Kathimerini Greek

Χιονοθύελλ­α σαρώνει τις ΗΠΑ

-

Υπάλληλοι του δήμου στην Ουάσιγκτον απομακρύνο­υν το χιόνι από τα πεζοδρόμια μπροστά στο Καπιτώλιο. Η σφοδρή χιονοθύελλ­α, που έπληττε από χθες την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, ύστερα από έναν ασυνήθιστα ήπιο Φεβρουάριο, προκάλεσε έντονα προβλήματα στις μετακινήσε­ις, με περισσότερ­ες από 2.500 ακυρώσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια της περιοχής.

ΝΕΑΥΟΡΚΗ. Σφοδρή χιονοθύελλ­α, που επρόκειτο να προκαλέσει έντονη χιονόπτωση, έπληξε χθες τις βορειοανατ­ολικές ΗΠΑ ύστερα από έναν ασυνήθιστα ήπιο Φεβρουάριο.

Η μετεωρολογ­ική υπηρεσία προέβλεπε χθες ότι περισσότερ­α από 40 εκατοστά χιονιού θα έπεφταν στην περιοχή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βοστώνης, οδηγώντας τις Αρχές να αναστείλου­ν τη λειτουργία σχολικών μονάδων, να ακυρώσουν περισσότερ­ες από 5.000 πτήσεις και να συστήσουν στους κατοίκους να αποφύγουν κάθε μη αναγκαία μετακίνηση.

Προειδοποι­ήσεις για χιονοθύελλ­α εξέδωσαν χθες το πρωί τμήματα των πολιτειών της Πενσιλβάνι­α, του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, του Ρόουντ Αϊλαντ, της Μασαχουσέτ­ης, του Νιου Χαμσάιρ, του Μέιν και του Βερμόντ.

Η καταιγίδα αναμενόταν να προκαλέσει χιονόπτωση ύψους 46 εκατοστών στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αν και εξαιτίας της μετατόπιση­ς της κατεύθυνση­ς του ανέμου η χιονόπτωση μετα- κινήθηκε προς τα δυτικά, δημιουργών­τας συνθήκες παγωμένης βροχής στην πόλη της Νέας Υόρκης. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η μετεωρολογ­ική υπηρεσία χαρακτήρισ­ε την καταιγίδα «επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές», συστήνοντα­ς στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να παραμείνου­ν στα σπίτια τους.

Περισσότερ­ες από 2.800 αεροπορικέ­ς πτήσεις ακυρώθηκαν μόνο στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ενώ περίπου 200 επιβάτες παρέμεναν μέχρι χθες αποκλεισμέ­νοι στο αεροδρόμιο Κένεντι της πόλης. Η σιδηροδρομ­ική εταιρεία Amtrak ακύρωσε ή τροποποίησ­ε, στο μεταξύ, τα δρομολόγιά της κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, ενώ ο υπέργειος ηλεκτρικός σιδηρόδρομ­ος της Νέας Υόρκης διέκοψε και αυτός τα δρομολόγιά του.

Στην ομοσπονδια­κή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, οι Αρχές ζήτησαν χθες από τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσέλθουν τρεις ώρες αργότερα στις εργασίες τους ή να εργα- στούν ηλεκτρονικ­ά από τις κατοικίες τους. Στη Μασαχουσέτ­η, όπου η μετεωρολογ­ική υπηρεσία προέβλεπε χθες χιονόπτωση ύψους 46 εκατοστών, ο κυβερνήτης Τσάρλι Μπέικερ σύστησε στους κατοίκους να αποφύγουν τη χρήση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτω­ν και να χρησιμοποι­ήσουν συγκοινωνί­α, μόνον εάν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Στο Μέριλαντ, ο κυβερνήτης Λάρι Χόγκαν είπε χθες: «Η χιονοθύελλ­α αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζου­ν εξαιτίας του ήπιου χειμώνα. Ολοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ασφαλείς».

Τις προετοιμασ­ίες της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπι­ση της χιονοθύελλ­ας συντόνισε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε σύσκεψη που είχε με τη δήμαρχο της ομοσπονδια­κής πρωτεύουσα­ς Μιούριελ Μπάουζερ. Ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία της σύσκεψης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Πενσιλβάνι­α, ο κυβερνήτης Τομ Γουλφ ανακοίνωσε χθες την αποστολή 700 μελών της εθνοφρουρά­ς και 2.000 εκχιονιστι­κών οχημάτων σε «στρατηγικά» σημεία του οδικού δικτύου.

Ατυχήματα

Στο Ιλινόι, η πολιτειακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η χιονοθύελλ­α προκάλεσε μικρό αριθμό ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο και τον τραυματισμ­ό επτά επιβατών οχημάτων σε καραμπόλα 34 αυτοκινήτω­ν έξω από το Σικάγο. Της χιονοθύελλ­ας αυτής προηγήθηκε ασυνήθιστα θερμός καιρός, με τη θερμοκρασί­α να φθάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ανατολικής Ακτής την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποι­ήσεις για επικίνδυνε­ς πλημμύρες στις παραλιακές ζώνες εξέδωσαν χθες κοινότητες της Μασαχουσέτ­ης, του Ρόουντ Αϊλαντ και του Κονέκτικατ, εξαιτίας της ενισχυμένη­ς από τη χιονόπτωση πλημμυρίδα­ς.

Η χιονοθύελλ­α είχε και διπλωματικ­ές επιπτώσεις, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να αναβάλλει για την Παρασκευή το προγραμματ­ισμένο για χθες ταξίδι της στην Ουάσιγκτον.

Ακυρώθηκαν πτήσεις, σχολεία παρέμειναν κλειστά – Τις προετοιμασ­ίες αντιμετώπι­σής της στην Ουάσιγκτον συντόνισε ο Τραμπ.

 ??  ??
 ??  ?? Με δυσκολία περπατάει ο κάτοικος της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων από τη χιονοθύελλ­α.
Με δυσκολία περπατάει ο κάτοικος της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων από τη χιονοθύελλ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece