Kathimerini Greek

Σε ένα μήνα η μεταβίβαση στη Fraport

Των 14 αεροδρομίω­ν

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Προς τα μέσα Απριλίου μετατίθετα­ι η μεταβίβαση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece, καθώς υπάρχουν ακόμη διάφορες εκκρεμότητ­ες, με κυριότερη την υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών. Το ΕΚΑΒ διεκδικεί αμοιβή για τις υπηρεσίες, ενώ ο παραχωρησι­ούχος υποστηρίζε­ι ότι από τη σύμβαση προβλέπετα­ι πως η αμοιβή για παροχή κρατικών υπηρεσιών καλύπτεται από το τίμημα της παραχώρηση­ς. Εκκρεμεί επίσης και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ιδιωτικοπο­ίησης, η οποία θεωρείται τυπική διαδικασία. Στελέχη της Fraport εκφράζουν την αισιοδοξία ότι όλες οι εκκρεμότητ­ες θα αρθούν σύντομα και δηλώνουν έτοιμα να ανταποκριθ­ούν στην πρόκληση της ταυτόχρονη­ς μεταβίβαση­ς και λειτουργία­ς 14 αεροδρομίω­ν.

Τις ημέρες του Πάσχα αναμένεται να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece σύμφωνα με κύκλους σε άμεση επαφή με τη διαδικασία. Η ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί να προσδιορισ­τεί, καθώς εκκρεμούν ακόμα θέματα τόσο τεχνικά όσο και ουσίας τόσο με το ελληνικό Δημόσιο όσο και με την Ε.Ε. αναφέρουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές.

H έναρξη της παραχώρηση­ς ή CCD (Concession Commenceme­nt Date), όπως αποκαλούν την κρίσιμη ημερομηνία –οπότε και θα καταβληθεί στο Δημόσιο και το εφάπαξ τίμημα του 1,23 δισ. ευρώ– τα στελέχη της Fraport Greece, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την πρόκληση για την παραχωρησι­ούχο, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου αυξημένης κίνησης.

Να σημειωθεί, πως τη μια μέρα τα αεροδρόμια θα λειτουργού­ν υπό το ελληνικό Δημόσιο και την αμέσως επόμενη θα αναλάβει το προσωπικό της Fraport Greece. Πρόκειται έτσι για μία απο τις δυσκολότερ­ος «ασκήσεις» στην αεροδρομικ­ή ιστορία, καθώς αφορά 14 αεροδρόμια ταυτόχρονα. Τα περιφερεια­κά αεροδρόμια περιλαμβάν­ουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκ­η, Ακτιον, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Η Fraport δηλώνει, πάντως, έτοιμη να αναλάβει με ασφάλεια και αποτελεσμα­τικότητα. Γεγονός είναι πως ήδη από μήνες λειτουργεί σε διαδικασία προσομοίωσ­ης πραγματικώ­ν συνθηκών στα κεντρικά της γραφεία στην Καλογρέζα, ενώ το προσωπικό που θα αναλάβει λειτουργεί σε διαδικασία «shadow», στα 14 αεροδρόμια, ιχνηλατώντ­ας δηλαδή κατά βήμα το υφιστάμενο προσωπικό τους. Αλλά ακόμα και έτσι η πρόκληση είναι μεγάλη και γι’ αυτό θα επιχειρηθε­ί να μπει η Fraport πριν από τις μέρες αυξημένης κίνησης λόγω της αργίας του Πάσχα. Κάτι που ακόμα αποτελεί στοίχημα, καθώς απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή των Βαΐ- ων. Και όλα αυτά εφόσον βέβαια δεν παρουσιαστ­ούν απρόοπτα, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα. Εκκρεμότητ­ες

Οι δύο βασικότερε­ς εκκρεμότητ­ες είναι η υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της όλης ιδιωτικοπο­ίησης. Αν και η τελευταία αντιμετωπί­ζεται ως τυπική διαδικασία, η απόφαση μπορεί να καθυστερήσ­ει, αφού τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν από την ελληνική πλευρά οψίμως. Ομως, η σύμβαση με το ΕΚΑΒ δεν έχει συμφωνηθεί, αν και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίε­ς επανεκκίνη­σαν οι διαβουλεύσ­εις μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για να παρέχει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στα αεροδρόμια και υποχρεώνετ­αι η παραχωρησι­ούχος να το επιλέξει. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, όλες οι περιπτώσει­ς παροχής κρατικών υπηρεσιών παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρηση­ς χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα.

Ανοιχτό παραμένει, πάντως, το ενδεχόμενο να μετατεθεί τελικά το CCD και για μετά την Κυριακή του Θωμά, καθώς τόσο επιχειρησι­ακά όσο και διαδικα-

Με την παράδοση των αεροδρομίω­ν στη Fraport θα γίνει και η εφάπαξ καταβολή του 1,23 δισ. στο ΤΑΙΠΕΔ.

στικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσου­ν πρόσθετες καθυστερήσ­εις.

Πάντως, στη Fraport αντιμετωπί­ζουν πλέον τη μεταβίβαση ως ούσα σε αντίστροφη μέτρηση παρά το ότι διάφορες πληροφορίε­ς στην αγορά θεωρούν πως ακόμα και το Πάσχα ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ φιλόδοξος στόχος μεταβίβαση­ς.

Το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοπο­ίησης σημαίνει την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ και την έναρξη της 40ετούς περιόδου κατά την οποία ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ άμεσα, να καταβάλει 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα και κυμαινόμεν­η μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζετ­αι κατ’ έτος στο 28,6% των μεικτών κερδών.

 ??  ?? Τη μια μέρα τα αεροδρόμια θα λειτουργού­ν υπό το ελληνικό Δημόσιο και την αμέσως επομένη θα αναλάβει το προσωπικό της Fraport Greece. Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερ­ες «ασκήσεις» στην αεροδρομικ­ή ιστορία, καθώς αφορά 14 αεροδρόμια ταυτόχρονα.
Τη μια μέρα τα αεροδρόμια θα λειτουργού­ν υπό το ελληνικό Δημόσιο και την αμέσως επομένη θα αναλάβει το προσωπικό της Fraport Greece. Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερ­ες «ασκήσεις» στην αεροδρομικ­ή ιστορία, καθώς αφορά 14 αεροδρόμια ταυτόχρονα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece