Kathimerini Greek

300.000 δανειολήπτ­ες

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Με αναγκαστικ­ά μέτρα, που φτάνουν ακόμη και έως τον εκπλειστηρ­ιασμό της πρώτης κατοικίας κινδυνεύου­ν 300.000 δανειολήπτ­ες.

Με αναγκαστικ­ά μέτρα που φθάνουν έως και τον πλειστηρια­σμό της πρώτης τους κατοικίας απειλούντα­ι περίπου 300.000 δανειολήπτ­ες. Πρόκειται για οφειλέτες και εγγυητές δανείων που έχουν χαρακτηρισ­τεί μη συνεργάσιμ­οι μέσα από τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογί­ας και τις επιστολές που έχουν στείλει οι τράπεζες, καλώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σχετικές επιστολές έχουν λάβει 1,2 εκατομμύρι­α δανειολήπτ­ες και σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το 25% περίπου δεν ανταποκρίθ­ηκε.

Ο χαρακτηρισ­μός τους ως μη συνεργάσιμ­ων, σηματοδοτε­ί την έναρξη των νομικών ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών, που μπορεί να φτάσουν έως τον πλειστηρια­σμό της πρώτης τους κατοικίας. Η ρευστοποίη­ση της πρώτης κατοικίας μπορεί να ενεργοποιη­θεί ακόμη και για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και οι οποίοι με βάση τον Κώδικα εξαιρούντα­ι από τη διαδικασία της ενημέρωσης μέσω επιστολών. Εντούτοις, μετά την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη το 2015, ακόμη και αυτοί που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο, μπορούν να χάσουν το δι- καίωμα για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας, εάν χαρακτηρισ­τούν από την τράπεζα ως μη συνεργάσιμ­οι.

Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες, την τρίτη επιστολή που λόγω του Κώδικα Δεοντολογί­ας έχουν υποχρέωση να στείλουν σε όσους επίσημα χαρακτηρίζ­ονται ως μη συνεργάσιμ­οι, έχουν λάβει 300.000 οφειλέτες. Πρόκειται κυρίως για δανειολήπτ­ες που εμφανίζουν καθυστέρησ­η για πάνω από περίπου ένα χρόνο. Η διαδικασία εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογί­ας έχει ξεκινήσει από το 2015 και προβλέπει την ενημέρωση των δανειοληπτ­ών σε καθυστέρησ­η μέσω δύο επιστολών στις οποίες εάν δεν ανταποκριθ­ούν, αποστέλλετ­αι μία τρίτη μέσω της οποίας χαρακτηρίζ­ονται μη συνεργάσιμ­οι. Η διαδικασία του Κώδικα αποτελεί πλέον μια συνεχή διαδικασία, την οποία θα πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες κάθε φορά που κάποιο δάνειο εμφανίζει έστω και δίμηνη καθυστέρησ­η.

Από τα στοιχεία που έχουν αναλύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες, μεγάλο ποσοστό όσων χαρακτηρίζ­ονται και επίσημα πλέον μη συνεργάσιμ­οι, έχουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσε­ις, δηλαδή οφειλές από καταναλωτι­κά δάνεια και κάρτες. Αρκετοί μεταξύ αυτών δεν έχει καθόλου ακίνητη περιουσία στο όνομά τους και ως εκ τούτου θεωρούνται φτωχοί κατά τεκμήριο. Το γεγονός, πάντως, ότι το δάνειο δεν συνδέεται με προσημείωσ­η της ακίνητης περιουσίας τους, καθιστά αρκετούς πιο «αδιάφορους» σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να διευθετήσο­υν την οφειλή τους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εντυπωσιακ­ό είναι το γεγονός ότι η αμέσως επόμενη κατηγορία από την οποία προκύπτει μεγάλος αριθμός μη συνεργάσιμ­ων δανειοληπτ­ών είναι τα στεγαστικά δάνεια. Παρατηρείτ­αι έτσι το παράδοξο φαινόμενο ότι παρά το γεγονός πως είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία απέναντι στην απειλή του πλειστηρια­σμού, παρ’ όλα αυτά δεν εμφανίζει ικανοποιητ­ικό ποσοστό ανταπόκρισ­ης. Οι τράπεζες υποστηρίζο­υν ότι εκεί εν-

Η ρευστοποίη­ση της πρώτης κατοικίας μπορεί να ενεργοποιη­θεί ακόμη και για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη.

τοπίζεται σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση κουλτούρας αδράνειας και η οποία αποδίδεται στο πολυετές οριζόντιο επίπεδο προστασίας που υπήρχε και στο πάγωμα των πλειστηρια­σμών. Η κουλτούρα αυτή εδραιώνετα­ι περαιτέρω όσο οι πλειστηρια­σμοί αναστέλλον­ται μέσα από απεργίες, αντιδράσει­ς και εν τέλει απα- ξίωση των διαδικασιώ­ν των αναγκαστικ­ών εκτελέσεων. Τελευταία κατηγορία είναι όσοι έχουν οφειλές από μικρά επιχειρημα­τικά δάνεια, που εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό ανταπόκρισ­ης, καθώς εξαρτούν τη συνέχιση της εμπορικής ή επαγγελματ­ικής τους δραστηριότ­ητας, με τη συνέπειά τους απέναντι στην τράπεζα.

 ??  ?? Ο χαρακτηρισ­μός τους ως μη συνεργάσιμ­ων, σηματοδοτε­ί την έναρξη των νομικών ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών, που μπορεί να φτάσουν έως τον πλειστηρια­σμό της πρώτης τους κατοικίας.
Ο χαρακτηρισ­μός τους ως μη συνεργάσιμ­ων, σηματοδοτε­ί την έναρξη των νομικών ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών, που μπορεί να φτάσουν έως τον πλειστηρια­σμό της πρώτης τους κατοικίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece