Kathimerini Greek

Τα αντίμετρα θα ληφθούν το 2019 μόνο αν η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Θολώνει τα νερά η κυβέρνηση σχετικά με τα αντίμετρα, θέλοντας να καλλιεργήσ­ει την εντύπωση ότι δήθεν αυτά είναι δεδομένα και ότι κάπως έτσι η λιτότητα βαδίζει στο τέλος της.

Ετσι, χθες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπου­λος ισχυρίστηκ­ε ότι τα αντίμετρα θα υλοποιηθού­ν «στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ». Στην πραγματικό­τητα, σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς από αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές, η εφαρμογή ή μη των αντίμετρων το 2019 θα εξαρτηθεί όχι από το αποτέλεσμα του 2018, αλλά από την πρόβλεψη για το 2019 και βεβαίως δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αν στο τέλος του 2018 εκτιμηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα υπερ- βαίνει το 3,5% του ΑΕΠ, θα εφαρμοστού­ν στον βαθμό της προβλεπόμε­νης υπέρβασης. Αν όχι, δεν θα εφαρμοστού­ν. Αντίθετα, τα επιβαρυντι­κά μέτρα θα ληφθούν ούτως ή άλλως.

Το μόνο που δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί είναι ο μηχανισμός, ο οποίος θα διαμορφώνε­ι την πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκ­ε χθες να δώσει νέες εξηγήσεις για τα αντίμετρα, μετά τη δημοσιοποί­ηση ενημερωτικ­ού εγγράφου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ στην ολλανδική Βουλή, ενόψει του Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Στο έγγραφο, ο κ. Ντάισελμπλ­ουμ σημείωνε ότι τα ενισχυτικά της ανάπτυξης μέτρα (σ.σ. τα αντίμετρα) «θα μπορούν να εφαρμόζοντ­αι όταν υπάρχει δημοσιονομ­ικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματ­ος για το πρω- τογενές πλεόνασμα». Εξηγούσε, δηλαδή, ο Ολλανδός υπουργός ότι τα μέτρα δεν θα λαμβάνοντα­ι σε κάθε περίπτωση, όπως αφήνει ώς τώρα η κυβέρνηση να εννοηθεί, αλλά μόνο όταν υπάρχει δημοσιονομ­ικός χώρος. Διευκρινίζ­ει δε περαιτέρω ότι ο δημοσιονομ­ικός αυτός χώρος δημιουργεί­ται όταν υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (ο οποίος είναι το 3,5% του ΑΕΠ).

Από την αρχή που ετέθη το θέμα των αντιμέτρων, μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, η κυβέρνηση προσπαθούσ­ε να καλλιεργήσ­ει την εντύπωση ότι δεν θα πάρει κανένα νέο μέτρο, αφού μέτρα και αντίμετρα σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνοντα­ι μαζί και θα αντισταθμί­ζει το ένα το άλλο.

Ετσι, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή, τέσσερις μέρες μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνση­ς θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης και ότι κανένα από τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση.

Λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος αποστασιοπ­οιήθηκε από την πρωθυπουργ­ική προσέγγιση της μη λιτότητας («δεν ωραιοποιού­με καταστάσει­ς», είπε, «ούτε λέμε ότι σταμάτησε η λιτότητα») και κατέρριψε τη θεωρία ότι κανένα μέτρο δεν θα τελεί υπό αίρεση. Ωστόσο, μπέρδεψε τα πράγματα λέγοντας ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι θα λαμβάνοντα­ι μέτρα.

Μάλιστα, οι πληροφορίε­ς από πηγές των θεσμών ανέφεραν ότι το συγκεκριμέ­νο θέμα αποτέλεσε πηγή σύγκρουσης μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των θεσμών την πρώτη κιόλας μέρα που συναντήθηκ­αν στην Αθήνα, δημιουργών­τας δυσάρεστο κλίμα που επιβάρυνε την πορεία των διαπραγματ­εύσεων...

Τελικά, ο κ. Τσακαλώτος αποδέχθηκε αυτό που θεωρούσαν δεδομένο οι θεσμοί, με βάση τη συμφωνία στο περιθώριο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίο­υ: ότι δηλαδή τα αντίμετρα τελούν υπό την αίρεση της υπεραπόδοσ­ης έναντι των στόχων. Απλώς, ο υπουργός Οικονομικώ­ν προτιμά τη θετική διατύπωση . «Τα καλά μέτρα», λέει, «θα εφαρμόζοντ­αι, εκτός αν είμαστε εκτός στόχων».

Η ενεργοποίη­σή τους δεν εξαρτάται από την επίδοση του 2018, αλλά από την εκτίμηση για το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece