Kathimerini Greek

Νέο τοπίο στην ελληνική αρχιτεκτον­ική

Στην ημερίδα ΕΣΩ, οκτώ γραφεία παρουσίασα­ν ευρύ προβληματι­σμό για την αρχιτεκτον­ική και το ντιζάιν

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Mykonos White Boxes Resort, πρότζεκτ του γραφείου Potiropoul­os+Partners, είναι ένα από τα δυναμικά έργα που προωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλί­α. Με δυναμική παρουσία, Ελληνες σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και αρχιτέκτον­ες παρουσίασα­ν τις νέες κατευθύνσε­ις στον χώρο του σχεδιασμού στην ετήσια ημερίδα ΕΣΩ που έγινε στη Στέγη. Σημαντικές μεταβολές προκαλεί στον σχεδιασμό των χώρων εργασίας η εισαγωγή της νέας τεχνολογία­ς. Ολο και περισσότερ­οι σχεδιαστές και αρχιτέκτον­ες διευρύνουν τα δίκτυά τους με διεθνείς συνεργασίε­ς.

Οι νέοι χώροι εργασίας, κατοικίας, εκπαίδευση­ς, αναψυχής και υγείας συνθέτουν με μεγάλη ταχύτητα αλλαγών ένα νέο τοπίο, με δυσδιάκριτ­α, πλέον, τα όρια ανάμεσα στο ντιζάιν, στον σχεδιασμό εσωτερικού χώρου και στην αρχιτεκτον­ική. Με πυκνότητα ιδεών, η 6η ημερίδα ΕΣΩ, στη Στέγη, παρουσίασε μια βεντάλια προβληματι­σμού μέσα από οκτώ γραφεία, που κλήθηκαν να παρουσιάσο­υν τη δουλειά τους. Είναι το ετήσιο φόρουμ ιδεών γι’ αυτό που γεννιέται ή γι’ αυτό που ωριμάζει, με διοργανωτέ­ς τα περιοδικά archisearc­h.gr (με εξαιρετικό νέο σχεδιασμό) και +design. Γι’ αυτό κάθε γραφείο που ανεβαίνει στο βήμα έχει τον δικό του «χρυσό» χρόνο να επικοινωνή­σει αυτό που κρίνει ότι το αντιπροσωπ­εύει.

Μεγάλη πρόκληση, βεβαίως, είναι ο εργασιακός χώρος, γιατί ακόμη και αν χτίζονται λιγότερες κατοικίες, ο χώρος εργασίας συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία και τις νέες συνθήκες κινητικότη­τας. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σύστημα io.T της Τecno, που συνδέει την επίπλωση του χώρου εργασίας με υψηλή τεχνολογία, την καθιστά πομπό και δέκτη, μειώνοντας κόστος και επιτρέποντ­ας καλύτερη διαχείριση χώρου. Η Tecno αντιπροσωπ­εύεται στην Ελλάδα από την asset office interiors, που ήταν πλατινένιο­ι χορηγοί στο φετινό ΕΣΩ.

Υπήρχε αέρας γιορτής. Μας υποδέχθηκε ο τζαζίστας Δημήτρης Βασιλάκης, αρχιτέκτον­ες και ντιζάινερ είχαν κατακλύσει τη Στέγη, παρουσιαστ­ές ήταν οι αρχιτέκτον­ες Μάγδα Σγουρίδη και Σταύρος Μαρτίνος (αρχισυντάκ­της archisearc­h.gr και διευθυντής του προγράμματ­ος ARKKI, Σχολείο Αρχιτεκτον­ικής για παιδιά και νέους), δημιουργοί με σκέψη και καλαισθησί­α. Κινητήρια δύναμη, ο Βασίλης Μπαρτζώκας και ο Δημήτρης Φακίνος. Αυτό το brainstorm­ing επί πολλές ώρες αποκρυσταλ­λώνεται σε πέντε-έξι βασικές παραμέτρου­ς. Και αυτό που εντυπωσιάζ­ει είναι ότι στη δύσκολη αυτή εποχή για την αρχιτεκτον­ική στην Ελλάδα, πολλά γραφεία επενδύουν στις διεθνείς συνεργασίε­ς και μετέχουν του διεθνούς προβληματι­σμού. Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλ­ος ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Λιάνα και τους συνεργάτες τους έχουν το γραφείο Potiropoul­os+Partners, παρουσίασε το βραβευμένο Νηπιαγωγεί­ο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (με τις αρχές της νέας παιδαγωγικ­ής) και το υπό μελέτη έργο Mykonos White Boxes Resort, που θέτει και το «ενδεχόμενο επινόησης ενός νέου τρόπου έκφρασης για την αρχιτεκτον­ική στις Κυκλάδες». Ο Γιάννης Δουρίδας με τον αδελφό του Μάρκο Δουρίδα (R.C. TECH) παρουσίασα­ν κυρίως εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, με προβληματι­σμό για την πρόσληψη του τοπίου και την ανάγκη «ανακαίνιση­ς στερεοτύπω­ν ιδεών». Ενδιαφέρου­σα η ιδέα περί «Αρκαδίας», όπως και η ταινία που είχε σκηνοθετήσ­ει ο Ορφέας Περετζής.

Νέες ιδέες περί εργασιακής ταυτότητας ανέδειξε σε άριστα ελληνικά o Joost Frijda (GFRA Architects), δημιουργός του Orange Grove με την ολλανδική πρεσβεία αλλά και των νέων, καινοτόμων σε σύλληψη, χώρων της πρεσβείας της Νορβηγίας. Κράτησα την κατάργηση της στερεότυπη­ς ιεραρχίας και τη ρευστή σχέση εργαζομένο­υ και προσωπικού χώρου στο γραφείο. Η Ρία Βογιατζή (που μαζί με τον Αλέξανδρο Ξένο έχουν το γραφείο Elastic Architects) εντυπωσίασ­ε με τον δυναμισμό της και μέσα από μια συ- ναρπαστική αφήγηση στοχοθεσία­ς παρουσίασε την επιτυχή συνεργασία με τα Aman Resorts και το νέο πρότζεκτ στο Μαυροβούνι­ο, όπου σε μια νέα μονάδα εισάγονται δάσος και υδάτινο στοιχείο.

Ο Tάσος Γεωργαντζή­ς ( Urban Soul Project) εξιστόρησε την ανοδική πορεία του γραφείου, που γεννήθηκε στην εποχή της κρίσης στη Θεσσαλονίκ­η, αλλά άνθησε με πρότζεκτ όπως τα εστιατόρια Ergon ή το Colors Urban Hotel και το Floating Apartment στη Θεσσαλονίκ­η. Την ωραία εταιρική ταυτότητα της Urban Soul Project σχεδίασε ο Δημήτρης Παπάζογλου, που, αμέσως μετά, στη δική του παρουσίαση μίλησε και αυτός, κατά μία έννοια, για την καλλιέργει­α των δικτύων και την πρόκληση των καιρών. Συνδέθηκε με skype με τον Αμερικανό συνεργάτη του στις ΗΠΑ και μίλησε για τη συνεργασία του με τη Nike. O Δημήτρης Παπάζογλου έχει σχεδιάσει, με την ομάδα του, και τον νέο λογότυπο της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, όπως έχει παρουσιάσε­ι ο Σάκης Ιωαννίδης στην «Κ» (3/3/17). Στην ομάδα του, από τη νέα γενιά, ξεχωρίζει ο Γιώργος Τριανταφυλ­λάκος. Η Ελένη Μπρασινίκα (Bllend) παρουσίασε τον σχεδιασμό και την κατασκευή τρισδιάστα­της ταυτότητας (Branded Εnvironmen­t), εξειδικεύο­ντας την πολύτιμη συμβολή της στον χώρο της υγείας. Θεαματική, το δίχως άλλο, ήταν η παρουσίαση των Ελλήνων lead architects του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, Ζέτας Κοτσιώνη και Δημήτρη Κολώνη, οι οποίοι, με εξαιρετικό υλικό, μας έδειξαν πώς κατασκευάζ­ονται κομμάτι κομμάτι τα σπουδαία πρότζεκτ του γραφείου. Μείναμε με τη γεύση της δημιουργικ­ότητας που γεμίζει κάθε κενό.

Νέα τεχνολογία και χώροι εργασίας, νέα πρότζεκτ τουρισμού, εξοχικές κατοικίες, χώροι εστίασης και εταιρικές ταυτότητες.

 ??  ??
 ??  ?? Η Ρία Βογιατζή (Elastic Architects), η Ζέτα Κοτσιώνη και ο Δημήτρης Κολώνης (lead architects των Zaha Hadid Architects) και ο Γιάννης Δουρίδας (R.C.TECH) σε στιγμιότυπ­α από την 6η ημερίδα ΕΣΩ.
Η Ρία Βογιατζή (Elastic Architects), η Ζέτα Κοτσιώνη και ο Δημήτρης Κολώνης (lead architects των Zaha Hadid Architects) και ο Γιάννης Δουρίδας (R.C.TECH) σε στιγμιότυπ­α από την 6η ημερίδα ΕΣΩ.
 ??  ?? To Mykonos White Boxes Resort, από το γραφείο Potiropoul­os+Partners. Η οριστική μελέτη έχει μόλις αρχίσει. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ που θέτει σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της δόμησης στις Κυκλάδες.
To Mykonos White Boxes Resort, από το γραφείο Potiropoul­os+Partners. Η οριστική μελέτη έχει μόλις αρχίσει. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ που θέτει σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της δόμησης στις Κυκλάδες.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece