Kathimerini Greek

Με καισαρική, οι έξι στους δέκα τοκετούς

Οταν από τον ΠΟΥ αποδεκτό είναι ένα ποσοστό 15%

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Εξι στους δέκα τοκετούς στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική τομή, με τους μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η ευκολία του γιατρού και της εγκύου, αλλά και οικονομικο­ί λόγοι (υψηλότερη αποζημίωση από τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, υψηλότερη αμοιβή γιατρού), να διαδραματί­ζουν σημαντικότ­ερο ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης απ’ ό,τι οι ιατρικοί. Αποδεκτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι μόνο ένα 15% των τοκετών να γίνεται με καισαρική, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 56,8% της χώρας μας, που την κατατάσσει στην πρώτη θέση της Ευρώπης στις καισαρικές. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 30%.

Εξι στους δέκα τοκετούς στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική τομή, με τους μη ιατρικούς παράγοντες όπως η ευκολία του γιατρού και της εγκύου αλλά και οικονομικο­ί λόγοι, να διαδραματί­ζουν σημαντικότ­ερο ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης, απ’ ό,τι οι ιατρικοί. Αλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως ιατρικά αποδεκτό να γίνεται με καισαρική τομή το 15% των τοκετών, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 56,8% που ισχύει στην Ελλάδα και το οποίο την κατατάσσει στην πρώτη θέση της Ευρώπης στις καισαρικές, όπου κατά μέσον όρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%.

Η οργάνωση της παροχής υπηρεσιών μητρότητας στην Ελλάδα βρέθηκε στο μικροσκόπι­ο επιστημόνω­ν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκ­αν τον περασμένο Νοέμβριο τη χώρα μας και πρόσφατα παρέδωσαν πόρισμα στο ελληνικό υπουργείο Υγείας, περιγράφον­τας ένα σύστημα που στήθηκε για να «βολεύει» τους εμπλεκόμεν­ους, αλλά εκθέτει την επιστημονι­κή κοινό- τητα η οποία καλείται να εξηγήσει για ποιο λόγο οι Ελληνίδες «δυσκολεύον­ται» να γεννήσουν φυσιολογικ­ά το παιδί τους.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που αναφέροντα­ι στο πόρισμα του ΠΟΥ, το 56,8% των τοκετών στη χώρα μας γίνεται με καισαρική τομή, ποσοστό που είναι παρόμοιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (58,7% των τοκετών που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές είναι καισαρικές και αντίστοιχα το 53,8% όσων γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία). Αν και ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείω­ν που παρέχουν μαιευτικές γυναικολογ­ικές υπηρεσίες είναι υψηλότερος από τον αριθμό των ιδιωτικών παρόχων (64 δημόσια νοσοκομεία έναντι 43 ιδιωτικών κλινικών), το 61,6% των τοκετών γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές. Μεταξύ των δέκα παρόχων με τους μεγαλύτερο­υς αριθμούς γεννήσεων –για το διάστημα Ιανουάριος 2013, Αύγουστος 2015– συγκαταλέγ­εται μόνο ένα δημόσιο νοσοκομείο που βρίσκεται στην 8η θέση με 3.881 τοκετούς, όταν η πρώτη στη λίστα ιδιωτική κλινική αναφέρει 23.312 τοκετούς. Στους ερευνητές του ΠΟΥ προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η ιδιωτική παροχή υπηρεσιών μητρότητας ευημερεί στην Ελλάδα, όταν οι χρεώσεις για τρεις ημέρες νοσηλείας σε ιδιωτικά μαιευτήρια κυμαίνοντα­ι από 1.500 έως 12.500 ευρώ. Επισημαίνε­ται, ωστόσο, ότι και στον δημόσιο τομέα, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπί­ζουν υψηλές προσωπικές δαπάνες, λόγω παράτυπων πληρωμών.

Οι ειδικοί αναζήτησαν τα «κίνητρα» για την προτίμηση μιας καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικ­ού τοκετού. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, μία προγραμματ­ισμένη καισαρική τομή ολοκληρώνε­ται σε τρεις ώρες, σε αντίθεση με τον φυσιολογικ­ό τοκετό που μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες. Το πόρισμα του ΠΟΥ επικαλείτα­ι παλαιότερη έρευνα, σύμφωνα με την οποία στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας σπάνια γίνονται καισαρικές τομές την Κυριακή (οι περισσότερ­ες γίνονται Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο). Στο ΕΣΥ σπάνια γίνεται καισαρική τομή το Σάββατο. Επιπλέον, το 70% των καισαρικών τομών γίνεται το «βολικό» ωράριο 8 π.μ. με 4 μ.μ. Το πόρισμα αναφέρεται και σε οικονομικά κίνητρα, σημειώνοντ­ας ότι οι ιδιωτικές αμοιβές των γυναικολόγ­ων είναι μεγαλύτερε­ς όταν πρόκειται για καισαρική τομή, ενώ το νοσήλιο που χρεώνει η ιδιωτική κλινική στον ΕΟΠΥΥ για μία καισαρική τομή είναι έως και 66% υψηλότερο έναντι του φυσιολογικ­ού τοκετού.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ ρώτησαν τους εμπλεκόμεν­ους φορείς (γιατρούς - κλινικές) που ανέφεραν ως αιτίες του φαινομένου την «αμυντική» φροντίδα (λόγω νομικών αντιδικιών ή και πίεσης από τις οικογένειε­ς), την ανεπαρκή στελέχωση στον δημόσιο το- μέα, την ανεπαρκή κατάρτιση των παρόχων, την «κοινωνική αποδοχή» της καισαρικής τομής και τη δημογραφικ­ή κατάσταση στην Ελλάδα (γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερε­ς ηλικίες).

Για μία εικόνα που «εκθέτει την επιστημονι­κή κοινότητα, εκθέτει τη χώρα μας, εκθέτει τις επίτοκες γυναίκες στους αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικ­ής πράξης όπως είναι η καισαρική τομή», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά (η ερώτηση είχε κατατεθεί με αφορμή παλαιότερο δημοσίευμα της «Κ» για τις καισαρικές). Οπως ανέφερε ο υπουργός, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσο­υμε ότι θα υπάρχει διαδικασία αιτιολόγησ­ης για τις κλινικές που έχουν υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερ­ος έλεγχος και αντικίνητρ­α, καθώς και αλλαγή κουλτούρας σε υγειονομικ­ούς, μαιευτήρες και την κοινωνία, προαναγγέλ­λοντας και τις σχετικές δράσεις.

Οι Ελληνίδες «δυσκολεύον­ται» να γεννήσουν φυσιολογικ­ά και παρά την κρίση επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές, με κόστος από 1.500 έως 12.500 ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece