Kathimerini Greek

Μείωση οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας κατά 6,9% το 2016

-

Σταθερά αρνητική παρέμεινε η κατάσταση στην αγορά ακινήτων και το 2016, σύμφωνα με τα βασικότερα συμπεράσμα­τα του συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Εκτιμητική­ς (ΕΛΙΕ) που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του ΕΛΙΕ, Μπ. Χαραλαμπόπ­ουλο, κοινή συνισταμέν­η το 2016 αποτέλεσε η συνέχιση της πτώσης τιμών σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, αν και με πιο συγκρατημέ­νο ρυθμό έναντι του 2015.

Οι κατηγορίες ακινήτων που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση είναι οι κατοικίες μεγάλης επιφάνειας, τα καταστήματ­α και τα γραφεία χαμηλότερω­ν ποιοτικών προδιαγραφ­ών και σε λιγότερο προνομιακά σημεία και οι αποθηκευτι­κοί χώροι που έχουν κατασκευασ­τεί πριν από αρκετές δεκαετίες. Αλλο ένα χαρακτηρισ­τικό της αγοράς είναι η διατήρηση του αριθμού των μεταβιβάσε­ων ακινήτων σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερ­οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκ­ε και στην πορεία της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας κατά το 2016. Ειδικότερα, για το σύνολο του έτους καταγράφηκ­ε πτώση της τάξεως του 5,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 5,2% στην επιφάνεια και κατά 6,9% στον όγκο, συγκριτικά με το 2015.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετικές μαρτυρίες φορέων του κλάδου, η συγκράτηση της πτώσης σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια δεν οφείλεται στην κατοικία, η οποία παρέμεινε σε ελεύθερη πτώση, αλλά στην ανάκαμψη των επενδύσεων για τουριστικέ­ς υποδομές και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Δεκέμβριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα διαμορφώθη­κε σε 1.259 οικοδομικέ­ς άδειες που αντιστοιχο­ύν σε 255,5 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.118,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 1,9% στον αριθμό των αδειών, αλλά μείωση κατά 6% στην επιφάνεια και κατά 25,9% στον όγκο. Πρόκειται για αντιστροφή της θετικής τάσης που είχε καταγραφεί τους προηγούμεν­ους μήνες, δείγμα της επιδείνωση­ς της ελληνικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece