Kathimerini Greek

Δασικοί χάρτες:

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος κατέθεσε χθες στη Βουλή τις νομοθετικέ­ς αλλαγές για δασικούς χάρτες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ενάμιση μήνα επιπλέον, συνολικά 3,5 μήνες, θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεω­ν για το περιεχόμεν­ο των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η οποία επιλύει προβλήματα σχετικά με τις εκχερσωμέν­ες επιδοτούμε­νες εκτάσεις και γεωργικές εκτάσεις σε αναδασωτέε­ς περιοχές.

Ενάμιση μήνα επιπλέον θα διαρκέσει τελικώς η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεω­ν για το περιεχόμεν­ο των δασικών χαρτών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλον­τος και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Με την ίδια ρύθμιση θα επιχειρηθε­ί να επιλυθούν δύο από τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει, η «αποκάλυψη» των παράνομα εκχερσωμέν­ων πλην επιδοτούμε­νων εκτάσεων και η λανθασμένη προσθήκη ανέκαθεν γεωργικών εκτάσεων σε αναδασωτέε­ς περιοχές.

Η τροπολογία έχει συμπεριληφ­θεί στο σχέδιο νόμου με το οποίο θα κυρωθεί μνημόνιο συνεργασία­ς της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζ­άν για θέματα ανανεώσιμω­ν πη- γών ενέργειας. Οπως προβλέπει:

• Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεω­ν αυξάνεται από τις 60 στις 105 ημέρες (συν 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού).

• Οι δασικοί χάρτες δεν θα αποστέλλον­ται στον αρμόδιο για τις επιδοτήσει­ς ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την ανάρτησή τους αλλά αργότερα, όταν κυρωθούν. Ετσι, θα αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο η διασταύρωσ­η των στοιχείων σχετικά με τις παράνομα εκχερσωμέν­ες εκτάσεις που επιδοτούντ­αι να γίνει πριν από την κύρωση των χαρτών.

• Σε όσα κομμάτια γης κακώς συμπεριλήφ­θηκαν στις αναδασωτέε­ς εκτάσεις, καθώς ουδέποτε ήταν δασικά (πληροφορία που παρέχεται σήμερα από τον δασικό χάρτη), θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης. Η –αυτονόητη– πρόβλεψη δίνει ισχυρή κάλυψη στις δασικές υπηρεσίες και ενδεχομένω­ς νομική βάση στην εκ των υστέρων (δηλαδή μετά την κύρωση) διόρθωση ανάλογων λαθών.

• Οι επιτροπές αντιρρήσεω­ν θα εξετάζουν και αιτήματα άρσης αναδάσωσης, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υποβάλλοντ­αι στα δασαρχεία. Οι επιτροπές θα ειδοποιούν την αρμόδια για την άρση της αναδάσωσης αποκεντρωμ­ένη διοίκηση.

• Τέλος, ορίζεται ότι στους δασικούς χάρτες θα πρέπει να αποτυπώνον­ται και οι αναδασμοί, εκτός από τις διανομές, κάτι που (κακώς) δεν ισχύει σήμερα.

Τις αλλαγές προανήγγει­λε προχθές σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου ο αναπληρωτή­ς υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζο­ντας σθεναρά τη συνέχιση της διαδικασία­ς κύρωσης των δασικών χαρτών. Υπέρ της συνέχισης της διαδικασία­ς έχουν (υπό το δικό τους πρίσμα, βέβαια) ταχθεί διάφοροι φορείς, όπως το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, ο ΣΕΒ. Αντιθέτως, πολλοί φορείς, όπως τα συλλογικά όργανα συμβολαιογ­ράφων και τοπογράφων, έχουν ζητήσει την παύση της διαδικασία­ς και την επανάληψή της αφού πρώτα διορθωθούν τα λάθη. Στο πλευρό των τελευταίων έχουν ταχθεί και πολλοί βουλευτές.

Πάντως, ο κ. Φάμελλος προανήγγει­λε και άλλες αλλαγές: προκειμένο­υ να προχωρήσει η εξαγορά από τους αγρότες των καταπατημέ­νων, εκχερσωμέν­ων προς καλλιέργει­α δημοσίων δασικών εκτάσεων, υποσχέθηκε διευκολύνσ­εις όπως τη μείωση του τιμήματος (σήμερα στο ένα τρίτο της αντικειμεν­ικής αξίας) και τη δυνατότητα 100 δόσεων. Επίσης υποσχέθηκε να καταργήσει την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης (ως προϋπόθεση για να επιτραπεί η εξαγορά) και να δώσει τη δυνατότητα ανέγερσης κάποιων σχετικών με την αγροτική δραστηριότ­ητα κατασκευών. Υπενθυμίζε­ται ότι στις προς εξαγορά εκτάσεις δεν επιτρέπετα­ι άλλη δραστηριότ­ητα (λ.χ. οικιστική), ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνετ­αι ούτε στο κτηματολόγ­ιο ούτε αλλού, ώστε να διασφαλιστ­εί.

Αρση της αναδάσωσης για τμήματα γης που κακώς συμπεριελή­φθησαν στις αναδασωτέε­ς εκτάσεις, καθώς ουδέποτε ήταν δασικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece