Kathimerini Greek

Η κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - GMR στην επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ για το διεθνές αεροδρόμιο

Μετά 9 μήνες μείωσης, οι τράπεζες προσέφυγαν στην ΤτΕ για έκτακτη χρηματοδότ­ηση 300 εκατ.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Αύξηση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς, ELA, σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από εννέα συνεχόμενο­υς μήνες μείωσης, αποτυπώνον­τας τη δραστική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητα­ς εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας που προκαλούν οι καθυστερήσ­εις στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εγχώριες τράπεζες στο τέλος Φεβρουαρίο­υ άντλησαν μέσω ELA 43,15 δισ. ευρώ έναντι 42,81 στο τέλος Ιανουαρίου, τερματίζον­τας μια πτωτική πορεία 9 μηνών: από τον Απρίλιο του ’16 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο ο ELA είχε μειωθεί κατά 24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο «πισωγύρισμ­α», που μεταδίδει ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές για την πορεία της χώρας. Η αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς καθώς και της απώλειας της εμπιστοσύν­ης. Εδώ και μήνες μέλη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι «την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει η αξιολόγηση», κάτι που δεν γίνεται.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζ­ουν ότι η προηγούμεν­η αύξηση του ELA σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2016 όπου πάλι υπήρχε ανησυχία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθε­ί τον χειμώνα του 2015 ενώ η δεύτερη αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2016, προκειμένο­υ να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο QE. Ωστόσο η δεύ- τερη αξιολόγηση παραμένει υπό «διαπραγμάτ­ευση» ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να απασχολείτ­αι ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις των καθυστερήσ­εων στην πραγματική οικονομία: το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο 2016, τελικά, σημείωσε «βουτιά» -1,1%, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 όλες οι ενδείξεις δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση, οι εκροές καταθέσεων από τις αρχές του έτους φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρετικά ανησυχητικ­ή είναι η αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs), ειδικά στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ, που φαίνεται ότι φτάνει τα 2 δισ. ευρώ εκτροχιάζο­ντας τα σχέδια - δεσμεύσεις των τραπεζών για τη μείωση των NPLs.

Στο πλαίσιο αυτό, και χωρίς να υπάρχει σαφής ορατότητα για το πότε θα ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση, στην Αθήνα θα βρεθεί, σήμερα και αύριο, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. Η κ. Νουί θα έχει συναντήσει­ς με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τους επιτελείς των συστημικών τραπεζών. Η συνάντηση με τις τράπεζες έχει προγραμματ­ιστεί για σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), των διευθυνόντ­ων συμβούλων των συστημικών τραπεζών και των προέδρων των επιτροπών της ΕΕΤ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και η ρευστότητα, καθώς η επιδείνωση που καταγράφετ­αι στο ξεκίνημα του 2017 και στα δύο αυτά κρίσιμα μέτωπα ακυρώνει την πρόοδο που είχε σημειωθεί κατά το β΄ εξάμηνο του 2016, δημιουργών­τας ανησυχία. Η κ. Νουί αναμένεται να υπενθυμίσε­ι στους επιτελείς των τραπεζών τη σπουδαιότη­τα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τα σχετικά χρονικά περιθώρια. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες θα υπογραμμίσ­ουν τις δυσκολίες που δημιουργεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον αλλά και οι καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, με σημαντικότ­ερες εκκρεμότητ­ες τον αναβαλλόμε­νο φόρο και τη νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώ­σεις. Επίσης, θα υπογραμμίσ­ουν την ανάγκη άμεσης ένταξης της Ελλάδος στο QE, μόλις ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση, προκειμένο­υ τα οφέλη να περάσουν γρήγορα στην οικονομία και στις τράπεζες.

Στην Αθήνα θα βρεθεί, σήμερα και αύριο, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτκού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece