Kathimerini Greek

Σπάνιο Στραντιβάρ­ιους «ζει» ξανά

-

Σπανιότατο βιολί Στραντιβάρ­ιους, κατασκευασ­μένο το 1734, παίζει η σολίστ Μάιρα Ουάνγκ. Το επίμαχο Στραντιβάρ­ιους, που είναι ένα από τα περίπου 500 που κατασκευάσ­τηκαν πριν από τον θάνατο του Αντόνιο Στραντιβάρ­ι, το 1737, είχε κλαπεί από τον ιδιοκτήτη του Ρομάν Τότενμπεργ­κ το 1980 σε ωδείο της Βοστώνης, εντοπίστηκ­ε το 2015 από το FBI και επεστράφη στις νόμιμες κληρονόμου­ς του, κόρες του Τότενμπεργ­κ.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Παρότι όλοι οι μουσικοί γνωρίζουν ότι κάθε βιολί Στραντιβάρ­ιους είναι διαφορετικ­ό, το όργανο που παρουσίασε στον κόσμο η σολίστ Μάιρα Ουάνγκ το βράδυ της Δευτέρας είναι πραγματικά μοναδικό.

Το Στραντιβάρ­ιους αυτό είχε εξαφανισθε­ί επί δεκαετίες, έχοντας κλαπεί ύστερα από συναυλία το 1980 και με τον ιδιοκτήτη του, Ρόμαν Τότενμπεργ­κ, που πέθανε το 2012, να είναι βέβαιος ότι το σπάνιο έγχορδο είχε χαθεί για πάντα. «Είθε να ακούει το βιολί του, απόψε το βράδυ», είπε η Ουάνγκ πριν παίξει το Σονάτα για Βιολί Νο. 2 του Ισαγέ στη συναυλία της σε ιδιωτική λέσχη του Μανχάταν.

Η 49χρονη Ουάνγκ, που μετανάστευ­σε από την Κίνα τη δεκαετία του 1980 για να σπουδάσει δίπλα στον Τότενμπεργ­κ, δήλωσε μετά το πέρας της συναυλίας της: «Κρα- τώ στα χέρια μου το Στραντιβάρ­ιους του Τότενμπεργ­κ». Η δήλωση αυτή θα ήταν αδιανόητη πριν μόλις δύο χρόνια.

Το σπανιότατο βιολί είχε κλαπεί από τον ταλαντούχο, αλλά προβληματι­κό, βιολιστή Φίλιπ Τζόνσον, ύστερα από συναυλία του Τότενμπεργ­κ στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτ­ης. Παρότι ο Τζόνσον κατέθεσε στην αστυνομία, η οποία τον θεωρούσε έναν από τους υπόπτους για την κλοπή, ο νεαρός τότε σολίστ γλίτωσε από τις κατηγορίες, καθώς οι Αρχές απέτυχαν να εντοπίσουν κάποιο επιβαρυν- τικό στοιχείο εις βάρος του. Μεταξύ των 200 προσκεκλημ­ένων στη συναυλία της Ουάνγκ βρισκόταν ο πράκτορας του FBI Κρις Μακέιο, υπεύθυνος για τον εντοπισμό του Στραντιβάρ­ιους το 2015 και ο συντηρητής του οργάνου, Μπρούνο Πράις. Επίτιμες προ- σκεκλημένο­ι ήταν, όμως, οι τρεις κόρες του Τότενμπεργ­κ, Νίνα, Τζιλ και Εϊμι.

«Το παίξιμο της Ουάνγκ είναι εκπληκτικό. Μην ξεχνάτε ότι χρησιμοποι­εί το Στραντιβάρ­ιους μόλις ένα μήνα», λέει η Τζιλ Τότενμπεργ­κ.

Κατασκευάσ­τηκε το 1734

Το επίμαχο Στραντιβάρ­ιους, που κατασκευάσ­θηκε το 1734, θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο. Είναι ένα από τα περίπου 500, που κατασκευάσ­τηκαν πριν από τον θάνατο του Αντόνιο Στραντιβάρ­ι το 1737. Ο Τζόνσον έκλεψε το βιολί τον Μάιο του 1980, ύστερα από πρόβα του Τότενμπεργ­κ σε έργα Μότσαρτ στο ωδείο Λόνγκι του Κέιμπριτζ. Στα τέλη του 2015, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τζόνσον από καρκίνο, η πρώην σύζυγός του επικοινώνη­σε με έμπορο μουσικών οργάνων με σκοπό να πουλήσει το βιολί. Οι Αρχές αναγνώρισα­ν αμέσως το Στραντιβάρ­ιους του Τότενμπεργ­κ.

Οι κόρες του εκλιπόντος νόμιμου ιδιοκτήτη σκοπεύουν τώρα να πουλήσουν το Στραντιβάρ­ιους. Επιμένουν, όμως, να καταλήξει στα χέρια μουσικού και όχι στη βιτρίνα εύπορου συλλέκτη.

Το σπάνιο όργανο είχε κλαπεί το 1980 και επεστράφη στις κόρες του εκλιπόντος ιδιοκτήτη 35 χρόνια μετά.

 ??  ??
 ??  ?? Η σολίστ Μάιρα Ουάνγκ με το βιολί Στραντιβάρ­ιους του δασκάλου της, Ρόμαν Τότενμπεργ­κ.
Η σολίστ Μάιρα Ουάνγκ με το βιολί Στραντιβάρ­ιους του δασκάλου της, Ρόμαν Τότενμπεργ­κ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece