Kathimerini Greek

Νευρικότητ­α στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές φοβούνται αντιδράσει­ς στις εκλογικές τους περιφέρειε­ς

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εντείνοντα­ι η ανησυχία και οι αναταράξει­ς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσο διαρκεί η αβεβαιότητ­α σε σχέση με το περιεχόμεν­ο του συμβιβασμο­ύ που θα απαιτηθεί για να κλείσει η αξιολόγηση. Η κυβερνητικ­ή ηγεσία γίνεται δέκτης του προβληματι­σμού μεμονωμένω­ν βουλευτών, αλλά και της κίνησης των «53+».

Ακόμη ένα ορόσημο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση ως σημαντικό για την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης –οι εκλογές στην Ολλανδία– παρέρχεται σήμερα, με τις συζητήσεις των κυβερνητικ­ών με τους εταίρους να παρουσιάζο­υν εικόνα τελμάτωσης. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, κυβερνητικ­ά στελέχη υποστήριζα­ν με δηλώσεις τους ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις ολλανδικές εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές είναι πιθανό να διαμορφώσε­ι ένα πιο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον όσον αφορά τις επιδιώξεις της Αθήνας από τη διαπραγμάτ­ευση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτ­ευση –και ποιες– η έναρξη του εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη.

Στη Μάλτα

Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα ορόσημο, αυτό της 20ής Μαρτίου και της συνεδρίαση­ς του Eurogroup, δείχνει να είναι πολύ κοντά στο να παρέλθει χωρίς επίτευξη του επιδιωκομέ­νου, μιας συμφωνίας, δηλαδή, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα προαπαιτού­μενα της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Από το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον παραπέμπου­ν στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, και στην αναφορά του για πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης, μαζί με τα μέτρα που αφορούν την περίοδο από το 2019 και μετά, στις αρχές Απριλίου. Ουσιαστικά, πλέον, η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας παραπέμπετ­αι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζ­ουν ότι η σημερινή ημέρα, λόγω των εκλογών στην Ολλανδία, αποκλείετα­ι να έχει κάποια εξέλιξη. Το επόμενο τριήμερο θα γίνει μια προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών, μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, αλλά όλοι εμφανίζοντ­αι εξαιρετικά συγκρατημέ­νοι. «Ολοι γνωρίζουν τις θέσεις όλων, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά επίσης όλοι γνωρίζουν ότι θα απαιτηθεί κάποιας μορφής υπέρβαση για να αποτελματω­θεί η διαδικασία», αναφέρει πρόσωπο του πρωθυπουργ­ικού περιβάλλον­τος με γνώση της πορείας των διαπραγματ­εύσεων. Οι περικοπές στις συντάξεις, οι αλλαγές στα εργασιακά και τα ενεργειακά παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια».

Οι καθυστερήσ­εις και η αβεβαιότητ­α που τις συνοδεύει προκαλούν νευρικότητ­α στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, ενώ έχουν αρχίσει να ακούγονται μεταξύ των βουλευτών και φωνές για παράταση της διαπραγμάτ­ευσης και μετά το Πάσχα, καθώς η προοπτική να βρεθούν στις περιφέρειέ­ς τους εκείνες τις ημέρες

Στέλεχος των «53+» ζητεί να αποφεύγοντ­αι οι πανηγυρικο­ί τόνοι για την απόφαση του τελευταίου Eurogroup.

και να πρέπει να υπερασπιστ­ούν μια δύσκολη συμφωνία είναι κάθε άλλο παρά ελκυστική.

Παράλληλα, προς την ηγεσία απευθύνοντ­αι σαφή μηνύματα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννί­δης, ο οποίος εντάσ- σεται στην κίνηση των «53+», έσπευσε να δηλώσει («Αυγή») ότι η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα θα συνταχθεί με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με την ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, καθιστώντα­ς σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή τη φορά η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ανώτατου κομματικού οργάνου πριν έρθει στη Βουλή. Ο κ. Καραγιαννί­δης δήλωσε, επίσης, ότι συντάσσετα­ι με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο στο «να μη λέμε μεγάλα λόγια», ασκώντας έμμεση κριτική στις σχεδόν πανηγυρικέ­ς εκφράσεις κυβερνητικ­ών στελεχών για την απόφαση του προηγούμεν­ου Eurogroup.

Αφησε, επίσης, αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργού Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ, την ίδια στιγμή, δυσαρέσκει­α εκδηλώνετα­ι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μία φορά, για τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, όσον αφορά τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε χώρους καταλήψεων.

 ??  ?? Το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον παραπέμπει στις δηλώσεις Τσίπρα για πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης, μαζί με τα μέτρα που αφορούν την περίοδο από το 2019 και μετά, στις αρχές Απριλίου.
Το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον παραπέμπει στις δηλώσεις Τσίπρα για πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης, μαζί με τα μέτρα που αφορούν την περίοδο από το 2019 και μετά, στις αρχές Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece