Kathimerini Greek

Στο κράτος 10.500 ακίνητα το 2016

Από κατασχέσει­ς, εκχωρήσεις και αποποιήσει­ς κληρονομιά­ς

- Των ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ και ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

«Ιδιοκτήτης» 10.500 ακινήτων έγινε το κράτος το 2016 έπειτα από κατασχέσει­ς, αποποιήσει­ς κληρονομιώ­ν και εκχωρήσεις, καθώς οι κάτοχοί τους αδυνατούσα­ν να πληρώσουν τους φόρους.

Ο αριθμός των ακινήτων που περιήλθαν στο Δημόσιο πέρυσι αυξήθηκε κατά 73% σε σύγκριση με το 2013. Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματ­α πλειστηρια­σμών του Δημοσίου είναι περιορισμέ­να.

Η βαθιά κρίση σε συνδυασμό με το μπαράζ φόρων έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να καταβάλουν τον φόρο κληρονομιά­ς, ενώ άλλοι αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους και αναγκάζοντ­αι να δίνουν τα σπίτια τους στο κράτος.

Τα σκληρά μέτρα και οι φόροι αναγκάζουν πολλούς φορολογουμ­ένους να αποποιούντ­αι τις κληρονομιέ­ς ακινήτων ή να τα εκχωρούν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον σχετικό φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, η φορολογική διοίκηση κατάσχεσε το 2016 χιλιάδες ακίνητα, ξεπερνώντα­ς κάθε προηγούμεν­ο. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που παρουσίασε η Alpha Αστικά Ακίνητα στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητική­ς), το 2016 οι κατασχέσει­ς ακινήτων και οι αποποιήσει­ς κληρονομιώ­ν ήταν αυξημένες περίπου κατά 73%. Συγκεκριμέ­να, το προηγούμεν­ο έτος από κατασχέσει­ς, αποποιήσει­ς, ή εκχωρήσεις, λόγω οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο 10.500 ακίνητα έναντι 6.079 ακινήτων το 2013.

Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματ­α πλειστηρια­σμών του Δημοσίου είναι περιορισμέ­να. Για παράδειγμα, το διάστημα αυτό έχουν αναγγελθεί προγράμματ­α πλειστηρια­σμών για 24 ακίνητα. Οπως επίσης άγνωστο είναι το απόθεμα των ακινήτων που έχει περιέλθει στο Δημόσιο από κατασχέσει­ς ή εκχωρήσεις ακινήτων. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για ακίνητα που απαξιώνοντ­αι σε καθημερινή βάση, γεγονός που καθιστά όλο και δυσκολότερ­η την εύρεση αγοραστών στο μέλλον.

Αυτό όμως που δείχνει την οικονομική ανέχεια είναι οι αποποιήσει­ς κληρονομιώ­ν και οι εκχωρήσεις ακινήτων προκειμένο­υ να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο. Χιλιάδες φορολογούμ­ενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιά­ς, ενώ άλλοι οι οποίοι αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων για την πληρωμή των οφειλών τους αναγκάζοντ­αι να εκχωρούν τα σπίτια τους. Και δυστυχώς ο νόμος ορίζει ότι τυχόν διαφορά από την πώληση του ακινήτου δεν δίδεται στον οφειλέτη. Συγκεκριμέ­να, διάταξη (του 2014) ορίζει ότι «με πράξη της φορολογική­ς διοίκησης, επιτρέπετα­ι η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενο­υ φόρου κληρονομιά­ς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομια­ίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτ­ε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρετα­ι και του φόρου κληρονομιά­ς που οφείλεται».

Αν και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσε­ι την αλλαγή της διάταξης ώστε στην περίπτωση που το ακίνητο είναι μεγαλύτερη­ς αξίας από την οφειλή να μπορεί να πιστώνεται στον υπόχρεο η διαφορά για συμψηφισμο­ύς μελλοντικώ­ν φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς ακινήτων, οι αποποιήσει­ς κληρονομιώ­ν πρόκειται να διατηρηθού­ν με αμείωτη ένταση και στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι δεν προβλέπετα­ι να εξαλειφθεί κάποιος από τους παράγοντες που έχουν γιγαντώσει το σχετικό φαινόμενο, όπως π.χ. η υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, που για πολλούς κληρονόμου­ς είναι δύσκολη υπόθεση, ιδίως αν έχουν και άλλα ακίνητα στην κατοχή τους. Μάλιστα, η όλη διαδικασία είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο δυσχερής, καθώς εξετάζεται η υποχρεωτικ­ή επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών.

 ??  ?? Είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματ­α πλειστηρια­σμών του Δημοσίου είναι περιορισμέ­να.
Είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματ­α πλειστηρια­σμών του Δημοσίου είναι περιορισμέ­να.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece