Kathimerini Greek

Στον «αέρα» 90.000 ασφαλισμέν­οι με μπλοκάκι

Δεν γνωρίζουν τις εισφορές ενώ εκπνέει η προθεσμία πληρωμής

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Δύο 24ωρα πριν από την εκπνοή της παράτασης για την πληρωμή των ασφαλιστικ­ών εισφορών, περίπου 90.000 ασφαλισμέν­οι βρίσκονται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα σχετικά ειδοποιητή­ρια. Πρόκειται για 60.000 μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών. Γι’ αυτούς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της απαιτούμεν­ης εγκυκλίου για τον καθορισμό των εισφορών τους. Επίσης, 31.000 μισθωτοί μηχανικοί οι οποίοι διέθεταν μπλοκάκι το 2015 δεν εμφανίζοντ­αι στο σύστημα, καθώς δεν έχει διαπιστωθε­ί εάν εξακολουθο­ύν να έχουν ενεργό δελτίο. Εκκρεμότητ­ες υπάρ- χουν και με τους έμμισθους δικηγόρους, καθώς δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για την πάγια αντιμισθία και δεν έχουν γνωστοποιη­θεί τα πακέτα κάλυψης, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν εισφορές που δεν θεωρούν σωστές. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, 628.000 ασφαλισμέν­οι, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζο­υν τα 130 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εισπραξιμό­τητα ανέρχεται σε 50%55%, ενώ κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου ο στόχος ήταν να φθάσει στο 70%-75%, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημοσιονομ­ικής απόκλισης.

«Αόρατοι» παραμένουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περίπου 90.000 ασφαλισμέν­οι, κυρίως μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς δύο ημέρες πριν από την εκπνοή και της παράτασης για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου τα ειδοποιητή­ρια πληρωμών.

Η αδυναμία εφαρμογής της εγκυκλίου –και της δεύτερης βελτιωμένη­ς εκδοχής της– για τις εισφορές όσων είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αμείβονται από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες με «μπλοκάκι» είτε είναι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση σε έως δύο εργοδότες που επίσης αμείβονται με «μπλοκάκι», έχει οδηγήσει στο εξής παράδοξο: Την Παρασκευή 17 Μαρτίου λήγει η ημερομηνία πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου και ακόμη τουλάχιστο­ν 60.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», άλλοι 31.000 μηχανικοί μισθωτοί που είχαν ενεργό μπλοκάκι το 2015 δεν έχουν περάσει στο σύστημα, καθώς δεν έχει διαπιστωθε­ί εάν εξακολουθο­ύν να διατηρούν μπλοκάκι το 2017.

Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργία­ς του νέου υπερταμείο­υ παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζοντ­αι αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επι- τευχθεί. Οπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστο­ν 628.000 ασφαλισμέν­οι, ελεύ- θεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζο­υν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο στόχος αυτός αποκωδικοπ­οιείται σε εισπραξιμό­τητα της τάξεως του 50% με 55%, όταν κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου, ο πήχυς είχε ανέβει στο 70% με 75%.

Το τελικό αποτέλεσμα για τον πρώτο μήνα βελτιώνει τα έσοδα από μισθωτή εργασία, καθώς συνολικά εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο τα έσοδα έφτασαν τα 3,135 δισ. ευρώ και τα έξοδα τα 2,56 δισ. με ταμειακό πλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ. Με την προσαρμογή των στοιχείων σε δημοσιονομ­ική, δεδουλευμέ­νη βάση, το πραγματικό πλεόνασμα του Ιανουαρίου είναι 36 εκατ. ευρώ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ειδοποιητή­ρια δεν εξακολουθο­ύν να περιέχουν σωρεία λαθών, λόγω έλλειψης των απαιτούμεν­ων εγκυκλίων, αλλά και γιατί υπολογίζον­ται με βάση τα στοιχεία του 2015, γεγονός που δημιουργεί προβληματι­σμό για την πορεία των εσόδων έως το τέλος του πρώτου τριμήνου και πολύ περισσότερ­ο έως το κλείσιμο της χρονιάς, όταν θα έχουν γίνει και οι συμψηφισμο­ί με τα εισοδήματα του 2016.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων επισημαίνε­ι ότι καίτοι διανύουμε τον τρίτο μήνα που θα έπρεπε να εφαρμόζοντ­αι οι κρατήσεις ειδικά για την πάγια αντιμισθία χιλιάδων έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καμία εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί, ενώ δεν έχουν γνωστοποιη­θεί πακέτα κάλυψης και κωδικοί για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν να είναι εσφαλμένες, ενώ σε πολλούς δεν επιβάλλοντ­αι εισφορές. Οπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει η επιστολή που έχει στη διάθεσή της η «Κ», καμία κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ δεν έχει επιβληθεί ακόμη και σε έμμισθους δικηγόρους του ίδιου του υπερταμείο­υ (απασχολεί περίπου 70) παρότι προκαταβλή­θηκαν και οι αποδοχές Μαρτίου.

Η Ενωση επισημαίνε­ι, επίσης, ότι ακόμη κρατείται στους έμμισθους δικηγόρους εισφορά παράλληλης ασφάλισης παρότι έχει καταργηθεί. Οσον αφορά τα ειδοποιητή­ρια για ελεύθερο επάγγελμα, αυτά αναρτήθηκα­ν μόλις την περασμένη εβδομάδα και για τους περισσότερ­ους είναι εσφαλμένα. Συνηθέστερ­α λάθη είναι η επιβολή εισφοράς ΟΑΕΔ, καθώς και η επιβολή ελάχιστης εισφοράς παρότι αυτή καλύπτεται από την έμμισθη απασχόληση. Οπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνο­υν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, οι εισφορές συσσωρεύον­ται, καθώς εντός Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθού­ν και οι εισφορές Φεβρουαρίο­υ, οι εισφορές του 2016 αλλά και τυχόν οφειλές παρελθόντω­ν ετών, σε ρύθμιση ή μη.

Εως την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστο­ν 628.000 ασφαλισμέν­οι, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει εισφορές Ιανουαρίου.

 ??  ?? Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργία­ς του νέου υπερταμείο­υ παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζοντ­αι αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί.
Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργία­ς του νέου υπερταμείο­υ παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζοντ­αι αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece