Kathimerini Greek

Γιώργος Κατρούγκαλ­ος:

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την αντίδραση των ΑΝΕΛ και κομμάτων της αντιπολίτε­υσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλ­ου περί πιθανής διεξαγωγής συγκεντρώσ­εων στη Θράκη ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου. Ανάλογες ερμηνείες έκανε χθες και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Την αντίδραση της αντιπολίτε­υσης αλλά και των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αν. υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλ­ου, ο οποίος, εμμέσως, περιέγραψε τη Θράκη όπου –μεταξύ άλλων– κατοικούν Eλληνες πολίτες, μουσουλμάν­οι στο θρήσκευμα, ως πιθανό πεδίο προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης για το συνταγματι­κό δημοψήφισμ­α της Τουρκίας. «Εμείς προσπαθούμ­ε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Eχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχ­ων στη Θράκη», είπε ο κ. Κατρούγκαλ­ος, σχολιάζοντ­ας την πιθανότητα κατάθεσης αιτήματος για την πραγματοπο­ίηση εκδηλώσεων αναλόγων με εκείνες που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρες της Ευρώπης. Και χθες, ένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κατρούγκαλ­ου, έκανε έναν μάλλον ριψοκίνδυν­ο παραλληλισ­μό με όσα διαδραματί­ζονται στην πλατεία Κάνιγγος όταν διεξάγοντα­ι εκλογές στην Αλβανία. Ο κ. Βίτσας είπε (Κανάλι Βουλής): «στην Ελλάδα έχουν γίνει τέτοιες εκδηλώσεις για εκλογές άλλων κρατών όπως και εμείς πηγαίνουμε π.χ. στη Γαλλία και κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Να θυμίσω εκδηλώσεις στην πλατεία Κάνιγγος στις εκλογές της Αλβανίας».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος χαρακτήρισ­ε τις δηλώσεις Κατρούγκαλ­ου «εθνικά επικίνδυνε­ς, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του κόμματος Ερντογάν στη Θράκη, τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους». Σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Κατρούγκαλ­ου εξαπέλυσε η Ν.Δ. «Ενιαία γραμμή» αλλά και αποφυγή της «πολυγλωσσί­ας» σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, ζήτησε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Ανδρ. Λοβέρδος. Ο κ. Κατρούγκαλ­ος απάντησε κατηγορώντ­ας τη Νέα Δημοκρατία «ως ηχείο αναμετάδοσ­ης της μονταζιέρα­ς κίτρινων ΜΜΕ» που ασκεί «κριτική σε ανύπαρκτες δηλώσεις, περί –δήθεν– προσκλήσεω­ν σε προεκλογικ­ές τουρκικές συγκεντρώσ­εις». Και κατηγόρησε τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι δείχνουν «ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότ­ητα επιδιώκοντ­ας να αντλήσουν μικροκομμα­τικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Αναφέρθηκε σε επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχ­ων στη Θράκη κατά το παρελθόν.

Ολοκληρώθη­κε η επίσκεψη Κοτζιά στις ΗΠΑ

Χθες, ολοκληρώθη­κε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Κοτζιάς, ανάμεσα στις πολύ σημαντικές επαφές που είχε στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα, επρόκειτο αργά χθες το βράδυ να έχει συνάντηση με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, απόστρατο στρατηγό Χ. Ρ. Μακ Μάστερ. Η ενημέρωση που επρόκειτο να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στον κ. Μακ Μάστερ θα εστίαζε στο πλαίσιο των συζητήσεων τις οποίες είχε και με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ κ. Ρεξ Τίλερσον, όχι τόσο για τα αμιγώς ελληνοκεντ­ρικά ζητήματα αλλά, κυρίως, για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιφέρειά της. Ο κ. Κοτζιάς είχε σειρά επαφών με γερουσιαστ­ές και άλλους Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece