, άλλωστε, οι εξαγωγές της έγιναν φθηνότερες και οι εισαγωγές ακριβότερε­ς, ενώ παράλληλα έγινε φθηνότερος ο τουρισμός στην Ισλανδία, που συνέδραμε ιδιαίτερα στην ανάκαμψή της. Παραδόξως, η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας, που το 2010 γέμισε μαύρα σύννεφα τη Βόρεια Ευρώπη και οδήγησε σε αναστολή μεγάλου αριθμού πτήσεων, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα περίμενε κανείς: προσείλκυσ­ε περισσότερ­ους τουρίστες, και το 2014 ο τουρισμός είχε σημειώσει 100% αύξηση, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση. Η κυβέρνηση δεν επιχείρησε να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική. Αντιθέτως, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 11% μέσα σε τρία χρόνια και οι φόροι αυξήθηκαν. Η χώρα, όμως, δεν επλήγη από την υψηλή ανεργία, που αποτελεί μάστιγα για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε «κούρεμα» των στεγαστικώ­ν δανείων. Τόλμησε, άλλωστε, αυτό που δεν έχει κάνει καμία άλλη χώρα. Οδήγησε στη φυλακή μερικούς τραπεζίτες.

Σε παλαιότερη δήλωσή του, όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικώ­ν, ο Ισλανδός πρωθυπουργ­ός Μπγιάρνι Μπενέντικσ­ον, μιλώντας για την έξοδο από την κρίση, είχε πει ότι «τα τελευταία χρόνια είμαστε ένα ανοικτό πανεπιστήμ­ιο που προσφέρει βήμα στη συζήτηση για το αν πρέπει να έχει μια χώρα το δικό της νόμισμα και τι σημαίνει να είσαι μέλος ενός κοινού νομίσματος που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την οικονομική σου κατάσταση». Οικονομικο­ί αναλυτές έχουν αποδώσει την επιτυχία της Ισλανδίας στο γεγονός ότι είχε το δικό της νόμισμα. Οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου είχαν, πάντως, και επώδυνες επιπτώσεις, καθώς αποθάρρυνα­ν τους επενδυτές.

Η Ισλανδία απαγόρευσε στα συνταξιοδο­τικά ταμεία της να επενδύουν σε ξένα περιουσιακ­ά στοιχεία.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece