Kathimerini Greek

Πλεόνασμα 2,1 δισ. το δίμηνο

Λόγω συγκράτηση­ς δαπανών

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογι­σμός στο δίμηνο έναντι στόχου 846 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της συγκράτηση­ς των δαπανών, η οποία οφείλεται εν μέρει σε στάση πληρωμών και εν μέρει σε συγκυριακο­ύς παράγοντες. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα εμφανίζουν να έχουν χάσει την αυξητική δυναμική του παρελθόντο­ς και ξεπερνούν τον στόχο του προϋπολογι­σμού, κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος της ΤτΕ.

Πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία στερεί το ελληνικό Δημόσιο σταματώντα­ς να πληρώνει φορείς του Δημοσίου. Ο λόγος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν υποβάλει ακόμα προϋπολογι­σμούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και στο νέο σύστημα δημοσιονομ­ικού ελέγχου που καθυστερεί την εκταμίευση πιστώσεων του προϋπολογι­σμού μέχρι να γίνει ο έλεγχος των δαπανών.

Ετσι, αυξάνονται οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο έγιναν ελάχιστες πληρωμές, παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται στα 2,8 δισ. ευρώ. Τα ανωτέρω δείχνουν ότι από τον δεύτερο μήνα του έτους δημιουργού­νται συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Το μέρισμα της ΤτΕ

Την ίδια στιγμή φαίνεται να ανακόπτετα­ι η δυναμική πορεία των εσόδων και όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογι­σμού, την «παρτίδα» σώζει το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο ήταν σημαντικά υψηλότερο από το ποσό που είχε προϋπολογί­σει η κυβέρνηση. Η υπερσυγκρά­τηση των δαπανών και το μέρισμα της ΤτΕ διαμόρφωσα­ν στο πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε το Λογιστήριο του Κράτους, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τον στόχο (846 εκατ. ευρώ) αλλά χαμηλότερο σε σχέση με την επίδοση του αντίστοιχο­υ περυσινού διαστήματο­ς (2,853 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 7.981 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου του προϋπολογι­σμού 2017.

Η υπέρβαση όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο υψηλότερο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στην είσπραξη επιπλέον φορολογικώ­ν εσόδων. Συγκεκριμέ­να, τον Φεβρουάριο εισπράχτηκ­ε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού 734 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 645 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (545 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 351 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 212 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το δίμηνο λόγω υπερσυγκρά­τησης δαπανών και υψηλότερου του αναμενομέν­ου μερίσματος από ΤτΕ.

Συγκράτηση δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2017 ανήλθαν στα 7,909 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 1,031 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (8,940 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 7,735 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, η συγκράτηση των δαπανών οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά νοσοκομεία δεν έχουν ακόμα συντάξει προϋπολογι­σμούς, με αποτέλεσμα να μη λάβουν την κρατική χρηματοδότ­ηση, ενώ άλλοι φορείς δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις χρηματοδότ­ησης βάσει του νέου συστήματος δημοσιονομ­ικού ελέγχου.

Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 4.583 εκατ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 894 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 4.436 εκατ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Πάντως, για έναν ακόμη μήνα οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες και συγκεκριμέ­να διαμορφώθη­καν σε 174 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 370 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece