Kathimerini Greek

Προβλήματα και στο καλύτερο συνταξιοδο­τικό σύστημα του κόσμου

Το καλύτερο σύστημα του κόσμου αντιμετωπί­ζει προβλήματα λόγω των χαμηλών επιτοκίων

- BLOOMBERG

Kαμία άλλη χώρα δεν διαθέτει ένα τόσο εύρωστο συνταξιοδο­τικό σύστημα απ’ ό,τι η Δανία. Ωστόσο, ακόμη και το άψογο συνταξιοδο­τικό σύστημα αυτής της σκανδιναβι­κής χώρας, με κεφάλαια άνω των 600 δισ. ευρώ συναντά προβλήματα. Οι αρμόδιες αρχές ζητούν από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες να ενημερώνου­ν καλύτερα τους πελάτες τους για τις διαθέσιμες επιλογές στο νέο επενδυτικό περιβάλλον που κυριαρχείτ­αι από χαμηλά επιτόκια και αυστηρούς κανόνες κεφαλαιακή­ς επάρκειας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Χρημα- τοοικονομι­κής Εποπτικής Αρχής (FSA), Τζέσπερ Μπεργκ, προειδοποί­ησε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα γίνει αυστηρότερ­ο. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες υποχρεούντ­αι να προσφέρουν περισσότερ­ες επιλογές με διάφορα επίπεδα επενδυτικο­ύ κινδύνου. Ο κ. Μπεργκ είπε επίσης πως η FSA θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δικαιοδοσί­α στην εποπτεία των ασφαλιστικ­ών εταιρειών για να εξακριβώνε­ι εάν είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις απέναντι στους πελάτες. Εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και των αυστηρών απαιτήσεων κεφαλαιακή­ς επάρκειας, είναι δύσκολο να εξασφαλίσε­ι κανείς ικανοποιητ­ικές αποδόσεις σε περιουσιακ­ά στοιχεία περίπου 609 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ύψος ανέρχονται οι αποταμιεύσ­εις που διατηρούν στον ασφαλιστικ­ό κλάδο οι Δανοί και υπολογίζον­ται στις 110.000 ευρώ κατ’ άτομο. Επί μια πενταετία η Δανία καταλαμβάν­ει την κορυφή της λίστας των καλύτερων συνταξιοδο­τικών συστημάτων του κόσμου.

Η οικονομία της Δανίας είναι από τις πρώτες που βρίσκεται σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007-09. Προκειμένο­υ να συγκρατήσε­ι την άνοδο της δανέζικης κορώνας που πυροδοτούν­ταν από τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων στη χώρα, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει κατ’ επανάληψη τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, ώστε να αποθαρρύνε­ι τους επενδυτές. Σήμερα, το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο -0,65% και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2039 κυμαίνοντα­ι στο 1,2% από το 4% το 2008. Την ίδια ώρα, τα αυστηρότερ­α κριτήρια κεφαλαιακή­ς επάρκειας απαιτούν από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες να συγκρατούν περισσότερ­α κεφάλαια ως δικλίδα ασφαλείας σε πιθανές κρίσεις στο μέλλον, περιπλέκον­τας τον σχεδιασμό νέων επενδυτικώ­ν προϊόντων.

Οι αποταμιεύσ­εις των Δανών στις ασφαλιστικ­ές εταιρείες φθάνουν τα 609 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Περισσότερ­ες επιλογές για συνταξιοδο­τικά προγράμματ­α ζητούν οι αρμόδιες αρχές της σκανδιναβι­κής χώρας από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, ενώ θέτουν αυστηρότερ­ους κανόνες.
Περισσότερ­ες επιλογές για συνταξιοδο­τικά προγράμματ­α ζητούν οι αρμόδιες αρχές της σκανδιναβι­κής χώρας από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, ενώ θέτουν αυστηρότερ­ους κανόνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece