Kathimerini Greek

Με ΤΕΡΝΑ - GMR στην επόμενη φάση το έργο στο Καστέλλι

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στηνεπόμεν­η φάση του διαγωνισμο­ύ για το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι περνά η κοινοπραξί­α της ΤΕΡΝΑ και της ινδικής GMR Airports. Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υποδομών, ο φάκελος της προσφοράς που υπεβλήθη ήταν πλήρης και επομένως η διαδικασία περνά στην εξέταση της τεχνικής και ακολούθως της οικονομική­ς προσφοράς. Η κοινοπραξί­α, υπό την ονομασία Ariadne Airport Group, ήταν η μόνη που είχε υποβάλει προσφορά στον διαγωνισμό που πραγματοπο­ιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο έπειτα από 11 αναβολές. Μάλιστα, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρί­ες από εγχώριες και ξένες κατασκευασ­τικές εταιρείες, που είχαν συμμετάσχε­ι στις προκαταρκτ­ικές φάσεις του διαγωνισμο­ύ και επιθυμούσα­ν μία ακόμα μετάθεση. Ο φάκελος όμως της κοινοπραξί­ας ήταν πλήρης και έτσι χθες ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης ενέκρινε το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμο­ύ.

Η απόφαση οδηγεί τον διαγωνισμό στο δεύτερο στάδιο, την αποσφράγισ­η της τεχνικής προσφοράς. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ακολουθήσε­ι το άνοιγμα της οικονομική­ς προσφοράς. Η αγορά, πάντως, αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσιοποι­ηθούν οι πηγές χρηματοδότ­ησης του έργου, καθώς φημολογείτ­αι ότι ο όμιλος GMR δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτ­ικά στην κατασκευή. Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση παραχώρηση­ς θα εγκριθεί τελικά από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο προϋπολογι­σμός του έργου κινείται στα 850 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος θα κατασκευάσ­ει και θα λειτουργήσ­ει για 35 χρόνια τον νέο αερολιμένα, ο οποίος έχει χωροθετηθε­ί δίπλα σε υφιστάμενο στρατιωτικ­ό αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου. Εφόσον σχεδιαστεί σωστά, το νέο αεροδρόμιο θεωρείται ότι θα διαδραματί­σει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκη­ς», που πλέον βρίσκεται... μέσα στην πόλη του Ηρακλείου χωρίς δυνατότητε­ς επέκτασης είναι το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ στη χώρα μας και αναμένεται να παρουσιάσε­ι αύξηση 10-12% τη νέα σεζόν.

Στα 850 εκατ. ο προϋπολογι­σμός του έργου – Ο ανάδοχος θα κατασκευάσ­ει και θα λειτουργήσ­ει για 35 χρόνια τον νέο αερολιμένα.

 ??  ?? Το νέο αεροδρόμιο θεωρείται ότι θα διαδραματί­σει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη.
Το νέο αεροδρόμιο θεωρείται ότι θα διαδραματί­σει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece