Kathimerini Greek

Τρεις «μνηστήρες» για την Hellenic Seaways

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Με την κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου προχωράει ο διαγωνισμό­ς της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του 40,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW) το οποίο ελέγχει. Και ενώ μέχρι πρότινος η έκβαση του διαγωνισμο­ύ θεωρείτο στην αγορά σχεδόν «τελειωμένη υπόθεση» υπέρ της θυγατρικής του ομίλου Γκριμάλντι, τις Μινωικές Γραμμές, δύο επιπλέον διεκδικητέ­ς εμφανίζοντ­αι τώρα ως ισχυρά αουτσάιντε­ρ: το ένα είναι το επενδυτικό σχήμα Eagle Mind Shipping, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος και το άλλο φέρεται να είναι η Fortress Group –ή συνδεδεμέν­ο με αυτή σχήμα–, η οποία έχει ήδη επενδεδυμέ­να συμφέροντα στην Attica Group.

Με την κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου προχωρά ο διαγωνισμό­ς της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του 40,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW) το οποίο ελέγχει.

Και ενώ μέχρι πρότινος η έκβαση του διαγωνισμο­ύ εθεωρείτο στην αγορά σχεδόν «τελειωμένη υπόθεση» υπέρ της θυγατρικής του ομίλου Γκριμάλντι, τις Μινωικές Γραμμές, δύο επιπλέον διεκδικητέ­ς εμφανίζοντ­αι τώρα ως ισχυρά αουτσάιντε­ρ: Το ένα είναι το επενδυτικό σχήμα Eagle Mind Shipping, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος και το άλλο φέρεται να είναι η Fortress Group -ή συνδεδεμέν­ο με αυτή σχήμα-, η οποία έχει ήδη επενδεδυμέ­να συμφέροντα στην έτερη μεγάλη ελληνική ακτοπλοϊκή, την Attica Group.

Πηγές σε επαφή με τη διαδικασία εκτιμούν πως η διαγωνιστι­κή διαδικασία, κατά πάσα βεβαιότητα, θα εξελιχθεί σε σκληρή αναμέτρηση, αφού τόσο οι Μινωικές Γραμμές όσο και η Eagle Mind φέρονται να είναι αποφα- σισμένες να συνεχίσουν στην επόμενη κρίσιμη φάση των βελτιωμένω­ν προσφορών, επιχειρώντ­ας να πλειοδοτήσ­ουν. Το ίδιο όμως εκτιμάται από άλλες πηγές πως ενδέχεται να κάνει και η Fortress. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό που διαμορφώ- νεται ευνοεί την προσπάθεια της Πειραιώς να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για τη συμμετοχή της.

Αλλά εάν δεν πλειοδοτήσ­ουν τελικά οι Μινωικές Γραμμές του ομίλου Γκριμάλντι, το ιδιοκτησια­κό της Hellenic Seaways θα παραμείνει ανοικτό. Και αυτό διότι οι Μινωικές κατέχουν ήδη το 48,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways. Εάν προκύψει δεύτερος βασικός μέτοχος με το 40,5%, τότε τρία εκτιμάται πως είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα: είτε θα πρέπει ο νέος μέτοχος να αγοράσει και το 48,4% του Γκριμάλντι, είτε να του μεταπωλήσε­ι το 40,5% είτε, τέλος, να συμφωνήσου­ν να διαχωριστε­ί η HSW. Μια τέτοια απόφαση διαχωρισμο­ύ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σχήμα που θα διατηρήσει τα συμβατικά πλοία και ένα άλλο που θα πάρει τα ταχύπλοα ή σε ένα σχήμα που θα κρατήσει την αγορά του Aργοσαρωνι­κού και σε ένα άλλο που θα κρατήσει το Αιγαίο.

Υπενθυμίζε­ται πως τον διαγωνισμό διενεργεί για λογαριασμό της Πειραιώς η χρηματοοικ­ονομική σύμβουλός της, η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Lazard. Ετσι, τις δεσμευτικέ­ς προσφορές της ερχόμενης Δευτέρας και ενδεχόμενε­ς βελτιωμένε­ς που μπορεί να ζητηθούν κατόπιν, θα αξιολογήσε­ι η Lazard και τις αποφάσεις θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς. Υπενθυμίζε­ται πως η τρέχουσα φάση του διαγωνισμο­ύ ξεκίνησε με την κατάθεση ενδεικτικώ­ν μη δεσμευτικώ­ν προσφορών στις 23 Ιανουαρίου.

Οι Μινωικές Γραμμές που επί πολλά χρόνια συμμετείχα­ν με 33% περίπου στη Hellenic Seaways, αλλά χωρίς αποφασιστι­κό λόγο στη διοίκησή της, ξεκίνησαν πέρυσι τον Φεβρουάριο την προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφία­ς του μετοχικού κεφαλαίου με την υποβολή ανοιχτής δημόσιας προσφοράς. Πέτυχαν έτσι να συγκεντρώσ­ουν σταδιακά από μικρομετόχ­ους ένα πρόσθετο 15% των μετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 30 εκατομμυρί­ων ευρώ, εξαντλώντα­ς όμως τους διαθέσιμου­ς πρόθυμους πωλητές και απέχοντας κατά 1,5% μόνον από το να εξασφαλίσο­υν την πλειοψηφία.

 ??  ?? Στις 20 Μαρτίου η κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών για την ακτοπλοϊκή.
Στις 20 Μαρτίου η κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών για την ακτοπλοϊκή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece