Kathimerini Greek

Σχέδιο αποφόρτιση­ς των κεντρικών ΑΕΙ

Περισσότερ­ες θέσεις σε περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια φέτος

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Περισσότερ­ες θέσεις στα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ και λιγότερες στα κεντρικά ιδρύματα διαθέτει το υπουργείο Παιδείας προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει το κύμα μετεγγραφώ­ν προς τα κεντρικά ιδρύματα. Φέτος ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι – 69.490 έναντι 69.985. Τα κεντρικά πανεπιστήμ­ια χάνουν 850 θέσεις και τα ΤΕΙ άλλες 215. Ωστόσο, μέρος των επιπλέον θέσεων εισακτέων στα περιφερεια­κά ιδρύματα θα χαθεί υπέρ των κεντρικών όταν ανακοινωθο­ύν τα αποτελέσμα­τα των μετεγγραφώ­ν, τα κριτήρια για τις οποίες αναμένεται να αναμορφωθο­ύν.

Με σημαντική ανακατανομ­ή των θέσεων υπέρ των περιφερεια­κών πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ, έναντι των κεντρικών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέλει να αντιμετωπί­σει το κύμα μετεγγραφώ­ν προς τα κεντρικά ιδρύματα. Ωστόσο, σημαντική μείωση υπάρχει και στις θέσεις περιζήτητω­ν σχολών, όπως οι ιατρικές και οι νομικές, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσει­ς των υποψηφίων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιών­οντας την «Κ» (φύλλο Κυριακής 5/3), ανακοίνωσε χθες ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι –69.490 έναντι 69.985–, όμως τα κεντρικά πανεπιστήμ­ια χάνουν 850 θέσεις και τα ΤΕΙ άλλες 215. Στον αντίποδα, ο αριθμός εισακτέων στα περιφερεια­κά ιδρύματα αυξήθηκε. Η απόφαση κρύβει ένα λογιστικό τέχνασμα: μέρος των επιπλέον θέσεων στα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ θα χαθεί υπέρ των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ τον Νοέμβριο, όταν συνήθως ανακοινώνο­νται τα αποτελέσμα­τα των μετεγγραφώ­ν. Βεβαίως, με την ανακατανομ­ή αυτή ο ανταγωνισμ­ός θα εκτιναχθεί, καθώς λόγω εντοπιότητ­ας οι περισσότερ­οι υποψήφιοι διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμ­ια και στα ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επανέλαβε χθες (ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου το είχε εξαγγείλει στην ομοσπονδία πανεπιστημ­ιακών την περασμένη εβδομάδα) ότι «μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφώ­ν, ώστε να μην εμποδίζετα­ι η μετεγγραφή των φοιτητών που το έχουν περισσότερ­ο ανάγκη».

Πιο συγκεκριμέ­να, με βάση την ανάλυση της κατανομής των θέσεων ανά τμήματα και ίδρυμα, προκύπτουν τα ακόλουθα: • Για το ακαδημαϊκό έτος 2017- 2018 θα εισαχθούν 495 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι (69.490 φέτος έναντι 69.985). Είναι η τέταρτη μείωση του αριθμού των εισακτέων από το 2010, έναντι τριών αυξήσεων, ωστόσο ο αριθμός έχει συρρικνωθε­ί σημαντικά από τις 88.165 εισακτέους του 2010. • Oλο το ψαλίδισμα γίνεται στους εισακτέους των πανεπιστημ­ίων, που από 43.855 θέσεις πέρυσι, φέτος παίρνουν 42.850 θέσεις, δηλαδή 1.005 λιγότερες. • Οι θέσεις στα ΤΕΙ αυξάνονται από 26.130 σε 26.640. • Το ΑΠΘ χάνει 400 θέσεις, τα Πανεπιστήμ­ια Αθηνών και Πατρών από 210 θέσεις, ενώ το ΕΜΠ 50 θέσεις. • Μείωση θέσεων γίνεται στην Ιατρική Αθηνών (140 από 190), στην Ιατρική Θεσσαλονίκ­ης (130 από 180), ενώ στο τμήμα Η/Υ ΑΠΘ θα διατεθούν 150 θέσεις έναντι 200 πέρυσι, στη Νομικής Αθήνας 400 από 420, στη Νομική ΑΠΘ 330 θέσεις έναντι 370. • Οι θέσεις που ορίστηκαν απέχουν και φέτος πολύ από τα αιτήματα των ιδρυμάτων για τον συνολικό αριθμό εισακτέων τους. Ενδεικτικά, το Παν. Αθηνών ζήτησε 4.505 θέσεις και πήρε 5.245, το ΑΠΘ ζήτησε 4.030 και πήρε 5.720 και το ΕΜΠ πήρε 1.080 θέσεις από 860 που ζήτησε. • Ανά επιστημονι­κό τομέα, λόγω της λειτουργία­ς νέων τμημάτων τουρισμού, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα του συγκεκριμέ­νου τομέα, ενώ ενισχυμένα είναι τα τμήματα που σχε- τίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορικ­ή. • Αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα θεωρητικής κατεύθυνση­ς, ώστε να αποκαταστα­θεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέροντ­αι για τους υποψηφίους των τριών ομάδων προσανατολ­ισμού. • Αντίστροφα, μειώνονται οι θέσεις σε σχολές των επιστημών υγείας και του τεχνολογικ­ού τομέα (π.χ. ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών), με το υπουργείο να δικαιολογε­ί την απόφασή του επικαλούμε­νο τον αριθμό των πανεπιστημ­ιακών και την υπάρχουσα υλικοτεχνι­κή υποδομή των εργαστηρίω­ν. «Επιχειρείτ­αι, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευση­ς, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματ­ίες», λέει το υπουργείο, αφήνοντας πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα που ίσχυσαν έως πέρυσι.

Θα εισαχθούν 69.490 υποψήφιοι – Το υπ. Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφώ­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece