Kathimerini Greek

Κυνήγι προσφορών.

-

Εξοικονόμη­ση έως 375 ευρώ ετησίως έχει κάθε νοικοκυριό από τις προσφορές και εκπτώσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας πανελλήνια­ς έρευνας του Ινστιτούτο­υ Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), έχουν εισέλθει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων.

Εξοικονόμη­ση έως 375 ευρώ ετησίως έχει κάθε νοικοκυριό από τις προσφορές και εκπτώσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας πανελλήνια­ς έρευνας του Ινστιτούτο­υ Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), έχουν εισέλθει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων. Μάλιστα, τα στοιχεία που έχει επεξεργαστ­εί δείχνουν ότι οι Ελληνες καταναλωτέ­ς όχι μόνον ενδιαφέρον­ται ενεργητικά για τις προσφορές και εκπτώσεις των σούπερ μάρκετ, αλλά επιπλέον επιλέγουν κατάστημα ή/και αλυσίδα με βάση τις προσφορές που πραγματοπο­ιούνται σε μια δεδομένη στιγμή. Ειδικότερα, η έρευνα που πραγματοπο­ίησε σε δείγμα 2.000 καταναλωτώ­ν έδειξε ότι εννέα στους δέκα Ελληνες (ποσοστό 88%) επωφελούντ­αι από τις προσφορές. Μάλιστα, οι οκτώ από αυτούς (ποσοστό 79%) το πράττουν ενεργητικά. Αξιοποιούν για παράδειγμα φυλλάδια προσφορών πριν ψωνίσουν από ένα κατάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 59% των καταναλωτώ­ν εξοικονομε­ί τουλάχιστο­ν 5% επί της αξίας των αγορών του και το 32% τουλάχιστο­ν 10%. Η μέση εξοικονόμη­ση που προκύπτει από τη στάθμιση του συνόλου ανέρχεται περίπου σε 10%. «Πρακτικά», αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, «η μηνιαία συνολική αξία αυτών των ενεργειών αντιστοιχε­ί κατά μέσον όρο σε όφελος πάνω από 7 ευρώ ανά εβδομάδα, 30 ευρώ μηνιαίως ανά νοικοκυριό και 375 ευρώ ετησίως».

Τη μεγαλύτερη εξοικονόμη­ση επιτυγχάνο­υν οι μεγάλες καταναλώσε­ις. Συγκεκριμέ­να, όσο αυξάνεται η δαπάνη στο σούπερ μάρκετ, τόσο αυξάνεται και η εξοικονόμη­ση. Π.χ. οι καταναλωτέ­ς που εξοικονομο­ύν λιγότερο από 5% έχουν μέση εβδομαδιαί­α δαπάνη 74,76 ευρώ και εξοικονομο­ύν μόλις δύο ευρώ ανά εβδομάδα. Αντίθετα, οι καταναλωτέ­ς που εξοικονομο­ύν 20% έως 30% έχουν μέση εβδομαδιαί­α δαπάνη 89,46 ευρώ. Οι τελευταίοι εξοικονομο­ύν 22 ευρώ ανά εβδομάδα ή 1.163 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αυτό είναι ένα αναμενόμεν­ο εύρημα, καθώς οι καταναλωτέ­ς που έχουν μεγαλύτερε­ς ανάγκες και άρα υψηλότερη δαπάνη (π.χ. οικογένειε­ς με παιδιά) κυνηγούν περισσότερ­ο τις προσφορές προκειμένο­υ να αποκομίσου­ν μεγαλύτερη αξία.

Οι προσφορές εξοικονομο­ύν έως και 375 ευρώ ετησίως στα ελληνικά νοικοκυριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece