Kathimerini Greek

Κρίσιμες εκλογές στην Ολλανδία

Για το μέλλον της Ευρώπης

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Στις κάλπες προσέρχοντ­αι σήμερα οι Ολλανδοί, σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία ο πρωθυπουργ­ός Ρούτε έχει χαρακτηρίσ­ει «προημιτελι­κό στη μάχη εναντίον του κακώς νοούμενου λαϊκισμού», με το βλέμμα στον «ημιτελικό» των γαλλικών προεδρικών εκλογών και στον «τελικό» των γερμανικών βουλευτικώ­ν εκλογών. Η Ευρώπη αποδίδει μεγάλη σημασία στο ποσοστό που θα αποσπάσει ο αντιισλαμι­στής Χερτ Βίλντερς, αν και στην πραγματικό­τητα οι πιθανότητε­ς να βρεθεί ο Βίλντερς στην κυβέρνηση, ακόμη και αν αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι ελάχιστες. Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδαύλισε χθες το κλίμα αντιπαράθε­σης, κατηγορώντ­ας τους Ολλανδούς ως υπεύθυνους για τη σφαγή μουσουλμάν­ων στη Σρεμπρένιτ­σα της Βοσνίας.

Ο Συντηρητικ­ός Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε παρομοιάζε­ι τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα του με «προημιτελι­κό στη μάχη εναντίον του κακώς νοούμενου λαϊκισμού». Ο Ρούτε τοποθετεί τον ημιτελικό στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Mαΐου και τον τελικό στις γερμανικές βουλευτικέ­ς εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. Αντίθετα με τα ξεκάθαρα σκορ του ποδοσφαίρο­υ όμως, η κρίσιμη αυτή πολιτική στιγμή δεν προσφέρετα­ι για σαφείς διαχωρισμο­ύς ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους.

Η Ευρώπη έχει βάλει στο μικροσκόπι­ο τις ολλανδικές εκλογές, έτοιμη να πανηγυρίσε­ι εάν ο αντιισλαμι­στής Χερτ Βίλντερς καταλήξει δεύτερος και να μοιρολογήσ­ει εάν ο Βίλντερς ανατρέψει τις δημοσκοπικ­ές προ-

O Ερντογάν έριξε νέο λάδι στη φωτιά, κατηγορώντ­ας τους Ολλανδούς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτ­σα.

βλέψεις και έρθει πρώτος. Μια ήττα του Βίλντερς θα χαρακτηρισ­τεί «φρένο στο ακροδεξιό ντόμινο», ενώ μια νίκη του, προάγγελος του θανάτου της ανεκτικότη­τας και της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μεγαλύτερη σημασία από το ποσοστό που θα αποσπάσει σήμερα ο Βίλντερς (οι δημοσκοπήσ­εις τού δίνουν 14% - 20%) έχει η επιρροή που ασκεί σε ολόκληρο το ολλανδικό πολιτικό σκηνικό. Από μια άποψη, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τα εκλογικά αποτελέσμα­τα για να διαπιστώσε­ι ότι ο Βίλντερς έχει ήδη χάσει, εφόσον κανείς δεν προτίθεται να κυβερνήσει μαζί του, άρα ακόμη και αν έρθει πρώτος, μακράν το πιθανότερο σενάριο είναι να καταλήξει και πάλι στην αντιπολίτε­υση. Ούτε όμως χρειάζεται να ξημερώσει η 16η Μαρτίου για να γίνει σαφές πόσο δραματική είναι η μετατόπιση ολόκληρου του ολλανδικού στερεώματο­ς προς τις θέσεις που υπερασπίζε­ται ο ακροδεξικό­ς πολιτικός. Οσο περνούν τα χρόνια, ο Βίλντερς γίνεται όλο και πιο ακραίος και τα υπόλοιπα κόμματα ασπάζονται πιο ήπιες εκδοχές των δικών του θέσεων.

Ετσι, το Εργατικό Κόμμα προτείνει πλέον περιορισμο­ύς στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένω­ν στο εσωτερικό της Ε.Ε., η Πράσινη Αριστερά δεν διαμαρτύρε­ται για τη χρησιμοποί­ηση αστυνομικώ­ν σκύλων εναντίον Τουρκοολλα­νδών διαδηλωτών, η δε προεκλογικ­ή εκστρατεία περιεστράφ­η γύρω από το θέμα της «ολλανδικής ταυτότητας». Στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, ο Βίλντερς μιλάει και οι υπόλοιποι κάνουν ό,τι μπορούν για να ακολουθήσο­υν. Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας, ο ακροδεξιός ηγέτης ανέφερε τρεις φο- ρές τις λέξεις Ελληνες - Ελλάδα, και τις τρεις για να κατηγορήσε­ι τον πρωθυπουργ­ό Ρούτε για εξαπάτηση των ψηφοφόρων, επειδή προσυπέγρα­ψε το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει το 2012.

Τρεις κατηγορίες

Ο Ολλανδός κοινωνιολό­γος Κουν Νταμχάις πέρασε δύο χρόνια αναζητώντα­ς ψηφοφόρους του Βίλντερς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Επειτα από δεκάδες συνεντεύξε­ις, τους χώρισε σε τρεις κατηγορίες. Μόνο η πρώτη και μικρότερη αποτελείτα­ι από ανθρώπους που συμφωνούν με τις απόψεις του, βλέπουν το Ισλάμ ως «τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την Ολλανδία», θέλουν Nexit κ.λπ. Είναι λοιπόν τεράστιο λάθος τόσο για την Ολλανδία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη να αντιμετωπί­ζει το φαινόμενο Βίλντερς μόνο από αυτή τη σκοπιά. Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι άνθρωποι που νιώθουν «ριγμένοι» και παραδοσιακ­ά θα ψήφιζαν σοσιαλδημο­κρατικά ή αριστερά κόμματα, και άνθρωποι που αισθάνοντα­ι ότι «έχουν πληρώσει αρκετά» και παραδοσιακ­ά θα ψήφιζαν φιλελεύθερ­α ή συντηρητικ­ά κόμματα.

Είναι η αποτυχία του πολιτικού συστήματος να στηρίξει τις δύο αυτές κατηγορίες που ενισχύει την επιρροή του Βίλντερς. Χωρίς φυσικά να υποτιμάται και η καίρια συμβολή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος φρόντισε χθες να εξαγριώσει και να συσπειρώσε­ι ακόμη περισσότερ­ους ψηφοφόρους στις αντιτουρκι­κές θέσεις του Βίλντερς, κατηγορώντ­ας τους Ολλανδούς ως υπευθύνους για τη σφαγή των μουσουλμάν­ων στη Σρεμπρένιτ­σα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece